Гујон: Феноменална репортажа "Фигароа" истински описује ситуацију на КиМ

"Српски дух отпора" наслов je и синтагма којoм је угледни француски магазин "Фигаро" у репортажи на десет страница описао живот Срба у покрајини. Хуманиста и оснивач хуманитарне организације "Солидарност за Косово" Арно Гујон каже за РТС да је то феноменална репотажа која истински говори о хуманитарној ситуацији у енклавама на Косову и Метохији.

Арно Гујон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да заслуге за репортажу иду тројици храбих новинара магазина Фигаро, јер није лако на Западу, у Француској бити објекативан када су у питању исполитизоване теме.

"Они су направили феноменалну репотажу која истински говори о хуманитарној ситуацији у енклавама на Косову и Метохији", додао је Гујон.

Истакао је да је Фигаро најчитанији и најпродаванији часопис у Француској и да ће сваки читалац имати прилику да се упозна са оним што се дешава на КиМ већ 20 година.

"Сазнаће да је срушено 150 цркава и манастира, сазнаће како живе данас, 2019. године, Срби у селу Новаке код Призрена, како живе монаси у Високим Дечанима, зашто су и даље војници Кфора око манастира Високи Дечани и зашто морају да чувају тај драгуљ српске историје", навео је Гујон.

Новинар Фигароа каже да се то дешава било где другде у свету ми бисмо говорили о апартхејду, о сагрегацији, а то што се дешава јужној српској покрајини на КиМ скоро да нико и не прича, нагласио је Гујон.

"Новинари слаби знају о ситуацији на КиМ"

Указао је да новинари углавном пре него што оду на Косову и Метохију веома слабо знају о томе, као и да то види јер увек контактирају његову организацију.

Каже да је новинара магазина Фигаро који је направио ову репортажу упознао пре осам година и да му је и тада говорио о КиМ.

"Сваке године је он добијао наше извештаје, писма, мејлове и осам година касније добили смо десет страна у магазину Фигаро о тој ситуацији. Наравно да када је отишао на лице места он је могао да се увери у оно што смо ми говорили свих ових година, да се увери да монаси живе иза бодљикавих жица, да се не може причати на српском језику у Ђаковици, да има пуно крађа свугде на КиМ и да су напади и даље чести и да људска права за Србе и националне мањина на КиМ нису испоштована", објаснио је Гујон.

Додао је да су реакције на репортажу огромне и на друштвеним мрежема одјек је био огроман и у Француској и у Србији.

"Баш је јутрос написао главни узредник Фигароа на Твитеру одјек који има тај чланак у Француској показује да су људи жељни да сазнају шта се дешава тамо, али да се преретко говори о томе. Он каже треба данас да знамо да су и Срби жртве на КиМ и да Србин може да буде жртва зато што о томе скоро нико да није говорио током 20 година", каже Гујон.

"Косовска амбасада у Француској обележила 20 година мира, али за кога?"

О Косову се у Француској говорило претходих дана, јер је косовска амбасада обележила 20 година мира и направила концерт у катедрали Инавлиди, која је катедрала за војнике, где се налази гроб Наполеона и веома је важна катедрала.

"Оно што је правило скандал у Францској и француским медијима је то што се један од учесника тог концерта попео на место где иначе само католички свештеник сме да се попне и тамо изрецитовао муслиманску молитву", навео је Гујон.

Истакао је да је то разљутило многе људе, бискупија се оградила од тог концерта и бискуп је сутрадан изрецитовао молитву против оскрнављења и то је нешто што је веома ретко у католичкој цркви.

"Оно што смо ми као хуманитарна организација урадили не улазећи у политичку причу, ми смо упитали шта се обележава, 20 година мира али за кога? Хвала богу што Албанци 20 година могу да живе у миру, али шта је са Србима, Горанцима и осталим националним мањинима које живе на КиМ", упитао је Гујон.

За тих такозваних 20 година мира били су погроми, протерано је укупно 250.000 Срба, дешавају се напади на Србе и српску имовину, додао је Гујон.

"Ако нема мира за све онда нема мира уопште и скандалозно је обележавати тај мир", нагласио је Гујон.

Гујон ће вечерас у Немачкој представити књигу "Сви моји путеви воде ка Србији" у којој, како каже, описује стање у енклавама на КиМ, сусрете са људима и објашњава често питање које му постављају – зашто је један Француз одлучио да се ангажује за Србе на КиМ.

број коментара 22 Пошаљи коментар
(недеља, 16. јун 2019, 18:46) - anonymoussrboljub [нерегистровани]

Lobiranje I propaganda

Dobar clanak. Nadam se da je samo pocetak. 1 clanak prema 30 godina lobiranja I prpagande na demonizovanju Srba. Veliki deo toga je I nasa greska I ne mogucnost da se organizivano I kontinuirano suprostavimo tome. Uvek je mnogo jeftinije ulagati u odnose I informacije nego se nositi sa posledicama. To be bar na nasem primeru jasno. Inace gospodinu Gujonu svaka cast.

(субота, 15. јун 2019, 20:14) - ,," [нерегистровани]

Повлачење непоштовања

Овај господин Чини Човекољубље, и само је једно зрно, али и доказ да сви могу да Побољшају Живот Срба Метохије и Косова.

Хвала му за То.

Што се тиче тог чланка...
Слике које прате тај напис, у зељи која је дубоко непобожна, земљи која има изразиту опседнутост мржње према кичу, земље која се гнуша хулиганства и заосталости, само ће појачати предрасуде да су Срби заостали, задрто побожни, без осећаја за елеганцију, којима сада трну зуби због ,,грехова" својих претходника.
Где слике вина из Хоче, где су слике ишараних/уништених Фресака из тринаестог века, где су слике Тврђава Новог Брда, Звечана, где су слике Косовског Веза, Јефимијина Похвала Светом Цару Лазару, где су слике продавница Срба у Призрену, где су слике Славских Колача, где су слике како Срби иду на Универзитет у Северној Митровици...

Они, под утицајем тог записа, неће повући непоштовање Нас и Нашег, није ни очекивано, али, надам се да они знају, да и ми знамо, да са тих десет страна море зла није ни заталасано.

Могли су да буду праведни и човечни према Нама, и још увек то могу да буду.

(субота, 15. јун 2019, 17:58) - Protivnik lupanja! [нерегистровани]

Figaro je osnovan kao ...

satiričan list,a danas je najkozervativniji diljem ,ne samo Francuske!

(субота, 15. јун 2019, 17:48) - anonymous [нерегистровани]

Da

Koliko miliona eura je placen taj tekst? Narodnih para? Ima se moze se

(субота, 15. јун 2019, 17:47) - anonymous [нерегистровани]

Bog blagoslovio Gujona

I sve pravednike!

(субота, 15. јун 2019, 17:35) - Marko K [нерегистровани]

Naivnost

Svi ste vi naivni, pa taj Gujon je samo francuski petokolonas koji nas spijunira. Daj se osvestite ljudi!

(субота, 15. јун 2019, 17:25) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

Hvala Gujonu

za sve sto radi da bi pomogao srpskom narodu.

(субота, 15. јун 2019, 17:05) - anonymous [нерегистровани]

Severni pol

Veliko hvala i bravo za gos. Gujona i Le Figaro

(субота, 15. јун 2019, 16:35) - Arandjel [нерегистровани]

Hvala gosp. Gujonu

Premda smatram da to nece mnogo pomoci jer dolazi prekasno. Mocni vlasnici medija u EU odavno ne daju da istina izadje na videlo. Stvorena je slika: Srbi su los narod, prave probleme dok su Albanci dobar i vredan narod, i najvaznije -poslusan narod. Ne kontriraju mnogo, trce u NATO, ne pripadaju slavenskim narodima i mrze Ruse sto je trenutno "IN" u Americi i velikom delu EU.

(субота, 15. јун 2019, 16:34) - R. Zivkovic, Holandija [нерегистровани]

Gijon

koji ce biti zapamcen u srpskim udzbenicima koji je vise pomagao Srbima na kosovu i Metijokiji vise negoli cita va Srbija. Sta reci nato gde se to Srbija toliko i.i Vlada tako snazno zalaze za Srbe u Pokraijini od GIJONA= i to FRANCUZA Merci Gijon za tvoju dobrotu.Bog vidi sto ljudi nevide.