Вучић и Шредер о геополитици и бомбардовању Србије

Не можемо да заборавимо, али морамо да опростимо и креирамо успешну економију, рекао је председник Александар Вучић на конференцији "World minds" говорећи о бомбардовању Србије. Одлука о бомбардовању је билa врло емотивна, истакао је бивши немачки канцелар Герхард Шредер.

Александар Вучић је разговарао са Герхардом Шредером на панелу "Геополитичка питања у оквиру симпозијума 'World minds', који у Београду окупља водеће светске иноваторе, научнике, лидере у бизнису и уметнике.

Вучић је, на питање директора "Рингијера" Марка Валдера каква су његова сећања на период бомбардовања, рекао да је то свакако била лоша одлука и поручио да морамо да опростимо, али да не можемо да заборавимо. 

"Било би лако да критикујем Шредера и да кажем да је то била лоша одлука. Много цивила је погинуло у НАТО бомбардовању, недужних људи. Морамо да опростимо, не можемо да заборавимо, али морамо да наставимо. Морамо да креирамо економски успешну земљу. Желимо сви да видимо напредак, а и ви Марк знате да бројке показују да економски одлично напредујемо", рекао је српски председник, преноси Блиц.

Председник Србије је, на питање Валдера где смо тренутно кад је реч о Косову, рекао да смо "сви изгубљени у времену и простору".

"Рећи ћу вам искрено, разговарали смо о томе скоро пет сати и онда сам добио поруку: Морамо да убрзамо решење, да појачамо напоре да решимо питање Косова. Приштина не може да се консолидује без Србије, а ми ћемо урадити најбоље што можемо да сачувамо мир и стабилност", рекао је Вучић.

Председник је истакао да Србија жели да буде у ЕУ и најавио да ће у септембру предложити нова решења у вези са тим.

"Нико неће вући Србију у ЕУ да би тек онда решавала своје унутрашње проблеме. Данас су главни европски проблем избори за Европски парламент. Негде у септембру ћу предложити нова решења, како да решимо проблем границе, заједничког тржишта", рекао је Вучић, одговарајући на питање где види себе на путу Србије ка приступању Унији.

Шредер: Примити Србију у ЕУ, па решавати питање Косова

На питање за бившег немачког канцелара да је прошло 20 година од НАТО бомбардовања и шта их је навело на ту акцију против Србије, Шредер је рекао да је то била врло емотивна одлука.

"Прво је била донета одлука поводом Ирака, морали смо да одлучимо да ли учествовати или не. Друга тешка одлука је била то што смо морали да се прихватимо интервенције у Авганистану. Заједно са НАТО партнерима морали смо да одлучимо о нападу на Србију. То је била веома емотивна одлука, али морали смо да одлучимо да учествујемо у бомбардовању након разматрања целе ситуације на Косову", рекао је Шредер.

Изјавио је да је најлакше прво примити Србију у ЕУ, па онда решавати питање Косова, на шта је председник Србије Александар Вучић узвратио да се то, нажалост, неће догодити. "Да не будем негативан, мислим да је Србија на веома добром путу", рекао је Шредер.

На тему садашње позиције Србије у односу на ЕУ, Шредер је указао да Србија испуњава већину економских услова за чланство. "Али остају питања поштовања права, усклађивања закона и многа друга. Ако имате економску регионалну сарадњу, то је значајно не само за регион већ и за целу Европу. Међутим, прво би се требало позабавити таксама које је Косово недавно увело Србији", рекао је Шредер.

"Добра сарадња са Русијом"

Председник Вучић је указао да Србија добро сарађује са Русијом и да жели да обезбеди довољно гаса за своје грађане. Вучић је рекао да је једном посетио руског председника Владимира Путина у његовој кући.

"Имамо одличне контакте и добро сарађујемо. Када сарађујемо с Русијом, наш интерес је да имамо гасовод, да имамо довољно гаса за наше грађане, јер како ћемо другачије када се 'заврне славина' преко Украјине", рекао је председник.

Бивши немачки канцелар је рекао да је Русија свакако добар партнер. "Историјски постоје веома позитивне везе између Србије и Русије. Ако погледамо САД, они имају своју агенду и тренутно су се окренули Кини. Русија је свакако добар партнер, када је реч о гасоводу и свему осталом", рекао је Шредер.

Организатор конференције Ролф Добели је, најављујући овај разговор, рекао да учествују "три геополитичка мастермајнда" – Вучић, Шредер и директор "Рингијера" Марк Валдер.

Истакао је да не треба заборавити да су пре 20 година Београд и Србија бомбардовани и да је то имало велики утицај на земљу.

Такође, земља се налази између Истока и Запада, и зато је јако тешко њом управљати, додао је Добели. "Али српска влада је ступила у контакт са нама и ми смо се заљубили у Србију и Београд", рекао је Добели најављујући разговор о геополитици, уз један забаван клип.

Иначе, званични програм је почео емитовањем кратког анимираног филма, након чега је оснивач организације "World minds" Добели поздравио публику на српском.

Захвалио је на гостопримству, уз опаску да је "толико српског научио за сада", и заслужио аплауз присутних.

"Србија може да буде кључна за дигиталну економију"

Директор "Рингијера" Марк Валдер изјавио је да би Србија могла да буде кључна тачка региона у сфери дигиталне економије и иновација.

Валдер је причао како је дошло до тога да се скуп организује у Београду. "Пре годину и по дана у Цириху сам водио ову конференцију и позвао вашег председника и премијерку. Имао сам разговор са њима на бини. Толико им се допало да су након тога рекли: Хајде да доведемо овај симпозијум у Србију", рекао је Валдер.

"Ово је типично за Србију, да својим шармом учини да се 'World Minds' не одржава ни у Берлину, ни у Барселони, већ у Београду. Србија стално иде напред, Србија је иновативна и мислим да је ово тек почетак", нагласио је Валдер.

На питање шта као оснивач иницијативе "DigitalSwitzerland" мисли о иницијативи "Дигитална Србија", Валдер је рекао да би Србија дефинитивно могла да буде кључна тачка у овом региону када су дигитална економија и дигиталне иновације у питању, као и дигитално образовање.

На геополитичко питање како би Европа требало да се постави у овом тешком тренутку, када у свету букти трговински рат између САД и Кине, оценио је да Европа мора да схвати да може опстати једино ако је јака.

"А то може само ако је уједињена, а не разједињена. Ускоро ће и европски избори, видимо да националисти јачају и теже да преузму Европски парламент, што је веома опасно", истакао је Валднер.

"World minds" сваке друге године у Србији, прилика за склапање посла

Србија је прва земља у свету, поред Швајцарске, у којој се одржава конференција "World minds".

Убудуће, сваке друге године Србија ће окупљати домаће и светске врхунске стручњаке из области привреде, науке, културе и политике.

Макс Рејнер из компаније "Бирдли", један од аутора симулатора летења, каже да они служе за забаву, али и едукацију. Већина клијената су, додао је, из области забаве, али се симулатори могу наћи и у музејима и биоскопима.

Марија Митровић Данкулов из "Теслаграма" каже да они наносе љуспице лептирова на физичке предмете да би их заштитили од фалсификата. Наводи да још увек немају компанију, али траже партнере за развој "Теслаграм" технологије.

У ову заједницу улази се по позиву. Не примају пријаве и моле људе да не покушавају да остваре контакт ако нису међународни научници.

Чланови морају да плате 12.000 франака годишње. За оне који до тога још нису стигли, данашњи догађај био је прилика за склапање посла.

број коментара 21 Пошаљи коментар
(петак, 24. мај 2019, 13:14) - anonymous [нерегистровани]

Нема опроштаја у моје име!

Јесам православни хришћанин, али не желим да им опростим бомбардовање '99-е јер од последица и даље умире наш народ!

(петак, 24. мај 2019, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

Бомбардовање СРЈ противно међ.праву - о томе ни речи?

Извуците сами закључак!

Тужно...

(петак, 24. мај 2019, 07:53) - Петрија [нерегистровани]

А кајање?

Тачно, хришћански је праштати. Али шта уопште значи праштање? Да ли се запад искрено покајао за то што је учинио? Зашто наша деца обољевају од рака? Не -Запад се нимало није покајао за злочин који су починили. Напротив, западне земље истрајавају у продуждном злочину и чине све не би ли отели Космет од Србије. Каквог онда смисла има праштање? Они ће сутра бити спремни поново да ударе на нас Србе. Зато, тревало би да будемо мудри као змије и благи као голубови. Никада не смемо сметнути са ума да се суштински ради о земљама којe су више пута у историји показали са су непријатељски настројени према нама. Треба им ставити до знања да смо свесни тога, што не значи да нисмо спремни за сарадњу убудуће, али не на уштрб наших најважнијих државних и националних интереса. Праштање не значи да ћемо држати главу у песку, већ напротив, да ћемо их стално подсећати на почињени злочин, уз истовремено изражавање спремности на сарадњу....Сачувајмо достојанство.

(петак, 24. мај 2019, 06:32) - Tomislav [нерегистровани]

Buducnost.

Srbiju zanima samo bolja buducnost.

(четвртак, 23. мај 2019, 22:59) - anonymous [нерегистровани]

Праштање је Хришћански

Шта нам говори молитва Господу Богу Оцу и Сину Исусу Христу Назарећанину и Светоме духу : Оче наш који си на небесима , да се свети име твоје, да дође царство твоје, да буде воља твоја и на Земљи као што је на небу, хлеб наш насушни дај нам данас , и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својима и не уводи нас у искушење но избави нас од злога. Човек својим праштањем цео свој терет препушта Господу богу Оцу и Сину Исусу Христу Назарећанину и Светоме Духу да суди, праштање је Хришћански, али је грех заборавити. А да ли смо ми Срби заборавили Јасеновац, Јадовно, Сисак, Јајинце, Олују , Блијесак, ћелекулу..., шта и колико знамо о тим страдањима ? Погледајмо прво сами себе у огледало и покајмо се и молимо се за опроштај јединоме Господу богу Оцу и Сину Исусу Христу Назарећанину и Светоме Духу. Ако ми сами не знамо да опростимо како можемо да тражимо од Господа да нам опрости ?

(четвртак, 23. мај 2019, 22:19) - anonymous [нерегистровани]

praštanje

ma nema praštanja ni za I ni II ni za ovaj poslednji. može da se prašta samo u svoje lično ima.

(четвртак, 23. мај 2019, 22:11) - Vidan [нерегистровани]

Komentar

Pozdravljam izjavu Šredera da Srbija prvo udje u EU pa onda da se reši pitanje Kosova.

(четвртак, 23. мај 2019, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

Nk

Bombardovanje je bilo greskom. Ali nazalost zrtve se ne mogu ispraviti

(четвртак, 23. мај 2019, 20:16) - anonymous [нерегистровани]

Ne zaboraviti i ne oprostiti.

Kako ubistva da oprostimo pobogu!!!

(четвртак, 23. мај 2019, 19:48) - joka [нерегистровани]

l.

Srbija nikada neće moći da zaboravi nevino nastradale žrtve tokom NATO bombardovanja.