Брнабић: Сигурност за европски пут, брига за стабилност

Председница Владе Ана Брнабић истакла је у Лондону да се Србија налази на европском путу, да је не брине време када ће бити примљена у чланство ЕУ, јер имамо још доста домаћих задатака које морамо обавити, али да је брине регионална стабилност, на чему премијери региона морају имати сав свој фокус.

Ана Брнабић је на крају посете Лондону говорила на престижном Краљевском институту за медународне послове на тему "Србија, Балкан и Европска унија".

Подсетила једа су два кључна приоритета спољне политике Србије – чланство у ЕУ и стабилан регион.

"Прво питање које ми људи постављају јесте зашто у ЕУ? ЕУ се суочава са унутрашњим изазовима, Велика Британија је напушта, људи виде да Унија пролаз кроз тешке изазове. Мислим да је одговор да је за мене ЕУ најпре мировни пројекат. Пуно људи у Европи су то заборавили. Захваљујући Унији Европа је имала најдужи период мира", подвукла је Брнабићева.

Указала је да многи Европљани сматрају да је мир нешто што се не може променити и фокусирају се на друга питања, али да ће за њу ЕУ бити увек успешан пројекат због мира који је донела континенту.

Навела је да је такав мировни пројекат потребан Западном Балкану, јер ће пријемом у чланство донети мир и стабилност региону.

Брнабићева је истакла да се спољна политика у том погледу неће мењати и да ће приступање ЕУ остати стратешки циљ.

"То је као видео игрица у којој отварате и затварате поглавља, а шампион је ко свих 35 нивоа испуни. Сва поглавља су део 35. који је лак за остале, јер је његов назив 'остала питања', а за Србију најтеже политичко, јер се тиче Косова и Метохије", подвукла је премијерка.

Навела је да је према њој Поглавље 23 о владавини права најкомплексније, најскупље је поглавље о заштити животне средине, а најтеже политичко за Србију је поглавље 35.

"Најгори сценарио да неспремна земља уђе у ЕУ" 

Истовремено, указује да би најгори сценарио био када се би се у чланство ЕУ примила неспремна земља.

"Грађани би се радовали када би постали чланица, али ако не будемо спремни, то би било пре свега због лакше могућности да се напусти земља. То не желим. Мислим да је највећа претња Србији да, ако прерано приступи ЕУ, одлив мозгова, што се види у случају Хрватске", нагласила је председница Владе.

Тада, како каже, губе се "мозгови" који су потребни за спровођење потребних реформи, промену у друштву и за све остало.

Брнабићева је истакла да је не брину рокови када ће Србија постати чланица, већ је њен посао да Србија што пре постане "европска Србија".

"Србија у ЕУ је ван моје контроле, то је на чланицама ЕУ. Мој посао је да Србија постане што пре европска земља", подвукла је премијерка.

Упитана о опозицији, Брнабићева је указала да грађани подржавају актуелну власт, јер виде да је отворила велики број радних места, поспешила привреду, живот.

Навела је да раније "демократске власти" нису учиниле ништа по питању нормализације односа са Приштином, иако је то кључно за нашу пуну стабилност и напредак.

"Видим да људи знају и осећају да су председник и владајућа коалиција спремни да се баве како питањем Косова, тако и јачањем економије", додала је премијерка.

Брнабић је рекла да, што се протеста тиче, има их широм Европе, а није видела да се у Паризу доводи у питање владавина права, те одбацила све тврдње опозиције да у Србији нема слободе медија, људских права и слично.

Међутим, после тога уследиле су таксе, које је увела Приштина, и које су све довеле у питање, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, читав регион се обавезао ЦЕФТА споразумом и поштовали су га сви и у најтежим временима, а кршење Приштине показује да се жели ићи у доба пре 2006. када је потписан.

"Увођењем таксе они су прекинули сву комуникацију. То је водило ка сталном погоршању ситуације", објаснила је премијерка.

Најавила је да ће покушати да види шта може да се учини да се обнови комуникација и упути јасан сигнал да се економска сарадња не сме прекидати.

Приштина мора да разуме, а не видим да је то случај, да без компромиса са Србијом друге земље неће их пустити у ЕУ, неће их признати пет чланица Уније које то нису учиниле, указала је Брнабићева.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 19. јун 2019, 07:20) - anonymous [нерегистровани]

Znam da je nemoguce

Ali zamisljam situaciju u onom trenutku kada treba da politicari donesu odluku da se kod nas sprovede referendum oko te EU. No,nadam se da ce se do tada EU raspasti. A nadam se ne zato sto ne vidim sta je sta,nego zato sto je EU izgubila svaki smisao. Sa gadjenjem gledam nase clanstvo u takvoj jednoj organizaciji. Odavno je ona izgubila svoje korene i postala nesto cemu se mnogi nisu nadali.

(уторак, 18. јун 2019, 22:07) - anonymous [нерегистровани]

Proizvoljno

To da je Srbija na EU putu je licni gospodjin stav,a gradjani misle suprotno. A osim toga,sta god ona mislila ili gradjani,od EU nema nista.