Хан: Политички компромис на Балкану мора бити награђен

Политички компромис на Западном Балкану мора бити награђен, поручује уочи сутрашње седнице Савета ЕУ комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан.

У околностима у којима би Савет ЕУ могао сутра поново да одложи одлуку о покретању приступних преговора са Севераном Македонијом и Албанијом, Хан је позвао министре ЕУ да што пре омогуће покретање приступних преговора са Северном Македонијом и оценио да би то био важан сигнал за цео регион.

"Ако дође до поновног покретања дијалога између Србије и Косова, они морају да виде да ће инвестиција у проналажење политичког компромиса бити награђена. У супротном немају подстицај. Сви треба да схвате колико је у интересу целог региона важно дати сигал једној земљи", поручио је Хан.

Јоханс Хан је пред сутрашњи састанак Савета ЕУ, који ће разматрати политику проширења и напредак земаља у процесу евроинтеграција, поновио да је Северна Македонија урадила све што је од ње тражено и упозорио да би свако одлагање адекватног ЕУ одговора на то представљало ризик.

Он је поновио да, ако једна земља која је инвестирала много у европску перспктиву, а њени лидери показали храброст у постизању компромиса не буде награђена за то то, онда ЕУ губи кредибилитет, али и моћ деловања у целом региону Западног Балкна.

Министри спољних и европских послова ЕУ на састанку Савета у Луксембургу сутра би требало да донесу зајкључке и препоруке о даљим корацима земља које се налазе у процесу приступања ЕУ.

Очекује се и да се дефинише и одговор Савета на препоруку Европске комисије о поретању приступних преговора са Севераном Македонијом и Албанијом.

Према последним информацијима, та одлука могла би да буде поново одложена.

Док се група земља на челу са земљама Балтика и Централне Европе залаже за отварање приступних преговора већ у јуну, Немачка тражи одлагање до септрембра због расправе на Бунсетагу

Истовремено, Француска и Холандија сматрају да би та одлука за Северну Македонију Могла бити донета и касније, а противе се и почетку приступних преговора са Албанијом због, како оцењују, неубедљивих доказа о напретку у области владавине права првенствено у борби портив организованог криминала.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. јун 2019, 21:15) - anonymous [нерегистровани]

Bajka za laku noc!

Isto onako kako ste "nagradili" Severnu Makedoniju.

(понедељак, 17. јун 2019, 16:29) - anonymous [нерегистровани]

Tako je

Mora da se okači nova šargarepa.

(понедељак, 17. јун 2019, 14:12) - anonymous [нерегистровани]

`Teo je da kaze

Kad priznamo tu kvazi drzavu,onda bi bilo dobro da nas ne zafrknu kao sto su uvek do sada. Vise ovo nije ni smesno.

(понедељак, 17. јун 2019, 13:22) - anonymous [нерегистровани]

Odstupi

Evo ga opet mamac na stetu Srbije

(понедељак, 17. јун 2019, 12:38) - anonymous [нерегистровани]

e

nagrade investicije i luda obecanja ,a prevarili ste nas stotinu puta ,zadnji put je taj briselski dogovor koji smo mi ispostovali a druga strana nista