Чеси након хапшења у Приштини: Нисмо хулигани, ишли смо на венчање

Чешки држављани који су прошле недеље ухапшени у Приштини тврде да нису хулигани и да су лажно оптужени.

Приштински медији пренели су да је осам чешких навијача ухапшено јер су на утакмици између Чешке и тзв. Косова намеравали да пусте дрон са натписом "Косово је Србија", што полиција није потврдила.

То је негирала и чешка хуманитарна организација "Европски фронт солидарности", чији су ухапшени Чеси чланови, наводећи да су лажно оптужени да су хулигани и да их нико од приштинских медија није контактирао, како би сазнао шта се догодило, преноси Коссев.

"Нисмо навијачи, и нико од нас није планирао да посети фудбалску утакмицу између Чешке и Косова у Приштини. Дрон који је био код нас је био сувише мали и застарео да би могао да носи заставу или транспарент. Носили смо га да бисмо снимали из птичје перспективе манастире и природу, снимке смо хтели да искористимо у нашој репортажи. Нисмо имали никакве бакље, пиротехнику, нити сличне ствари", навела је та организација.

Додаје се да су тог дана када се играла утакмица, планирали да доставе помоћ сиромашним породицама у Метохији и да оду на једно венчање, као и да се годинама баве хуманитарним радом на КиМ.

Они даље наводе да их је патрола полиције зауставила када су се враћали из посете школи у Штрпцу, као и да су их "претресли и испратили до полицијске станице у Урошевцу", али да су након што су разјаснили ситуацију кажњени са по 100 евра јер нису пријавили боравак на КиМ.

У саопштењу се закључује да су лажне информације у медијима угрозиле даљи хуманитарни рад чланова те организације.

Косовска полиција ослободила је групу чешких држављана у недељу. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 13. сеп 2019, 07:11) - Rade [нерегистровани]

Важно је...

Изјава у Чешким медијима ће имати најбољи и најјачи одјек у Европи. Прочитат ће и Французи и Немци и Амери... Наше новине и вести вероватно прате страни представници али то остаје у њиховим главама програмираним да не преносе својој јавности и својим владама.

(четвртак, 12. сеп 2019, 22:23) - anonymous [нерегистровани]

Neka...

Nek vide i osete na sebi šta znači njihovo priznano čedo.

(четвртак, 12. сеп 2019, 15:16) - Stefan Danska [нерегистровани]

Priznanje

Ovaj incident nikako ne sme da izostane kada predsednik Ceske Republike svojim kolegama bude argumentovao zasto da se povuce priznanje Kosmeta. Greske neprijatelja u medijskom ratu mora da se iskoriste kao sto se nazalost nisu iskoristile 90ih.