Дачић: Макроново истицање потребе за компромисом – промена у политици Француске

Може ли сусрет француског и српског председника у Београду да означи нови почетак у односима две земље? Колико је реална жеља Макрона да се компромис по питању Косова и Метохије пронађе у року од неколико месеци? Шеф српске дипломатије каже за РТС да то што је француски председник Емануел Макрон истакао потребу за компромисом између Београда и Приштине – велика промена у политици Француске.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је реч о историјској посети, јер је после 18 година један француски председник дошао у Београд.

"Чињеница је да је Макрон имао веома емотиван наступ и да је на неки начин то допринело да освоји срца Београђана и грађана Србије. Ретки су политичари са Запада који буде емоције у нашем народу", навео је Дачић.

Према Дачићевим речима, односи Србије и Француске су били изузетно блиски, па су били хладни.

"Генерално, постоји та једна емоција између Француске и Србије. Нама је то било потребно и због националног интегритета, достојанства, то је показатељ блискости са једном великом светском силом, поред Русије. Да имамо једног пријатеља са Запада", истакао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је навео да, како је и сам Макрон рекао, Београд и Париз не могу да врате време уназад, али је потребно да се ресетују односи.

"Ми смо покушавали и са другим земљама да вратимо односе, са САД, и остварили смо одређени напредак. Сећате се како је наш народ био одушевљен када је Трамп победио на изборима. Мислим да сада има много више разлога да кажемо Емануеле, Србине. Ми Срби јесмо склони претеривању, али је после дужег времена ово била посета са јасним порукама", рекао је Дачић.

Према његовим речима, ако се погледа шта је Макрон рекао, посебно на Калемегдану – то су поруке које обавезују.

"Када покажете да вам је Србија у срцу, да ћемо заједно даље радити, то су поруке које остављају неке обавезе за онога ко их изговара. Зато мислим да је ово један велики корак напред. Али, пријатељство треба неговати", казао је Дачић.

Најава личног ангажмана Макрона 

Макрон није подсетио на чињеницу да је Француска признала независност Косова. Говорио је о суверенитету Србије и говорио је о компромису.

Макрон је, каже Дачић, ако се прати презицно шта је рекао – истакао потребу за компромисом.

"То је велика промена у политици Француске. То је оно о чему смо ми говорили све време, и оно ка чему се померила америчка администрација, али Трамп о томе није никада говорио. Макрон је рекао да је неопходно да се пронађе компромис између ставова Београда и Приштине, веома прецизно. Рекао је и да ће се лично ангажовати. То је велика ствар", додао је Дачић.

Сматра да је, ипак, претерани оптимизам да ће се компромис догодити у наредних неколико месеци.

"Макрон жели томе да се посвети, али то не значи да неки други актери сада то са великим одобравањем гледају. И на Западу постоји та геостратешка игра, нису ту само у питању Русија и Кина, него и Вашингтон, Брисел и Берлин. Мислим да је после дужег времена ово била једна изузетно успешна посета", навео је Дачић.

Дачић није желео да говори о неформалном делу сусрета, али је рекао да су на вечери дуго остали и дуго разговарали и да је то све било добро за Србију.

"Треба ићи даље, треба неговати то пријатељство. Мислим да је то велики подстрек и за национално достојанство Србије, које је годинама било фрустрирано осећањем да је Запад неправедан према Србији. Ово је било потребно Србији, али мислим да је то потребно и Француској, да се вратимо и ресетујемо наше односе какви су били пре 100 година", истакао је Дачић.

Однос са ЕУ – важно заштитити националне интересе

Што се тиче ЕУ, Дачић каже да се око тога не треба много секирати.

"Није то најважнија ствар. Сигурно нико неће молити ни Макрона ни Меркелову да ли ће се отворити два или три поглавља. Да ли ће опстати ЕУ, то је питање око кога они треба да се договоре", казао је Дачић.

Према његовим речима, Жак Ширак је долазио 2001. године у децембру.

"Он је тада рекао – решите проблем око Хага и идете у ЕУ. То није било тачно. Пре тога је било Караџић и Младић, па онда два одвојена колосека. Зато мислим да је добро то што је Макрон рекао за односе са ЕУ. Ми не причамо све ово да ћемо ући у ЕУ 2025, нама је битно да заштитимо наше државне и националне интересе", закључио је Дачић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 16. јул 2019, 18:23) - Anđelija [нерегистровани]

Makron, i Srbija

Hvala gdin-u Makronu na poseti Srbiji. Ne treba puno očekivati od te posete, ali možemo se nečemu nadati. Ipak, u pitanju su velike igre, a igrači poznati.

(уторак, 16. јул 2019, 14:02) - anonymous [нерегистровани]

eu je americka tvorevina

nebi oni uzalud govorili o eu integracijama za zemlje kandidate iz tog razloga tesko je u nebrojanim izjavama nebrojanih celnika pronaci one prave koje "ne"sluze doticnima za licni lobi. zemlje saveznice koje treba da odrzavaju kurs eu su francuska i engleska koja uskoro zeli da istupi iz svima poznatih razloga, tako da ostaje "sama" francuska koja ako je tome verovati trazi pouzdanog iako malog prijatelja.

(уторак, 16. јул 2019, 10:48) - Dušan [нерегистровани]

druga priča

Sačekajmo da se vrati u Pariz. Obično tako svi, ovde pričaju jedno, a kući drugo. Što bi Makron bio iznimka?

(уторак, 16. јул 2019, 10:25) - anonymous [нерегистровани]

Moje srce nije osvojio

Ne treba emotivno da reagujemo. Samo pragmaticno, a tako i vitreba da reagujete ministre.

Slazem se da je izuzetno vazna poseta, da ima pozitivnih signala i da treba gledati napred.

(уторак, 16. јул 2019, 09:44) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo

Macron je rekao da vreme ne moze da se vrati nazad