Нордијски савет пример за повезивање на Западном Балкану

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је са министарком спољних послова Краљевине Норвешке Ине Ериксен Сореиде, са којом је констатовао да билатералне односе карактерише развијен политички дијалог и велике могућности за развој економске сарадње.

Александар Вучић је захвалио на донацијама и развојној помоћи коју Норвешка пружа Србији и изразио интерес за сарадњу у новим пројектима, попут програма за младе предузетнике, који помажу економском расту и изградњи предузетничког духа.

Ине Ериксен Сореиде је у разговору пренела да су норвешке компаније, које послују на српском тржишту, задовољне условима и изразила очекивање да ће оне да буду пример другим инвеститорима, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

С обзиром на то да је за Србију један од кључних приоритета афирмација регионалне сарадње и јаче економско повезивање у региону, председник Србије нагласио је да искуство Нордијског савета, као јединственог примера јаке регионалне сарадње, може да послужи као пример за повезивање на Западном Балкану.

Разматрајући у разговору тренутну регионалну ситуацију, Вучић је објаснио разлоге застоја у дијалогу Београда и Приштине.

Поновио је да је Србија опредељена да кроз дијалог, уз посредовање ЕУ, нађе компромисно, обострано прихватљиво решење, али да је за наставак дијалога неопходно да Приштина укине таксе на робу из централне Србије.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(уторак, 25. јун 2019, 07:20) - anonymous [нерегистровани]

filozzof

Sa Norveškom smo uvek imali korektne i prijateljske odnose i odličnu saradnju.

(понедељак, 24. јун 2019, 23:27) - Vule [нерегистровани]

Saradnja na "najvišem mogućem nivou"

Ovu floskulu slušamo od raznih "političara" i "analitičara" već duže vreme, čas za jednu čas za drugu zemlju. To je besmislena tvrdnja koja nema nikakvo precizno definisano značenje. Pa mi i sa Hrvatskom ili sa lažnom "državom" na KiM imamo naravno saradnju na "najvišem mogućem nivou". Sa Albancima na KiM nije moguće imati viši nivo saradnje jer oni to ne žele pa saradnja na višem nivou"nije moguća". Dakle ovaj jad i beda od totalnog nedostatka bilo kakve saradnje je u stvari saradnja na "najvišem mogućem nivou" sa Albancima, zar ne? Što se Norveške tiče, bolja saradnja bi bila svakako moguća na više načina. Prvi i najvažniji bio bi njihovo povlačenje priznanja KiM, što njih ne bi ništa koštalo. Ali oni to ne žele pa to nije moguće. Zato se manite ove besmislene floskule.Saradnja na "najvišem mogućem nivou" uopšte ne mora biti ni dobra pa čak ni pristojna saradnja.

(понедељак, 24. јун 2019, 21:57) - anonymous [нерегистровани]

vvvvv

Radujemo se daljoj saradnji sa Norveškom.

(понедељак, 24. јун 2019, 21:49) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Uvek treba slediti primer dobre prakse!

(понедељак, 24. јун 2019, 21:27) - Nikoletka [нерегистровани]

Sastanak

Srbija ce uslisiti nordijski savet samo sto sama ne moze da ga realuzuje ako i drugim stranama nije bitan mir i stabilnosti Zapadnog Balkana.U praksi ostvarivo dokaz su nordijske zemlje!

(понедељак, 24. јун 2019, 20:25) - Marko [нерегистровани]

Saradnja

Samo da još ostale države na Zapadnom Balkanu i žele bolju saradnju...

(понедељак, 24. јун 2019, 20:10) - Marija [нерегистровани]

sustina

Specifisnost Nordijskih zemalja je u vecini slucajeva reper recionalnosti.

(понедељак, 24. јун 2019, 17:54) - Graje [нерегистровани]

Saradnja

Норвешка пружа Србији и изразио интерес за сарадњу у новим пројектима, попут програма за младе предузетнике, који помажу економском расту и изградњи предузетничког духа.Србија и Норвешка заиста раде на томе да грађани живе боље. Србија и Норвешка свакако желе да Србија буде економски јака и стабилна.

(понедељак, 24. јун 2019, 17:43) - Luka [нерегистровани]

Ccc

Kao i mnogim drugim zemljama
, Nordijske zemlje su odličan primer funkcionisanja i našoj...

(понедељак, 24. јун 2019, 17:24) - Milan68 [нерегистровани]

I Balkan bi mogao da procveta

Sledeći primer Skandinavskih zemalja i Balkan bi mogao da procveta.