Палмер: Нова влада у Приштини мора бити спремна да суспендује таксе

Специјални представник америчког државног секретара за Западни Балкан Метју Палмер изјавио је да следећа косовска влада у Приштини мора да буде спремна да суспендује тарифе на српске производе, које су, како је навео, препрека за наставак дијалога Београда и Приштине.

Палмер је за Глас Америке рекао да се САД надају да би Србија на укидање тарифа одговорила својим иницијативама, које би, како је навео, обухватиле и потенцијалну суспензију кампање за повлачење признања Косова, и да би на тим основама, две стране могле да се врате за преговарачки сто у позитивној атмосфери, окренути постизању споразума.

"Прва ствар је да сачекамо изборе на Косову који су заказани за 6. октобар, после чега следи процес формирања владе", рекао је Палмер за Глас Америке после повратка из посете региону, током које се састао са представницима Београда и Приштине.

Он је додао да ће САД јасно ставити до знања да су очекивања Вашингтона да следећа влада у Приштини буде влада која је за дијалог, влада која је спремна да суспендује тарифе, које су препрека наставку процеса дијалога.

Како је истакао, Вашингтон очекује да то буде влада која је спремна да састави преговарачки тим са снажним овлашћењима и спремна да се ангажује за преговарачким столом са Србијом, са озбиљношћу у намери да постигне споразум о нормализацији односа.

"Сједињене Државе ће бити са њима у свакој фази процеса, али Косово мора да преузме контролу над својим судбином", нагласио је Палмер.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. сеп 2019, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

I ludom previse

ukidanje tarifa za suspenziju kampanje za povlacenje priznanja Kosova

(четвртак, 19. сеп 2019, 10:05) - anonymous [нерегистровани]

Zar je to isto?

A sta je sa Brislkim sporazumom, slobodom kretanja, otetom imovinom, otetim I ubijenim gradjanima, …? Ova izjava je uvreda za Srbiju.

(четвртак, 19. сеп 2019, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

Kontinuitet

Ovaj poziv je samo nastavak neprijateljske politike SAD-a prema Srbiji. Treba otvoreno pozvati saveznike (ako ih uopste imamo) u pomoc.

(четвртак, 19. сеп 2019, 08:21) - anonymous [нерегистровани]

Memoril

Da li se neko jos uvek seca briselskog sporazuma i ZSO ?

(четвртак, 19. сеп 2019, 08:14) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo

Palmet je srbiji odavno dao do znanja da se mora potpisati sporazum uz obodtrano priznanje, hvala americi na realnost

(четвртак, 19. сеп 2019, 06:57) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Палмер

Oни који су створили тзб. државу сада не дозвољавају Србима на Косову и Метохији да гласају без личних докумената тзв. државе. О каквом договору Палмер сања?

(четвртак, 19. сеп 2019, 00:10) - anonymous [нерегистровани]

Ha ha

Treba kod njih naci tim "koji ce potpisati normalizaciju odnosa". Kraj svih prica.

(четвртак, 19. сеп 2019, 00:09) - anonymous [нерегистровани]

Treba vec jednom shvatiti

Takse uopste ne treba da budu niti uslov,niti predmet razgovora. Oni ce posle reci "evo nema vise taksi, vi sad potpisite uzajamno priznanje". Ni do sada apslutno nista nismo dobili,a namera amerikanaca je samo da ih mi priznamo. Cica mica i gotova prica.

(четвртак, 19. сеп 2019, 00:02) - anonymous [нерегистровани]

G-dine, Palmer:

Dokle sa ovim mrcvarenjem oko Kosova? USA se busa I ponosi o ocuvanju medjunarodnog prava i istine kao ni jedna drzava na svetu. U vecini slucajeva u pravu ste ali nazalost, kada je u pitanju Kosovo -- tu ste potpuno promasili. Zasto promovisati i podrzavati gresku koja je napravljena? Povucite priznanje Kosova i stvar je zavrsena jer Srbija nemoze da se odrekne Kosova isto onako kao sto se Katolicka crkva nemoze odreci Pape.