Хан: ЕУ преговара са Србијом, решити питање дијалога

Европски комесар за проширење Јоханес Хан рекао је да је Европска унија успела последњих година да врати Западни Балкан "у колосек", наводећи да је Унија започела преговоре о чланству са Србијом, иако још треба решити ситуацију око дијалога са Приштином.

Хан је у том контексту у интервјуу за шпански "Мундо" као пример навео и Северну Македонију за коју је рекао да је била "на рубу пропасти", али да је успела да стане на ноге.

"Општи закључак је да су постигнути кораци напред. То би, наравно, могло да буде брже. Следеће недеље даћемо мишљење о БиХ која највише заостаје. Важно је да наши партнери знају да ако испуњавају услове, ми ћемо такође испунити наша обећања", рекао је Хан.

Према његовим речима, на почетку правног поступка за проширење ЕУ дошло је до неспоразума када је председник Европске Комисије Жан Клод Јункер изјавио да до краја његовог мандата у ЕУ неће бити нових чланица.

"То није била одлука већ констатација. Свако ко је упознат са овим процедурама зна да је то логично, да придруживање није могуће пре 2020. године", рекао је Хан.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. мај 2019, 00:28) - anonymous [нерегистровани]

EU nema autoriteta

I zato nema ni pregovora pod okriljem EU. Zato treba iste vratiti pod okrilje UN-a. Pocetna pozicija za nove razgovore su Rezolucija 1244, Kumanovski sporazum I ispunjenje Briselskog sporazuma.

(недеља, 26. мај 2019, 23:55) - anonymous [нерегистровани]

HAhahah

Prvo EU neka resi pitanje autoriteta prema onim kvazi drzavama koje ne ispunjavaju ono sto su zajedno potpisale pa onda neka dodje na nas prag neka trazi da mi resavamo dijalog. Sve ovo izgleda kao puj pike ne vazi i da samo treba napadati Srbiju za sve zlo sto se ovom regionu desava, e pa malo su ga preterali.

(недеља, 26. мај 2019, 23:27) - anonymous [нерегистровани]

eh

ti eu-ovci i njihovi pregovori, manite se tih ultimatora jer nikada nas nece u eu...

(недеља, 26. мај 2019, 21:26) - anonymous [нерегистровани]

Han!

Dovidenja do sledecih pregovora.