Макрон у Србији – ракете, метро и говор на српском за нови почетак

Први дан посете француског председника обележен је састанком са српским колегом који је трајао три пута више од предвиђеног. Француска зна шта све дугује срчаној и мученичкој Србији, поручио је Емануел Макрон у говору на српском језику. Потписани су бројни споразуми, међу којима су и они о испоруци ракета "мистрал" и партнерству за изградњу метроа.

Председник Србије Александар Вучић састао са француским колегом Емануелом Макроном. Разговор у Палати "Србија" је трајао више од сат и по иако је било предвиђено пола сата, што аналитичари оцењују као показатељ да је разговор био тежак.

Француски председник је остао при свом ставу о проширењу ЕУ, напомињући да Унија мора да се реформише како би могла да прими Србију.

Када је реч о Косову и Метохији, рекао је да ће Француска бити потпуно спремна да подржи обнову дијалога и постизање споразума између Београда и Приштине.

Вучић је рекао да је саслушао Емануела Макрона о свим важним регионалним и европским питањима.

"Разговарали смо, рекао бих, толико дуго да тешко могу неку тему да пронађем које се нисмо дотакли. Говорио сам истину, и залагао се и борио се да нам Француска помогне на европском путу и у решавању косовскометохијске кризе, рекао колики углед Француска има у региону, а и код грађана Србије", навео је Вучић на конференцији са Макроном.

Макрон на српском језику "купио срца народа"

Француски председник се након састанка обратио на Калемегдану пред више хиљада грађана, и то на српском језику.

"На мене је ред да вам кажем у име своје земље - Француска вас воли као што сте ви волели њу", поручио је Макрон, који је први председник те земље у посети Србији након 18 година, што је оценио као "превише дуг период".

Председник Вучић је рекао Макрону да је, обраћајући се на српском, купио срца српског народа.

Током посете, двојица председника су одали почаст српској хероини из Првог светског рата Милунки Савић, а положени су и венци на Споменик захвалности Француској на Калемегдану, као и на Споменик браниоцима Београда 1914-1918 на Новом гробљу.

Потписани бројни споразуми – од ракете до локомотиве

Сарадња две земље је конкретизована потписивањем 22 споразума, међу којима су и они о испоруци ракета "мистрал", као и изјава о намерама о реализацији пројекта изградње београдског метроа.

Такође, потписани су споразуми у области културе, просвете, енергетике, јавне администрације.

Непосредно по слетању француском председника на београдски аеродром, Вучић и Макрон су открили плочу поводом почетка радова на аеродрома "Никола Тесла".

"Ово је само почетак наше сарадње", поручио је Алекандар Вучић на Инстаграму, где је посету Макрона пропратио са још неколико објава.

Макрон и Вучић прошетали су вечерас Калемегданом до Амбасаде Француске, која се налази у близини, а први дан посете завршен је свечаном вечером.

Другог дана посете, двојица председника разговараће са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RZYO).

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 16. јул 2019, 08:07) - anonymous [нерегистровани]

Prijateljstvo

Naše prijateljstvo sa Francuskom je ojačano 1999. godine NATO bombama i radijacijom.

(уторак, 16. јул 2019, 08:03) - anonymous [нерегистровани]

Realno

Za Makrona i Francusku, odlican posao

(уторак, 16. јул 2019, 07:41) - anonymous [нерегистровани]

Čuvaj se Danajaca i kad darove nose

Iskreno mene je obuzela neka jeza kad sam čuo da se predsednik Francuske obraća našem na srpskom jeziku. Nije to njegova lična ideja, to je predložio neko ko poznaje psihološki profil njegovog sagovornika, te se sad samo može očekivati neki katastrofalan ustupak, posebno posle Makronovih reči kako imamo predsednika koji je spreman na kompromise.

(уторак, 16. јул 2019, 07:33) - anonymous [нерегистровани]

Још само

Да повуче признање Косова..

(уторак, 16. јул 2019, 04:15) - pukovnik [нерегистровани]

nikada pravi prijatelji

bili su na neki nacin prijatelji ali nikada pravi nemozemo zaboraviti kasnjenje brodova za pomoc bolesnim soluncima kao I poslata topovska municija sirih kapisli od nashi topova pa bombardovanje saveznika I na kraju 99a I ubijanje dece kasetnim bombama u sluzbi amera

(понедељак, 15. јул 2019, 23:15) - Mima [нерегистровани]

Poseta Makrona

Vredelo je čekati 18 godina.

(понедељак, 15. јул 2019, 22:59) - anonymous [нерегистровани]

Stabilnos

Novi pocetak starog prijateljstva.

(понедељак, 15. јул 2019, 22:57) - anonymous [нерегистровани]

Prijateljstvo

Divan docek za Makrona.