Румунска иницијатива за отварање нових поглавља са Србијом

Румунија, као председавајућа ЕУ, планира пре краја месеца одржавање међувладине конференције на којој би била отворена нова поглавља у преговорима са Србијом, пренели су дипломатски извори у Бриселу.

Европски дипломатски извор наводи да се разговори о томе још увек воде између земаља чланица али да је циљ румунског председавања да крајем месеца буде одржана међувладине конференције са Србијом.

Иако је још увек неизвесно хоће ли уопште бити сагласности земаља чланица о отварању нових поглавља, дипломатски извори оцењују да би реалистични исход у овом тренутку био отварање једног поглавља, и то поглавља 9 о финансијским услугама.

За ову одлуку биће одлучујуће и да Србија пре тога буде уклоњена са тзв "сиве листе" Међудржавног тела за борбу прања новца, што се очекује на генералној скупштини ове организације у Орланду 22. јуна.

Осим уклањања са "сиве листе" земаља са ризиком у погледу прања новца, на одлуку о отварању поглавља пресудно утиче и недавно објављени годишњи Известај Европске комисије.

"Критике које су у извештају Европске комисије биле упућене функционисању институција, владавини права и стању медија у Србији, нису помогле онима који се у Савету ЕУ залажу за бржи напредак Србије ка ЕУ, посебно у ситуацији када су неке утицајне земље чланице све скептичније према целокупном процесу проширења ЕУ на Западни Балкан, наводе извори упућени у дебату унутар ЕУ.

Такав став према проширењу ће, по свему судећи, довести и до новог одлагања отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом, упркос позитивној препоруци Европске комисије, о чему се коначна одлука очекује следеће недеље.

Србија у овом тренутку има пет процедурално спремних преговарачких поглавља, за чије отварање је потребна једногласна одлука земаља чланица.

Досадашња пракса била је да се углавном отварају два нова поглавља за време једног шестомесечног председавања ЕУ.

У досадашњем току преговора који су започели у јануару 2014, Србија је отворила 16 од укупно 35 преговарачких поглавља, а прелимниарно затворила два.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 12. јун 2019, 17:51) - anonymous [нерегистровани]

Svima koji ovde toliko rumune podržavaju

Ajmo se malo igrati "dali ste znali". Dali ste znali da za vreme Nato napada '99 pola tih napada je došlo sa teritorije Rumunije sa nezvaničnom podrškom tadašnje vlade? Nisu imali čak ni smelosti da to otvoreno proglase. Otkud znam? Bio sam na samoj granici i prolazili mi preko glave. Dali ste znali da se na teritoriji Rumunije nalaze najnaprednije i najviše američkih vojnih baza, uperenih protiv jedinog naroda koji nam stoji na pomoć? Ne, ne dve, kako se javno oglašava, nego mnogo više. Dali ste znali da je isti narod jedan od najrusofobičnih i najbržih da pripomogne amerikancima? Dali ste znali da uglavno njihovom vladom ne vlada premijer ili predsednik nego američki ambasador? Dali ste znali da prikriveno finansiraju i pidržavaju pokušaje rumunskih i vlaških manjina u Timoku i Banatu da zadobiju autonomne statuse? Da nastavim? I ne pitajte otkud sve to znam.

(среда, 12. јун 2019, 17:24) - anonymous [нерегистровани]

Znam Rumune

Dobar narod, slican nama. Hvala im na podrsci Srbiji.

(среда, 12. јун 2019, 16:29) - anonymous [нерегистровани]

Sporedni ulaz

Jeste, kroz sporedni su ušli. Odozgo vrati pisalo je Nato. Sada su u Evropi prva država...po broju izbeglih na zapadu. Samo su im političari i stare babe ostali, ostali begaju glavom bez obzira.

(среда, 12. јун 2019, 16:02) - anonymous [нерегистровани]

Hvala Rumuniji

Ljudi pokusavaju da nam pomognu i zauzvrat dobijaju omalavozavajuce, potcenjivacke komentare. Ko ce nas zadovoljiti?

(среда, 12. јун 2019, 15:54) - anonymous [нерегистровани]

rumunjska inicijativa...

Bit ce to velika pomoc srbiji .Oni su i sami usli na sporedni ulaz pa imaju iskustva da pomognu srbiji.Bila je to tada velika greska i jedinstvena ce ostati u to niko u EU ne sumnja.

(среда, 12. јун 2019, 15:48) - anonymous [нерегистровани]

Uvek imati na umu

Od svih poglavlja najbitnije poglavlje je: Sacuvati Srbiju.

(среда, 12. јун 2019, 14:51) - anonymous [нерегистровани]

Jeste...

Kad bi neko njih uzimao u obzir...