Ђурић: Србима се брани да иду на изборе зато што су Срби

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да најава ускраћивања права на кандидовање српским кандидатима на локалним изборима у општинама на северу покрајине представља најгрубље угрожавање основних људских и политичких права Срба.

"Идеја да се некоме наметну услови везано за политичке ставове и националну припадност и да се неко искључује са избора суштински због националне припадности је, не само у супротности са свим тековинама савремене Европе и цивилизације 21. века, него представља повратак у време најмрачније владавине балистичког покрета, Велике Албаније и владавине Енвера Хоџе", рекао је Ђурић.

То, према његовим речима, није примерено, нити може да води нормалности у односима и очувању мира и стабилности.

"Оваква најaва и настојање су нешто што грубо поткопава и онако крхку политичку и безбедносну ситуацију на КиМ и моја порука је да нико не би требало да се игра са основним људским и политичким правима Срба на КиМ", упозорио је Ђурић.

Изразио је незадовољсво и запрепашћеност због тога што је неко у Србији нашао за сходно да покрет Самоопредељење, чији су чланови одговорни за покушај да се Србима забрани учешће на изборима само зато што су Срби, назове принципијелним.

"Јутрос је Драган Ђилас покрет Самоопредељење назвао принципијелним и бескомпромисним у борби за своју политику. То на најбољи могућ начин показује однос Драгана Ђиласа према КиМ и ја бих му само поставио питање какви су то његови принципијелни пријатељи који забрањују Србима са КиМ да се кандидују на изборима. Нама очигледно никакви непријатељи са стране нису потребни јер имамо довољно генија код куће који ће се наћи да раде овакве ствари", закључио је Ђурић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 24. апр 2019, 09:56) - Darko [нерегистровани]

Srbi

Srbi moraju imati ista prava kao i ostali jer ovo je čista diskriminacija

(среда, 24. апр 2019, 07:32) - Sasa [нерегистровани]

Diskriminacija

Teska diskriminacija Srba.

(уторак, 23. апр 2019, 21:34) - Tina [нерегистровани]

Sram vas bilo Albanci

Osudjujem bahato i pogano ponasanje Albanaca.Smatram da nemaju prava da zabranjuju Srbima osnovna prava.Kako ih nije sramota?Vrse pritisak na Srbiju,da bi se odrekla KIM.Samo nece im uspeti.

(уторак, 23. апр 2019, 21:19) - Aleksandar [нерегистровани]

Pravo na život

Srbima se mora obezbediti pravo na život.

(уторак, 23. апр 2019, 19:36) - mikus [нерегистровани]

pravda

Srbima su ugrozena sva prava na Kosovu, medjunarodna zajednica treba da reaguje.