Хан: Тешко мотивисати Београд и Приштину да се врате преговорима

Европски комесар за проширење и добросуседску политику Јоханес Хан поручио је да је за почетак јула одложио своје напоре да одблокира дијалог Београда и Приштине.

Јоханес Хан је оценио да је тешко мотивисати лидере две стране да се врате за преговарачки сто.

"То није лак задатак и потребно је доста политичке храбрости да се ради на компромису. Треба знати које су позитивне последице, а позитивне последице могу бити европска перспектива", рекао је Хан на конференцији за новинаре у Луксембургу, одговарајући на питање Танјуга о наставку дијалога Београда и Приштине.

Хан је објаснио да је, због тога што је био усредсређен на ситуацију у Молдавији, одложио своје напоре да одблокира дијалог Београда и Приштине за почетак јула. "Али сигурно нећу одустати од тог питања", поручио је европски комесар.

Указујући на значај Преспанског споразума између Атине и Скопља, Хан је оценио да је његово постизање показало да се замрзнути сукоби могу решити ако постоји европска перспектива.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 19. јун 2019, 07:37) - anonymous [нерегистровани]

a sta cete...?

..ako Srbiju vise interesuje Kosovo od evropske perspektive koja je nikakva?

(среда, 19. јун 2019, 07:11) - anonymous [нерегистровани]

Ako moze Han,mogu i ja

Zasto ja ne bih izneo svoje misljenje,ako ovaj covek smatra da se njegova "racuna",a moja ne. Od ovakvih se treba kloniti u sirokom luku. Pokusajte da se setite njegovih prethodnika. Vise niko to i ne moze. Marioneta do marionete. I onda pomislim kako mi ucestvujemo sa takvima u nekim razgovorima ! To je nase ponizenje,a ovakvih ce biti uvek. Sacekajmo buduceg. Seca li se neko od vas mog omiljenog lika Van Rompeja (ako dobro rekoh ??).

(уторак, 18. јун 2019, 20:53) - anonymous [нерегистровани]

Zašto bi Srbija 2

A Srbiju, kao, ne napuštaju Srbi?
U Srbiji nema protesta? Bili bi kao i u Albaniji da Zapad to želi!

(уторак, 18. јун 2019, 20:20) - Воронцов [нерегистровани]

Зашто би Србија била заинтересована за преговоре у којима се тражи само једно то јест признање Косова

Ко може бити мотивисан за такве преговоре где се ултимаривно тражи признање тзв. Косова. Што време више пролази то се све више показује промашај политике Запада која је водила стварању тзв. Косова. Обични Алчбанци све теже живе и резултат тога јесте све веће разочарење у творевину Косово. Последица тога јесте да их све више одлази у развијени свет. У исто време ни суседна Албанија не делује као нека сигурна земља јер је стално потресају политички сукоби.

(уторак, 18. јун 2019, 19:31) - anonymous [нерегистровани]

Nema veze sa vezom

Ne mozete uporedjivati odnos Makedonije i Grcke iz prostog razloga sto Makedonija nije Grcka secesionistička teritorija koja je ratom došla do međunarodnog priznanja.

(уторак, 18. јун 2019, 19:06) - anonymous [нерегистровани]

Tesko je motovosati i EU da ispune svoje obaveze

Koliko je vec dugo Briselski sporazum potpisan a da nije ispunjen? Da li je on potpisan pod okriljem EU? Pa cemu onda pregovori pod okriljem EU, kada je posle tesko motivisati EU da ispune svoj deo obaveza?