Михајловић: Градиће се 8.022 стана за припаднике снага безбедности

Министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да очекује ће се ове и идуће године градити 8.022 стана за припаднике снага безбедности укупне вредности 325 милиона евра.

Зорана Михајловић је у Скупштини Србије, образлажући измене Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припеднике снага безбедности, казала да се измене доносе како би се проширио круг лица на које се пројекат односи - борце, породице палих бораца, војне инвалиде и мирнодопске војне инвалиде.

Према њеним речима, у Врању се гради 186 станова, Нишу 190, Краљеву 200, Крагујевцу 216, у Новом Саду ће то бити 548 и Сремској Митровици 190.

"Ми смо већ кренули са 1.530 станова, очекујем да ове и наредне године почне изградња укупно 8.022 стана. Вредности са комплетном инфраструктуром је 325 милиона евра, а држава је обезбедила локалним самоуправама новац да среде спољну инфраструктуру", рекла је Михајловић.

Она је додала да ће цене ових станове, не укључујући ПДВ, износити 400 евра у Врању и Краљеву, у Нишу 450 евра, у Крагујевцу и Сремској Митровици 430 евра, у Новом Саду и Београду 500 евра.

Михајловић каже да ће се, с обзиром да би многи волели да купују јефтиније станове, јер није реч о социјалним стамбеним јединицама које се поклањају, једна од измена односити на то да приоритет куповине станова у Београду имају они који већ живе на тој територији.

"Ово је важан пројекат за Србију, не само због тога што ћемо градити станове, већ и због тога што је једнако важан за привреду и ставарње могућности да домаћа предузећа могу да учествују у изградњи", рекла је Михајловић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 23. јул 2019, 12:42) - Професионални официр [нерегистровани]

Лоше решење

Ваши станови су ми били неопходни кад сам био млад старешина. Генерално, скроз лош концепт и расипање пара. Која то још земља у свету на тај начин поклања станове? Трајно решење треба да обухати:
1.Изградњу великих војних база;
2. Изградњу великих војних насеља са службеним становима, школама, вртићима, друштвеним саржајима.
На тај начин место службовања и прекоманда постају небитна ствар јер је породица официра збринута. А не, као што маса колега избегава школовање, да не би добили прекоманду и растурили породице јер су подигли кредите за станове. Ово је концепт свих савремених армија као што су Руска; Америчка и Кинеска.

Виске плате су важне, али још важније је старешини обезбедити услове живота достојног човека и на тај начин омогућити да врше своју дужност без приватних и породичних проблема.