Одложена одлука о кандидатима Српске листе

Косовска Централна изборна комисија одложила је гласање о потврђивању кандидата Српске листе за ванредне председничке изборе у четири општине на северу Косова и Метохије 19. маја.

Чланови комисије из покрета Самоопредељење противе се предлозима Српске листе и најављују да ће бити уздржани на гласању за потврђивање српских кандидата, уз захтев да се о њима изјасни Уставни суд.

И у том случају, уз два уздржана гласа, Централна изборна комисија неће моћи да потврди кандидате Српске листе, јер је за њихову сертификовање потребно осам гласова комисије, која тренутно броји девет чланова.

Централна изборна комисија на данашњој седници прихватила је претходно и потврдила кандидате Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење.

Канцеларија за регистрацију странака и политичких кандидата препоручила је верификовање кандидата Српске листе, али су њену одлуку покушали да оспоре педставници Самоопредељења, сматрајући да кандидатуром представника Српске листе који су претходно поднели оставке на местима председника у четири северне општине, треба да се бави Уставни суд.

Члан Изборне комисије из покрета "Самоопредељење" Аднан Рустеми, упитао је "да ли имају право да се кандидују људи који Косово називају другим именом".

"Тражимо доказе да се Српска листа дистанцира од својих кандидата и утицаја председника Србије Александра Вучића. Поновно кандидовање требало би да буде неприхватљиво, а Српска листа треба да предложи друге кандидате, чиме би се показало да ови избори нису фарса", рекао је Рустеми.

Реаговао је представник Српске листе у Централној изборној комисији Стеван Веселиновић, рекавши да се ради о политичким ставовима и предизборној кампањи, који немају основу у постојећем закондавству.

И представници других странака у Централној изборној комисији, попут Фљориана Душија из Демократског савеза, установили су да правно гледано нема проблема који би онемогућили прихватање и потврђивање кандидата који су претходно прошли проверу Канцеларије за регистрацију.

Председница Централне изборне комисије Ваљдете Дака одложила је изјашнајвање ради додатних консултација. Током дана се очекује наставк седнице.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 23. апр 2019, 16:04) - anonymous [нерегистровани]

Ma treba

Početi sa pravljenjem paralelnih institucija što pre i sa vraćanjem shih ustupaka koje je napravila srpska strana u vezi Briselskog sporazuma i kraj priče. Ako Albanci nisu spremni za sporazum i ispunjavanje uslova iz sporazuma, zašti bi Srbi to radili?

(уторак, 23. апр 2019, 15:39) - глас разума [нерегистровани]

тоталитаризам

Без кандидата српске листе у ове 4 општине Севера никакви избори просто немају нити валидност нити смисла. Показује се по ко зна који пут да косметски Албанци не разумеју и не схватају основне принципе Демократије. А Српска листа би требало да спрема алтернативна решења и сопствену организацију локалних избора, уколико њихови кандидати буду одбијени од стране Албанаца.