Петковић: Седница о КиМ прилика да се чује истина

У Скупштини Србије ће данас бити одржана посебна седница о Косову и Метохији. Председник Александар Вучић поднеће извештај о стању на КиМ и о дијалогу који се води већ шест година. Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже за РТС да је седница о КиМ прилика да се чује пуна истина о томе шта нас чека.

Петар Петковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, истакао да је данас веома важан дан за живот парламента у Србији, јер ће се у Скупштини Србији говорити о најважнијем државном и националном питању – Косову и Метохији.

"На пленарној седници пред посланицима, али и за целу јавност, председник Србије Александар Вучић говориће о Косову и Метохији, говориће о ономе где смо данас, који су то све били страхови са којима смо суочали у прошлости, шта је то што смо могли да учинимо, а нисмо учинили и куда идемо када је реч о КиМ", рекао је Петковић.

Такође, говориће се, како каже Петковић, о томе да ли ћемо данас да доносимо одлуке или ћемо као у неким претходним временима чекати да време пролази.

"Једноставно током година и година и деценија било је лакше говорити оно што народ жели да чује, а не оно што је истина и оно што је неопходно да се учини", истакао је Петковић.

Седница о КиМ је прилика да се чује пуна истина о томе шта нас чека, наглашава Петковић и додаје да ће се говорити о КиМ и са политичког, социолошко, економског, правног и друштвеног аспекта, зато што је питање Косова и Метохије комплексно.

"То је прилика да се представи извештај о раду Владе Србије и свему што смо у претходних пар година постигли на КиМ, то је извештај којим се поносимо и који садржи веома значајне цифре колико смо стамбених јендица подигли, колико пољопривредних газдинстава помогли, да смо градили путеве, болнице, школе, да смо чинили све и издвајали огромна средства да српски народ на КиМ опстане, остане и да има будућност", објаснио је Петковић.

Додао је да ће се говорити о 149 пројекту Владе Србије за које је издвојено 60 милиона евра како би се у српским срединима економски подигао српски народ.

"Та седница је нека врста врхунца унутрашњег дијалога који је покренут у Србији, где су готово сви друштвени и политички чиниоци говорили о Косову и Метохији, а сада је време да се о томе разговара у нашем парламенту", каже Петковић.

Указао је да је реч о веома комплексном питању и председник ће се трудити да обухвати различите аспекте када је реч о КиМ.

"Он је спреман да остане и говори ако треба и седам дана у Скупштини Сарбији, али битно је да се пред посланицима изађе са овим важном питањем, да сагледамо садашњу ситуацију, да схватимо тренутак у којем се налазимо, да схватимо да идеје које су изнете пред грађене Србије и уопште у јавни простор за које се залагао председник када говоримо о разграниењу јесу идеје које говоре да морамо да превазиђемо замрзнут конфликт", закључио је Петковић.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. мај 2019, 13:24) - anonymous [нерегистровани]

Strasno

A ko to jos ne zna istinu? Samo onaj ko ne zeli da je prihvati.

(понедељак, 27. мај 2019, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

poslanici

I ne samo istina vec i misljenja poslanika koju odluku doneti o KIM.

(понедељак, 27. мај 2019, 12:31) - Bojan [нерегистровани]

nnnn

Danas će svi čuti istinu o Kosovu. Predsednik Vučić nema problem da je kaže, samo opozicija ima problem da je čuje.

(понедељак, 27. мај 2019, 12:27) - Sara [нерегистровани]

goruci problem

Nas goruci problem je pitanje KIM. Oko koga svi treba da se ujedinimo i pružimo podršku predsedniku Vučiću u njegovoj bori da se isto resi.

(понедељак, 27. мај 2019, 11:05) - kole [нерегистровани]

nn

Jedinstvo oko Kosova!!!

(понедељак, 27. мај 2019, 10:05) - Bata Kole [нерегистровани]

kostakostic@gmail.com

Najviše nas interesuje istina,i gde se trenutno nalazimo po pitanju Kosova.

(понедељак, 27. мај 2019, 09:10) - Braca [нерегистровани]

Jedinstvo oko Kosova!!!

Moramo da se ujedinimo oko Kosova kao pitanja od nacionalnog značaja!!!