ЕУ: Србија да убрза реформе, Београд и Приштина да наставе дијалог

ЕУ позива Србију на убрзавање реформи владавине права, похваљује спроведене економске реформе, а од Београда и Приштине тражи наставак дијалога, стоји у закључцима који је Савет министара ЕУ усвојио у Луксембургу. На састанку чија тема је проширење на Западни Балкан, европски министри одложили су одлуку о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом за другу половину године.

Савет министара позива Београд да значајно убрза реформске напоре и оствари конкретне и опипљиве резултате у основним областима, пре свега владавини права.

Министари ЕУ поручују да је садашњи статус кво у дијалогу Београда и Приштине неодржив и позива на наставак дијалога "што је пре могуће".

"Приштина мора да повуче уведене тарифе и уздржи се од сваке акције која може бити схваћена као провокација", наводе министри и оцењују да је увођење тарифа јасно кршење ЦЕФТА споразума и духа Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Приштине, и уједно подривање регионалне сарадње.

Кад је реч о Београду, потребни су даљи напори на "успостављању повољног амбијента за дијалог, укључујући и ангажман Београда на међународном и регионалном плану и уздржавање од акција које могу бити схваћене као провокација", стоји у закључку.

Министри су похвалили "континуирани напредак" Србије у економским реформама и позвали на даље подстицање конкурентности и дугорочног раста "кроз структурне реформе, посебно енергетског сектора и тржишта рада, као и већу транспарентост и предвидљивост законског оквира".

Са друге стране, европски комесар за проширење Јоханес Хан каже да Европа мора да држи реч и да то шаље сигнал и у случају Београда и Приштине.

"Без уверљивог примера тешко је мотивисати лидере да улазу у компромис. То су тешке одлуке и они морају да знају да ће довести до позитивних последица у европским интеграцијама", сматра Хан.

О парламенту и слободи изражавања 

Подсећајући да је европска интеграција стратешки избор Србије, Савет министара ЕУ позвао је власти на "чвршћу посвећеност европским вредностима", истичући да би Влада Србије требало да о томе активније и јасније комуницира у јавности.

Транспаретност, квалитет доношења закона и истински међпартијски дијалог треба да буду појачани, наводи се у тексту закључака који се односи на рад парламента.

У делу који говори о владавини права, наглашава се да је потребан "посебан нагласак на независност и ефикасност правосуђа, укључујући и текуће промене устава" као и опипљиви резултати у борби против организованог криминала, корупције и прања новца.

"Недостатак напретка у области слободе изражавања и даље је разлог за озбиљну забринутост", наводи се у закључцима, уз оцену да је остварен напредак у припреми медијске стратегије, која треба да буде "хитно примењена у пракси на инклузиван и транспарентан начин".

"Румунија је као председавајућа ЕУ снажно подржавала проширење. У случају Србије крајем месеца очекујем да ћемо успети да отворимо бар једно ново поглавље", истакао је румунски министар за Унију, Георг Циамба. 

Министри позивају Србију да се "поступно" усклади са заједничком спољном политиком ЕУ и да "приоритетно" преокрене садашњи негативни тренд у овој области, истовремено поздрављајући активно учешће Србије у мисијама и операцијама ЕУ.

Одлука о преговорима са Северном Македониом и Албанијом померена је за октобар, с тим сто је зелено светло вероватније за Скопље, него за Тирану. 

број коментара 11 Пошаљи коментар
(среда, 19. јун 2019, 09:53) - anonymous [нерегистровани]

Bilo bi interesantno

razgovarati s Islandjanima koji bi mogli uci u EU za sedam dana ali oni to ne zele iako je njihov broj stanovnika samo sestina Beograda.!!! Koji su njihovi argumenti i razlozi zasto ne zele u EU?

(среда, 19. јун 2019, 09:45) - anonymous [нерегистровани]

Komentari

Divim se Ovako pametnim komentarima nadam se da cela javnost srbije razume cinjenicno stanje samo me interesuje zasto iz zvanicne vlasi nesto ne progovore slicno osim g dacica njemu skidan kapu

(среда, 19. јун 2019, 08:41) - anonymous [нерегистровани]

EU

Srbija moze da ima EU kao primjer boljeg standards gradana a da CE Srbija postati clan nikada zato sto se Mora prvo odreci Kosova to je gospoda sa zapada tako smislila odavno i to je i vrapcima jasno nek povuku priznanje pa nek onda zahtevaju sve ostalo to je cinizam da nekazem i grublju rec

(уторак, 18. јун 2019, 23:47) - anonymousy [нерегистровани]

Sram vas bilo licemere

Opet prozivate Srbiju,kao da je ona uvela takse,Stalno trazite ravnotezu,da ne bi iskljucivo optuzili svoje mezimce.

(уторак, 18. јун 2019, 22:36) - anonymous [нерегистровани]

Smesno

Ako je iko pogazio Medjunarodno pravo-ljudska prava to je SAD i deo EU.
Pitam se kako ih nije sramota da tako nesto kazu.

(уторак, 18. јун 2019, 21:22) - Vidan [нерегистровани]

Komentar

Šta je jedno poglavlje? Sramota!

(уторак, 18. јун 2019, 21:07) - anonymous [нерегистровани]

Prestanite vise vi Eu-ovci da prozivate Srbiju!!!!

Prozivajte vase ljubimce, koji, jedino sto su ucinili od nasilnog otimanja nase teritorije uz pomoc Amerike i Nato-zlikovaca, to je da su ubijali i prebijali Srbe, ubijali decu srpsku, otimali i kuce i citavu imovinu srpsku, krali i sekli sume do nestanka, naravno srpske, silovali i otimali srpske zene, a vase "zadatke" nisu ni dotakli, jer nisu ni morali. I sada vas je pun kofer, bavite se svojim nesposobnostima a nas ostavite da resavamo svoje probleme bez vas, pa ce biti i reseni.

(уторак, 18. јун 2019, 20:51) - anonymous [нерегистровани]

A,sta kaze Holandija?

Danas je iz Holandije stigla vijest da ce oni staviti veto na clanstvo Srbije i svih zemalja zapadnog Balkana i da te zemlje nikada nece uci u EU.
A,veliko je pitanje hoce li i EU opstati u ovom obliku i zato Srbija treba voditi racuna o vlastitim interesima i ne nadati se mnogo ulasku u zapadno politicko-ekonomsko drustvo.Srbija treba potpisati ugovor o strateskom partnerstvu sa EU,kao sto je to uradila Svajcarska i bice i vuk sit i ovce na broju.

(уторак, 18. јун 2019, 19:13) - anonymous [нерегистровани]

EU da ispuni svoj deo obaveze iz SSP-a i Briselskog sporazuma

Znaju samo da kritikuju, a svoje obaveze zanemaruju. Kakve su to kvote za celik? Da I mi uvedemo kvote na poljoprivredne proizvode recimo?

(уторак, 18. јун 2019, 18:49) - srsi [нерегистровани]

Slažem se sa predhodnim komentarom (Sto Srbija gubi/dobiva?)

... samo nikako ne treba zaboraviti činjenjicu, da je ulazak (Srbije) u EU proces. To znači, da to stanje traje. Godinama. Mislim, da je Srbija danas realno udaljena od članstva u EU desetak godina. Za to vreme treba iskoristiti sve pristupne fondove EU za izgradnju naše zemlje a za to vreme će se EU ili raspasti ili će normalizovati stanje sa Rusijom i Kinom. Znači, treba ići polako, bez žurbe i uraditi neke stvari zbog nas samih a neke stvari će se normalizovati nezavisno od nas.
Što se Kosova tiče, danas je naša situacija puno bolja nego pre dvadeset ili deset godina. Za narednih deset godina biće još bolja.
Srećno!