Гојковић: Рано је говорити о бојкоту, велики број партија ће изаћи на изборе

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић рекла је да су представници Интерпарламентарне уније (ИПУ) упознати су са бојкотом дела опозиције у српском парламенту, али сматра да ће велики број политичких партија изаћи на редовне изборе у марту 2020. године.

Маја Гојковић је на конференција за новинаре поводом отварања 141. Скупштине Интерпарламентарне уније у Центру "Сава" рекла да међународне организације објективно и самостално прате ситуацију у државама.

"Читава међународна заједница и све друге парламентарне организације сматрају да је једино право место за решавање несугласица парламент и да само дијалогом може да се дође до решења", рекла је Гојковићева.

Каже да је неучествовање дела опозиције у раду парламента била тема разговора са председницом ИПУ Габријел Куевас Барон, али и на недавном дијалогу између власти и дела опозиције који је желео да учествује уз посредовање Европског парламента.

"Надам се да ће у новембру размислити и оне политичке странке, без обзира да ли су у паралменту или ван, а имају одређену политичку снагу, да се прикључе другој рунди разговора", навела је председница српског парламента.

"Сви посланици треба да учествују у доношењу закона"

Маја Гојковић је истакла да је отворена за разговор са посланицима из редова опозиције о томе шта је потребно променити у параламенту пред крај његовог сазива, јер су, подсећа, избори већ у марту.

Каже да би желела да сви посланици из свих политичких странака учествују у доношењу закона, додајући да су у последње време донети важни закони битни за европски пут Србије, али и да је одржана расправа на тему Косова и Метохије.

"Део опозиције није дошао да учествује у тој расправи, и мислим да су тако њихови потенцијални бирачи остали ускраћени да чују њихово мишљење о решењу косовског питања", сматра Гојковићева.

Пред парламентом је, каже, измена и допуна три закона о побољшању услова за изборе, те је додала да би било пожељно да и они који тренутно не учествују у раду парламента, узму учешће у расправи тих закона, улажу амандамане и да се разговара о томе да ли су те измене довољне да би они изашли на изборе.

Упитана да ли јој смета што је део опозиције најавио бојкот избора, Гојковић каже да се реч "бојкот" користи рано и сматра да ће велики број политичких партија изаћи на редовне изборе у марту 2020. године.

Куевас Барон: Верујемо у дијалог 

Председница ИПУ Габријела Куевас Барон каже да ИПУ добија информације о раду српског паралмента не само званично од председнице Гојковић, већ и појединих посланика опозиције.

"Ми верујемо у дијалог, то је природа парламента и наше организације. Верујемо да је прави дух парламентаризма када различите странке седну за једна сто и траже набоље решење", рекла је Барон.

Изразила је задовољство што ће на Скупштини ИПУ у Београду посланици опозиције узети учешће, као и да ће то бити "плодоносно" и за дијалог у српском паралменту.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 13. окт 2019, 21:06) - anonymous [нерегистровани]

Samo u Srbiji.

Veliki broj partija ne izlazi na izbore,manji broj izlazi ,i mali broj je na vlasti,i sta je to sa nama?Cini mi se da je ona stara izreka 20 srba 10 partija i dalje aktuelna.

(недеља, 13. окт 2019, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

Izbori su demokratski proces...

Naravno da gradjani na izbore izlazi slobodnom voljom i niko nikoga ne tjera niti smije tjerati da izadje ili ne izidje na izbore.Isto vazi i za politicke partije,njihova slobodna volja je da izadju i predstave svoje programe biracima,odnosno narodu,na osnovu koga ocekuju povjerenje gradjana.Ako neka partija ne zeli da izadje na izbore onda nema problema,ne treba ih siliti.Ako se te stranke zale na Izborni zakon,ovim opozicionim strankama treba reci da su pod istim tim zakonom i u istim uslovima i oni pobjedjivali na izborima.Dakle,nema nista nejasno.

(недеља, 13. окт 2019, 17:34) - Radojka [нерегистровани]

Ne verujem

To sto ce "veliki broj partija izaci na izbore" uopste ne znaci da te partije imaju znacajan broj pristalica. Ja ocekujem da ce manje od 45% biraca izaci na izbore,a onda je to bas...bas...