Посланици данас о КиМ, Вучић подноси извештај

У Скупштини Србије данас ће бити одржана посебна седница на чијем ће дневном реду бити извештај о Косову и Метохији који ће посланицима представити председник Србије Александар Вучић. Седници, чији је почетак заказан за 16 сати, присуствоваће премијерка Ана Брнабић, министри и директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић. Директан пренос седнице на Првом програму РТС-а.

Председница парламента Маја Гојковић наводи да очекује да ће дебата бити садржајна и да ће трајати дуго, а да ће после Вучићевог излагања сви шефови посланичких група и посланици имати прилику да коментаришу извештај и да изнесу своје ставове. 

Након дебате, посланици ће се изјаснити о извештају о преговорима између Београд и Приштине од 2013. до маја 2019. године.

Посланици дела опозиције који бојкотују рад парламента, најавили су да неће доћи на седницу на којој је једина тачка дневног реда извештај о КиМ.

Иначе, у Извештају о преговорима Беогарад и Приштине од 2013. до маја 2019. године, који је у петак стигао у Парламент, наводи се да је Србија одлучна да настави преговоре са Приштином чим се за то створе услови и нема намеру да одустане од свог мирног приступа решавању проблема на Космету.

"Једино тако се могу створити услови за даљи напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, али и историјско помирење српског и албанског народа, на чему Србија предано ради и наставиће да ради и убудуће", пише у извештају који је парламенту проследила Канцеларије за КиМ и који је доступан јавности.

Истиче се да су Срби Бриселским споразумом добили могућност да на северу покрајине организују органе локалне власти. Произвољне су критике да је Србија тим споразумом пристала на укидање сопствених институција, јер су Срби добили право на формирање Заједнице српских општина као додатног механизма.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже за РТС да је седница о КиМ прилика да се чује пуна истина о томе шта нас чека. 

"На пленарној седници пред посланицима, али и за целу јавност, председник Србије Александар Вучић говориће о Косову и Метохији, говориће о ономе где смо данас, који су то све били страхови са којима смо суочали у прошлости, шта је то што смо могли да учинимо, а нисмо учинили и куда идемо када је реч о КиМ", рекао је Петковић. 

Директан пренос седнице на Првом програму РТС-а.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. мај 2019, 23:12) - vuk [нерегистровани]

Istina

Izveštaj je podnet na temeljnoj istini.

(понедељак, 27. мај 2019, 14:48) - Dejan [нерегистровани]

legalitet nalaze

da se svaki komentar, svaki vid rasprave odigra u zakonodavnom telu uz postovanje Ustava R. Srbije. Ukoliko postoji grupa politicara koja je pravo-legalisticka, a pokusava da prenebregne Ustavnu preambulu, onda oni potiru svaki vid postojanja i rasprave i postovanja Ustava! a amanet uz Ustav su, kako smo mogli da vidimo sinoc i pre par nedelja, Kosare i Pastrik, i procitana i spomenuta imena heroja, Bog da im dusu prosti!

(понедељак, 27. мај 2019, 13:23) - anonymous [нерегистровани]

Tako je

Danas ce svi imati priliku da iznesu svoj predlog i misljenje, pa da zajedno pokusamo da skrojimo najbolju mogucu odluku.

(понедељак, 27. мај 2019, 11:14) - Dara [нерегистровани]

Sednica o KiM

Ocekujemo konstruktivnu raspravu koja ce dovesti do nekog razumnog resenja vezano za ovo vazno pitanje.

(понедељак, 27. мај 2019, 10:32) - Nebojsa [нерегистровани]

Велики скептик

Сам поводом повољног решења са Приштином. Не због тога што наша делегација то не жели већ што се тај "филм" већ приказивао 90-тих. Шта год да уради наша делегација њихова делегација ће радити како она хоће и са својим менторима гледати да отежају позицију Србије. Волео бих да се варам али ...

(понедељак, 27. мај 2019, 09:50) - anonymous [нерегистровани]

Vazna vest

Sve pohvale za borbu i istrajnost!

(понедељак, 27. мај 2019, 08:51) - anonymous [нерегистровани]

iskreno

Voleo bih da gresim ali imam utisak da danas nista novo,niti bilo kakvo resenje niti plan necemo cuti,a da vec to nismo ni znali.