Макрон је отишао, а шта је остало – има ли Србија већу подршку по питању КиМ

Од јуче се анализира готово сваки корак Макрона у Београду, посебно његово обраћање на српском језику, али и ставови о Косову и ЕУ. Да ли је председник Француске изнео нове ставове о те две кључне теме?

"Француска вас воли као што сте ви волели њу", на српском је Емануел Макрон говорио о догађајима и личностима које су симбол споне и добрих односа Србије и Француске у 20. веку.

"Ако имамо у виду колико Французи држе до свог језика, онда је јасно да је ово куриозитет", каже Наташа Драгојловић из Националног конвента о ЕУ.

"Француска види Србију као врата за Балкан, битно је развити добре и партнерске односе са Србијом више него са другим земљама у региону. И покушава да буде добар гост", истиче Лоран Руи, дописник телевизије Франс 24.

И жели да окрене нову страну у односима. На старим странама су, између осталог, бомбардовање СРЈ у којем је Француска учествовала, признање Косова само дан после једнострано проглашене независности, и последње – споран распоред седења на церемонији обележавања стогодишњице примирја у Првом светском рату.

Француски Монд пише да је Макрон имао задатак да се тај гаф заборави. О тежим темама ипак на француском.

"Србија и Косово су по мом мишљењу европске државе и морамо да помогнемо да се то преведе у чињенице. Француска и ја ћемо се ангажовати да у наредним месецима дође до озбиљног дијалога. Проналажење компромиса значи да немамо унилатералне неконструктивне потезе ни са једне стране. Догађаји од последњих неколико месеци нас забрињавају, а одлуке супротне споразумима морају бити укинуте", поручио је Макрон. 

Најава новог састанка о КиМ 

Покушај Француске да се врати на Балкан видео се још пре неколико месеци, када је са Немачком организовала самит, односно разговоре о Косову. Иако јулски састанак у Паризу није одржан, Макрон најављује нови сусрет.

"Он је истакао потребу за компромисом, то је промена у политици Француске. То је највише што можемо да очекујемо од земаља које су признале Косово", рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

"Француска је овде, Србија је исто тако у нашим срцима", поручио је Макрон током посете.

"Председник Макрон је показао ту разлику у односу на друге политичаре, да је желео да се директно обраћа народу и људи су га прихватили не зато што су чули много дивних ствари о Косову, јер је показао емоцију, показао поштовање нашој земљи", навео је председник Вучић. 

О реформи ЕУ 

И није одустао од Србији добро познатог става у вези са евроинтеграцијама.

"Паралелно са реформама које Србија треба да спроведе, Европска унија мора да се реформише како би била спремна да прими Србију", поновио је Макрон.

"Што се тиче услова за ЕУ, није ново ништа рекао. За то има подршку великог дела своје јавности, својих колега шефова држава и влада ЕУ. И избори за Европски парламент показали су да групација којој припада Макрон заузима треће место у ЕП, тако да ће се његов глас о реформи ЕУ и те како чути", навела је Наташа Драгојловић. 

Без одговора, међутим, на питање колико би те реформе могле да трају. А на питање колико је извесна раније помињана 2025. као година уласка – одговор да се не треба затворити у календар, већ размишљати о реформама.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(среда, 17. јул 2019, 08:23) - anonymous [нерегистровани]

Kad

Kad ode u Pristinu ili Visoke Decane i na srpskom kaze da je ovo Srbija, onda cu njegovu posetu oceniti kao pozitivnu.
Ovo sada bilo je klasicno reklamiranje i produzeni vikend boravak.

(среда, 17. јул 2019, 07:38) - anonymous [нерегистровани]

Хвала Макрону на дирљивом говору...

...на нашем језику, што се извинио за бомбардовање и што је повукао признање Косова!

Шта није се извинио? Упс....

(среда, 17. јул 2019, 07:35) - Mnogo naivni anonymous [нерегистровани]

Mudar potez naseg rukovodstva?

Umesto da se izvine i plate za bombardovanje i priznanje nezavisnosti KiM sada im jos dajemo pare da nam grade metro itd. i jos se hvalimo da je to super posao? Nista meni tu nije nejasno, samo se pravim naivan...

(среда, 17. јул 2019, 06:24) - anonymous [нерегистровани]

Naša teritorija nema cenu

Ne popustati nikako u vezi Kosova!

(среда, 17. јул 2019, 01:12) - anonymous [нерегистровани]

...а када смо се пробудили...

...сетили смо да је Француска ипак признала Косово и да су нас бомбардовали '99-е... Да ли је његов говор на нашем језику био искрен? Не бих рекао...

(уторак, 16. јул 2019, 23:12) - Neso [нерегистровани]

Evo zakljucka

Srbija mora da razume ove posete i poteze. Jedna zajednicka cinjenica vazi za sve zapadne zemlje, a to nije da mrze Srbe, niti vole Albance. Oni jednostavno vole pare i molim vas shvatite da je novac jedini jezik kojim Srbija moze napred. Znaci ugovori i kupovina od zapadnih zemalja. Za uzvrat morali bi se angazovati na izvoz u druge zemlje.

(уторак, 16. јул 2019, 22:24) - Воронцов [нерегистровани]

Како ће имати подршку по питању тзв. Косова

од државе која је признала тзв. Косово. Шта они у таквој ситуацији могу подржати ? Повући признање сигурно неће и шта онда очекивати ?

(уторак, 16. јул 2019, 22:14) - anonymous [нерегистровани]

Господо Французи

Дела, не речи.

(уторак, 16. јул 2019, 22:00) - Tihi [нерегистровани]

Makron

Makron je lepo govorio Srpski,međutim on je otišao a problemi su ostali... 

(уторак, 16. јул 2019, 21:24) - anonymous [нерегистровани]

Samo se nadajte, da ce vam

Makron pomoci oko Kosova. Pamet u glavu i nadajte se u svoje sposobnosti. Kada ste doziveli da je neka drzava sa zapada jako podrzavala Srbiju.