Вучић у Борчи: Нећемо само да шминкамо, направићемо канализацију

Председник Александар Вучић посетио је грађане Борче и Котежа који су претрпели највећу штету од невремена које је јуче погодило Београд и најавио градњу канализационе мреже у насељима на левој обали Дунава.

Александар Вучић је рекао да је наложио хитну израду пројекта, а да би канализација требало да буде завршена за годину и по дана од почетка радова. Додао је да ће у канализацију на левој обали Дунава бити уложено 80 милиона евра.

Председник је током обиласка Попове баре у Борчи рекао да је свима држава крива, да има одговорности и државе, те да за 70 година ту није направљена канализација, али је указао да и грађани морају имати свест о томе да не смеју да бацају смеће у одводне канале и да граде на њима нелегалне објекте. 

Вучић је нагласио да држава не жели да се бави "шминкањем" тиме што ће испумпати воду и урадити неке радове, већ да ће уместо тога ситуација бити решена како треба – изградњом канализације у Овчи, Борчи, Котежу и Крњачи.

Дугорочно, проблем решава изградња канализације, истакао је Вучић и додао да је дао налог да се по хитном поступку ради пројекат.

Комплетна пројектна документација биће готова до краја јануара или почетком фебруара, како би у марту почела изградња канализационе мреже са леве стране Дунава.

"Успећемо у најкраћем могућем року да завршимо и једном заувек ћете сви моћи да решите проблеме и да их немате више никада", поручио им је председник.

Додао је да је проблем и у нашим навикама, можда чак и више него у држави, али да не жели да критикује грађане.

"Хвала вам што се борите за куће и окућнице, за будућност вашу и ваше деце. Помоћи ћемо вам на једини, најтежи и најскупљи начин", рекао је председник.

Како је рекао, држава сада има новца више него раније и додао да је и раније безброј пута обећавао да се неће водити рачуна само о центру града.

Додао је да држава сада има новца, управо захваљујући грађанима, који су имали разумевања за тешке економске реформе.

Председник је пренео и да су му сви рекли да не долази у Борчу, јер нема решења, али да је он дошао код њих јер говори истину и спреман је да се суочи и када су људи љути, а не само када му аплаудирају.

Поновио је да ће држава помоћи, иако нема обавезу у смислу да нико своју кућу није осигурао, као и да ће пописна комисија изаћи на терен да попише штету.

"А, канализацију ћемо да градимо, да решимо проблем једном заувек", поручио је Вучић.

"Знам да сте слушали бројна обећања и да су људи пред изборе долазили и исто понављали не размишљајући да ли имају новац, као да је лако наћи више милиона... Ја сам дошао да се обавежем пред целом српском јавношћу за Борчу, Крњачу, Овчу и Котеж", рекао је Вучић мештанима Попове баре.

Зна, каже, да се на то чекало 50-60 година, уз примедбу да има и оних који кажу да је дошао да их умири и да за три,четири или пет месеци нигде никога неће видети.

"Ја вам кажем, а ви после видите да ли сам говорио истину", поручио је Вучић.

Како је рекао, суштина је да се изгради и да касније грађани воде рачуна о томе, а не да запушавају смећем одводе.

Указао је да је ауто-пут био поплављен, јер више од сат времена није било струје и црпне станице нису могле да испумпају воду.

Нагласио је да је реч о природној непогоди и да се то дешава и у другим земљама, где су грађани без струје, на пример, у Немачкој били 10 пута више, а у САД и 20 пута више него што се код нас догађа.

Сударила су се два авиона у Немачкој, а, приметио је Вучић, не дај боже да је то било код нас, јер би и онда неки рекли да је држава крива.

Вучић је замолио окупљене грађане да пренесу комшијама да је апеловао да се одговорно понашају, да не бетонирају одводне канале, а да се не може спречити елементарна непогода, да се не диже одговорност и не претерује, да не буде "комарци гризу као тигрови" и слично.

Указао је да зна у колико су тешкој ситуацији сви житељи Борче и Котежа и да ће се у наредних 96 сати радити на санацији док се изађе из кризе и не очисти све што је вода донела и однела са собом.

"Србијаводе" ће, каже Вучић, добити налог да уз асистенцију полиције очисте све канале. 

У Борчи су иначе од јутрос екипе Завода за биоциде и медицинску екологију које врше дезинфекцију поплављеног терена, као и ватрогасне екипе које испумпавају воду из дворишта.

Попову бару су са председником обишли представници градских власти.

број коментара 34 Пошаљи коментар
(уторак, 25. јун 2019, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

Bучић у Борчи: Нећемо само да шминкамо, направићемо канализацију

Konačno neko radi nešto i po ovom problemu!

(уторак, 25. јун 2019, 11:03) - Krnjača [нерегистровани]

Kanalizacija

Konačno će i ovaj deo Beograda dobiti kanalizaciju.

(уторак, 25. јун 2019, 09:17) - Jovan [нерегистровани]

21 vek

Nadam se i čvrsto verujem da će predsednik ispuniti obećanje, 21. vek je, a mi u Kotežu još uvek nemamo kanalizaciju!!!

(уторак, 25. јун 2019, 08:58) - Bosko [нерегистровани]

Da

Drzava izdvojila preko 80 miliona za izgradnju kanalizacione mreze.

(уторак, 25. јун 2019, 08:33) - anonymous [нерегистровани]

Moze biti

Mozda ce i nivo zemljista da podigne Zar ne Parama uzetih od penzionera sve se moze Meni je licno zao tih ljudi ali sta je tu je

(уторак, 25. јун 2019, 07:46) - Goran [нерегистровани]

gorance@gmail.com

Treba pomoci svim naseljima i ljudima u nevolji.

(понедељак, 24. јун 2019, 23:07) - Milan [нерегистровани]

Ko ce drugi

Naravno da ce drzava i nadlezni resiti problem. Ako nema ko drugi onda i predsednik. Niko narod ne pita da li hoce i koliki porez da bude pa nam to sve uzimaju. Za nase uzete pare sto od pdv, sto od akciza i poreza na plate, naravno da narod ne treba da radi.

(понедељак, 24. јун 2019, 22:49) - anonymous [нерегистровани]

erb

a ade ide kanalizacija? nije valjda u dunav neprecisceno? !!!!
sta amo onda dobili

(понедељак, 24. јун 2019, 22:35) - Zemja neslućenih nizina! [нерегистровани]

Na otvaranju kanalizacije...

biće presecanja - toalet papira!

(понедељак, 24. јун 2019, 22:16) - anonymous [нерегистровани]

Gospodine Cveticu

Tu je nas problem Vi kazete " Predsednik ce sanirati sve stete....". Tu je nas problem. Vama je normalno da to resava nas Predsednik !!!?? Tragicno. Zato smo tu gde jesmo.