Ружић: Јачамо подршку међуопштинској сарадњи 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић позвао је локалне самоуправе да се до 26. јуна пријаве за подршку успостављању међуопштинске сарадње.

Акција Министарства државне управе и локалне самоуправе за пружање подршке локалним самоуправама, коју финансира Влада Швајцарске са 117.000 швајцарских франака, има за циљ да унапреди квалитет живота заједнице и пружања услуга кроз оснивање заједничких служби, предузећа, установа или других организација, наводи се у саопштењу.

Међуопштинску сарадњу, кроз размену искустава, техничку или институционални подршку и јачање капацитета могу да успоставе све оне локалне самоуправе које у њој проналазе економски, културни, социјални или други заједнички интерес. 

"Општине се и даље боре с недостатком капацитета, а удруживањем снага брже ћемо доћи до циља свих нас – да грађани добију брже услуге и буду задовољнији радом управе", истакао је Ружић.

Новим законом о локалној самоуправи уређена је међуопштинска сарадња и идентификована је као приоритетна област у Акционом плану за спровођење Стратегије реформе јавне управе 2018-2020. 

Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи с Републичким секретаријатом за јавне политике и Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) реализује пројекат "Подршка спровођењу Акционог плана Стратегије реформе јавне управе - реформа локалне самоуправе 2016-2019" који подржава Влада Швајцарске, подсећа се у саопштењу.

број коментара 0 Пошаљи коментар