Протест "Сви као један – 1 од 5 милиона" у Београду

Двадесети по реду протест који од прошлог викенда носи назив "Сви као један – 1 од 5 милиона", одржан је у Београду. Испред Теразијске чесме представљен је тим за дијалог о три захтева демонстраната. Протестна шетња до зграде РТС-а, где је одржан перформанс "Дневник слободне Србије". Јанко Веселиновић поручио да ће демонстранти 4. маја формирати слободну зону ако власт не пристане на дијалог.

Глумац Бранислав Лечић се на Теразијама обратио окупљенима представивши тим стручњака и ванстраначких личности за које је рекао да су спремни да знањем и искуством изнесу план за три најважнјие теме које су основе политичке кризе: "заробљене медије, злоупотребу РЕМ-а и нерегуларне изборне услове засноване на куповини гласова, уценама и примени силе". 

Рекао је да су обављени разговори са ауторитетима из својих области који су потврдили да су спремни да својим знањем и искуством изнесу план за те три теме.

То су: професор Чедомир Чупић, доцент Душан Вучићевић, професорка Сњежана Миливoјевић, доктор политикологије Јованка Матић, политиколог Бобан Стојановић, редитељ Срђан Драгојевић, новинар Вукашин Обрадовић и Зоран Гавриловић из Биродија. 

Додао је су о темама медија и РЕМ-а спремни да разговарају и НУНС и Асоцијација слободних медија. 

Бранислав Лечић је рекао да је јуче председник Александар Вучић на митингу показао да жели да има свој народ, "народ у народу који иде по директиви, кличе на команду".

Оценио је да је то лаж која не може да прође и да је Вучић "закуцао последњи ексер у поделу овог народа". Додаје да то неће на добро изаћи ако се подела константно буде дешавала.

"Наша земља се налази у дубокој друштвеној и политичкој кризи и зато је одговоран Вучић јер је то основа његове владавине", рекао је Лечић.

Позвао је Вучића да се врати у "координате закона и владавине права под контролом стручњака". 

Протестна шетња до РТС-а 

Након обраћања окупљени су кренули у протестну шетњу до зграде РТС-а у Таковској улици.

Испред зграде Јавног сервиса одржан је перформанс "Дневник слободне Србије", који је водио Смиљан Бањац.

Демонстрантима се обратио Ранко Марковић из удружења "Ефектива", рекавши да задужени у швајцарцима хоће правду а не милостињу. Напоменуо је да банке саме треба да плате штету коју су направиле.

"Држава мора да реагује, али да натера све да поштују закон који је прописала", истакао је Марковић. 

Такође, обратио се и Миодраг Симовић, један од студената који је приведен након упада у зграду РТС-а и протеста испред Председништва.

"Налазимо се у ситуацији да пред нашим очима град Београд бива систематски уништаван. Руши се све што смета актуелној позицији да на неки начин оствари своје циљеве мистичног и сумњивог порекла. Улице су раскопане, у саобраћају је хаос. Калемегдан се систематски уништава", рекао је Симовић. 

Затим је говорио Јанко Веселиновић, који је рекао да ће демонстранти формирати слободну зону 4. маја ако за неколико дана власт не пристане на дијалог.

"Зону побуњеног народа. Поред побуњеног народа биће слободни народни парламент, одборници из целе Србије. Тог дана побуњени народ долази у Београд у слободну зону где остајемо", рекао је Веселиновић.

Позвао је власт на разум и дијалог са "побуњеним народом".

"Ми смо своје учинили. Одредили и људе који могу да разговарају. Београд ће постати центар слободне зоне до победе. Долазимо тог дана по своја демократска права", истакао је Веселиновић.

Поручио је да су председник Вучић, премијерка Брнабић, председница парламента Маја Гојковић и Марјан Ристичевић – прошлост.

"Тражимо врло јасне ствари. Слободне и поштене изборе. Вучићу, нећеш нас вући за нос. Морамо да подвучемо црту. На улици смо пет месеци", рекао је Веселиновић након чијег говора је завршен вечерашњи протест.

Вечерас су се и грађани Крагујевца окупили у центру града. Није било страначких личности ни говора, а како се чуло, протест се наставља "јер ништа од онога што је тражено до сада, није испуњено".

На протесту који је одржан прошле суботе прочитани су захтеви. Организатори протеста траже формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други захтев је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

Први протест одржан је 8. децембра и то под називом "Стоп крвавим кошуљама" због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(субота, 20. апр 2019, 23:01) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Bravo RTS!!!
Hvala na ovom clanku!

(субота, 20. апр 2019, 21:11) - anonymous Lala [нерегистровани]

Sve je džabe

Narod je juče pokazao da je za Srbiju koja gleda napred .

(субота, 20. апр 2019, 19:47) - Goran [нерегистровани]

Samo napred!

Svako ima pravo da protestvuje! I ja sam juče bio na protestu!

(субота, 20. апр 2019, 19:32) - Hranislav [нерегистровани]

napredak

Mislim da je narod juče jasno pokazao na čijoj je strani i kome pruža podršku!

(субота, 20. апр 2019, 18:51) - Srbin iz Nemačke [нерегистровани]

Dosadni su

Stvarno nemam ništa protiv ali juče se videla Srbija

(субота, 20. апр 2019, 18:33) - Daliborka [нерегистровани]

protest

Demokratsko pravo na okupljanje i iskazivanje nezadovoljstva.