БНВ тражи специјални статус за Санџак

Бошњачко национално вијеће покренуло је "Иницијативу за рјешавање статуса Бошњака и статуса регије Санџак".

Бошњачко национално вијеће (БНВ) тражи да се успостави специјални статус за Санџак, који ће вршити функције државне власти, преко органа Санџака и преко органа у општинама у његовом саставу.

Територија Санџака би према иницијативи БНВ-а, обухватала подручја општина Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош, Прибој, Пљевља, Бијело Поље, Беране, Андријевица, Петњица, Гусиње, Плав и Рожаје.

"Контролу граница Санџака вршиће међународне снаге које ће гарантовати пуну слободу кретања људи и роба", наводи се на сајту БНВ-а.

Иницијативом се предвиђа да Санџак може да ступи у међународне односе када су у питању научно-техничка сарадња, културно-просвјетна, економска сарадња "и друге области предвиђене овом Иницијативом".

Права и обавезе Санџака би се, према овој иницијативи, регулисале "Уставом Санџака".

"Санџак је територијално политичка заједница равноправних грађана и народа који у Санџаку живе. Албанцима, Бошњацима, Црногорима и Србима, Уставом Санџака признаће се статус конститутивних народа у Санџаку", наводи се у Иницијативи.

Санџак би имао демократски изабрану Скупштину, Гувернера и Владу као носиоце извршне власти укључујући полицију под њиховом контролом, и независно судство.

Први избори за ове органе били би одржани под надзором УН, Европске уније и ОЕБС-а.

"Подручје Санџака биће трајно демилитаризовано под надзором ОУН и Европске уније, што обавезује државне власти да у року од 30 дана од успостављања специјалног статуса за Санџак повуку све војне ефективе са подручја Санџака, као и оне полицијске снаге које премашују потребе нормалних околности. Контролу граница Санџака вршиће међународне снаге", наведено је у Иницијативи.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(недеља, 26. мај 2019, 16:06) - Milan [нерегистровани]

milan.taborin@triera.net

Višak bezobrazluka,drskosti,nacionalizma,netrpeljivosti. A vlast bi morala preduzeti zakonske mere u skladu sa Ustavom R.Srbije a ne samo konstatovati i kukati nad sudbinom.Srbija se mora poštovati i ponašati kao ozbiljna država!

(субота, 25. мај 2019, 23:46) - Оги_БЛ_СРБ [нерегистровани]

Закон

Сад само реаговати истом мјером као американци и нагласити да само поступамо како се поступа у "најдемократичнијој" земљи на свијету.

Значи онако како би американци ово ријешили због подривања српске државе и негирања српског устава!

(субота, 25. мај 2019, 22:23) - Петрија [нерегистровани]

Све је то због Космета

Ако сад буде млака реакција српских власти, имаћемо ситуацију исту као на Космету. Треба треба неко да ухапшен, па ће да смире као бубице...Наравно, то није случајно. Добили су они миг и зелено светло са високог места, чим су се тако ваздигли...

(субота, 25. мај 2019, 21:36) - Slavko [нерегистровани]

Spanski scenarijo za "sandzak"

Ovom bezobrazluku treba odmah stati na vrat.Videli smo kako spanci iz EU postupili sa kataloncima,tako treba i mi po tim evropskim pravilima i vrednostima.Dokle bre vise da nas ucenjuje ko god stigne,dok srbi u regionu bivaju proganjani na sve moguce nacia od nas traze da im ustupimo na sve njihove zahteve.Sto je mnogo mnogo je!!

(субота, 25. мај 2019, 21:33) - FORum LIvii [нерегистровани]

nista od toga

Srpaka narodna izreka :
Sto je Babi milo , to joj se i snilo !!!

(субота, 25. мај 2019, 20:43) - anonymous [нерегистровани]

Naslov

Zakon upotrebiti kao i za sve ostale koji ga krše.

(субота, 25. мај 2019, 20:40) - anonymous [нерегистровани]

Situacija je jasna

BNV je prekrsilo zakon i svoj statut i treba ga odmah raspustiti i raspisati nove izbore za BNV. Preispitati I mogucnost pojedinacnog procesiranja svih lica koje pozivaju na rusenje ustavnog uredjenja Republike Srbije.

(субота, 25. мај 2019, 20:19) - srle [нерегистровани]

kako se odnositi.....

Kako se odnositi prema onima koji bi da cepaju drzavu? Isto kao i Spanija koja je clanica EU, pa onda nema niko nista da prigovori.

(субота, 25. мај 2019, 20:18) - anonymous [нерегистровани]

Sve ocete e mislim da je sada stvarno dosta..

Kao sto kaze predsednik, Srbiju su gurnuli na samu ivicu litice, nazad vise nema gde moramo da se branimo svom snagom ili da nas vise ne bude..

(субота, 25. мај 2019, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

Uzeti za ozbiljno

I konacno uraditi nesto povodom izjava o separatizmu