Ђурић: За 20 година нико није одговарао за злочине над Србима на КиМ

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је српски народ на КиМ "страдални народ" и указао на то да ни 20 година од завршетка НАТО агресије нису кажњени починиоци злочина над Србима и свима онима који нису пристајали на терор ОВК.

Ђурић је на трибини "20 година од егзодуса Срба са Косова и Метохије" у Београду рекао да на годишњицу терора, злочина, сатирања и прогона Срба, у Приштини славе што су протерали 56 одсто неалбанског становништва са КиМ и етнички очистили више од 300 српских насеља.

Подсетио је да за то ни после 20 година нико није одговарао, као и да су водећи комаданти ОВК одговорни што у Приштини, Призрену, Ђаковици, Гњилану, Урошевцу и другим местима данас нема Срба.

"Они седе на најодговорнијим местима у привременим приштинским институцијама и добијају тапшања по рамену од стране представника земаља које су пре 20 година извршиле агресију на нашу земљу", рекао је Ђурић.

Оценио је да је данашњи скуп, на којем су говорили прогнани Срби са КиМ и чланови породица несталих и киднапованих у јужној покрајини, прави контраст на, како је рекао, циничан и ружан "бал вампира" који у Приштини приређују Весли Кларк, Бил Клинтон и Медлин Олбрајт.

Ђурић је нагласио да је важно да заједнички негујемо културу сећања и да се за народе који имају дуго историјско сећање каже да битке и утакмице, које су у једној историјској епохи деловале изгубљено, могу да се напорним трудом и излагањем преокрену у другим историјским епохама.

Данашњи скуп Ђурић види и као опомену будућим нараштајима на то зашто смо и пре 20 година водили борбу за српски народ на КиМ и српску државу.

Како је рекао, негујући то сећање можемо да засадимо и чувамо семе које ће нам помоћи да у будућим временима исправимо одређене историјске неправде.

"За то нам жеље и срца неће недостајати нити ће нам мањкати енергије, воље и одлучности да се у наредном периоду заједнички боримо за опстанак Срба на КиМ", поручио је Ђурић.

На трибини "20 година од егзодуса Срба са КиМ", коју је организовало Удружење Срба Косова и Метохије, говорили су и историчар Предраг Марковић, новинар листа Јединство Светозар Влаховић, чланови породица киднапованих и несталих Срба са КиМ.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 12. јун 2019, 19:44) - Nikoletka [нерегистровани]

Pokret

Strasno je slaviti pogrome,oluje,avio agresije.Kuda ide ovaj svet kada se dozvoljavaju i podrzavaju ovakve proslave,a ne moze da se sedne za pregovaracki sto.

(среда, 12. јун 2019, 17:47) - spale [нерегистровани]

sustina

Ceo svet vidi stvorenog monstruma i tvorce protivprirodnog bluda.Naravno opste poznati poriv licna materijalna kosrist predstavnika Amerike.Tramp treba da pokrene postupak sada.

(среда, 12. јун 2019, 17:46) - Tina [нерегистровани]

KiM

Dok oni slave šta se desilo pre 20 godina i srećni su što više nema srpskog naroda u pojedinim mestima, mi nikada nećemo dozvoliti da to ode u zaborav! Naravno da ne treba da im dopustimo da preuzmu KiM i da likuju nad nama, treba da se borimo za naše i da naš narod ne prepustimo njima!

(среда, 12. јун 2019, 17:26) - mimi [нерегистровани]

kosovo

stidim se evrope i tretiranja srbije ,sramota cemer i jad

(среда, 12. јун 2019, 17:25) - mimi [нерегистровани]

kosovo

zlocini nad srbima kao da nisu ni postojali prosto newverovatno kako se evropejciodnose prema nama ,totalan bezobrazluk za nevericu,jos taj cuveni hag gde su unistili sve dokaze oko zute kuce

(среда, 12. јун 2019, 17:07) - MilijanaLakić [нерегистровани]

Teško do istine

Agresivna politika zapada i satanizacija Srbije i Srba delovanjem kroz njihove medije od 1990 su stvarali sliku o nama kao o divljem narodu i tek sada dokazujemo da smo mi bili žrtve progona i istrebljenja radi njihovih interesa i onda i sada

(среда, 12. јун 2019, 16:33) - anonymous [нерегистровани]

A zasad i neće

Svi znamo šta treba da se desi da bi odgovorni konačno stigli da odgovaraju za svoja zverstva. Niko neće otvoreno da prizna. Čak se i ovamo ne sme o tome govoriti.