Где је простор за проширење српско-француске сарадње

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је за РТС да је простор за проширење сарадње Србије и Француске у области економије. Француска је досегла цифру од милијарду и по евра улагања у Србију, истакао је аналитичар.

Емануел Макрон је други француски председник који посећује Србију у овом веку, претходни је био Жак Ширак у децембру 2001. године. 

Директор Центра за развој међународне сарадње Драгомир Анђелковић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је простор за проширење сарадње Србије и Француске у области економије.

Према његовим речима, економска сарадња је последњих година динамизирана. Француска је досегла цифру од милијарду и по евра улагања у Србију.

Размена је прешла милијарду и 100 милона евра што је респектабилна сарадња, а постоје и велики потенцијали — довољно је рећи метро, истиче Анђелковић.

"Метро вреди око четири милијарде евра. Француски приступ том пројекту је компатибилан ономе што ми желимо. То је велика ствар, не само економска, већ и геополитичка", каже Анђелковић.

Како истиче, добро је да више сила буде укључено, а Французи отварају врата и за друге. Тај пројекат ће, по свему судећи, реализовати Кина и Француска, каже аналитичар.

Како каже, то је велики новац и добро је имати Кину да би се реализовао тај пројекат.

"Кина има 6,2 одсто раста. Добро је имати кинески мотор уз себе, а овај модел са метроом то омогућава", каже Анђелковић.

Говорећи о томе колико је Макрон битан у Европи, Анђелковић каже да је генерално тешко рећи ко је у Европи битан.

Анђелковић сматра да постоје дубинске поделе у свакој од тих европских земаља, јер постоји шизофрена политичка сцена.

Посета добија геополитичку тежину 

Према његовим речима, Макронов рејтинг иде цик-цак, горе-доле и не треба заборавити да протести у Француској трају дуго. Он се прилагођава захтевима у великој мери да би сачувао рејтинг, тешко је рећи чија је позиција данас јака.

"За нас је битна његова посета, јер показује да Србија добија неку врсту геополитичке тежине", каже он.

Друго је питање што ми предимензионирамо такве посете па направимо историјску посету, јер имамо жељу да будемо прихваћени, објашњава Анђелковић.

"Учинили смо корак напред", каже Анђелковић.

Говорећи о реформама ЕУ, Анђелковић каже да је став председника Француске и у великој мери став Француске и не треба очекивати брз наставак евроинтегтрација.

"Треба да преузмемо позитивна искуства са запада, али и са истока. Када схвате да смо превише оптерећени, сусрећемо се са бројним захтевима", каже он.

Као каже, Србија треба да буде хладна на такве ставове из Париза — да се не оптерећујемо.

"Макрон је био емотиван и потрешен, нисам сигуран да би могао у Француској да скупи толико људи као што се десило у Београду — српски народ памти савезништво из Првог светског рата", рекао је Анђелковић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 16. јул 2019, 08:15) - anonymous [нерегистровани]

Sta sam ja zakljucila

G. Makron je po mom misljenju prilikom ove posete potencirao dve stvari. Pre svega,ocigledno je da je zeleo da donekle ispegla los stav nase javnosti,insistirajuci na "bratstvu i jedinstvu" dva naroda. I to upadljivo. Drugo sto je rekao je da ne treba skoro da se nadamo toj EU jer ni on licno nije njom zadovoljan i jasno je bilo da je tu skeptik. Zato nam je i preporucio da mi sprovodimo reforme ....a kad dodje EU, dodje.