ЕУ отворила изборну посматрачку мисију на Косову

ЕУ је распоредила Изборну посматрачку мисију (ЕУ ЕОМ) на Косову како би спровела непристрасно и независно посматрање превремених парламентарних избора заказаних за 6. октобар.

Мисија је успостављена на позив косовског председника, а процениће у којој мери су избори усклађени са косовским законима, као и са међународним стандардима за изборе, наводи се у саопштењу Мисије.

Главни посматрач ЕУ ЕОМ-а, Виола фон Крамон-Таубадел, чланица Европског парламента из Немачке, састала се у Приштини са председницом Централне изборне комисије, Ваљдетом Даком, представницима министарства спољних послова и лидерима и кандидатима политичких странака.

"Ово је пета мисија ЕУ за посматрање избора на Косову од 2013. године. Наша целокупна Мисија прати изборни процес пре, током и после гласања 6. октобра и одражава сталну посвећеност Европске уније пружању подршке транспарентним и инклузивним изборима на Косову", изјавила је на крају своје дводневне посете Косову Виола фон Крамон-Таубадел.

Основни тим од девет аналитичара стигао је у Приштину 7. септембра, а 18 дугорочних посматрача је 15. септембра распоређено широм Косова, како би свих 38 општина било покривено.

Укупно 36 краткорочних посматрача, као и делегација чланова Европског парламента и представници држава чланица ЕУ у Приштини, придружиће се Мисији непосредно пре дана избора.

Процесе гласања и бројања гласова посматраће око 100 посматрача из држава чланица ЕУ, Норвешке и Швајцарске.

"Ове изборе видим као сјајну прилику да изборни актери на Косову покажу своју приврженост демократији спровођењем веродостојног и инклузивног процеса. Потпуна транспарентност и одговорност актера укључених у изборе може додатно да повећа поверење јавности и поуздање у изборни процес. Такође бих желела да охрабрим људе да остваре своје право гласа", додала је Виола фон Крамон-Таубадел.

ЕУ ЕОМ ће издати прелиминарну изјаву убрзо након дана избора и остаће на Косову да до самог краја посматра процес објављивања резултата. Коначни извештај, који ће садржати препоруке за будуће изборе, биће представљен отприлике два до три месеца касније.

Мисија је независна у својим налазима и закључцима и придржава се Декларације о принципима за међународно посматрање избора потписане у Уједињеним нацијама у октобру 2005.

ЕУ ЕОМ и Канцеларија ЕУ / специјални представник ЕУ на Косову раде независно у оквиру својих посебних мандата.

број коментара 0 Пошаљи коментар