Челично пријатељство Србије и Кине

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са чланом Политбироа КП Кине и секретаром Секретаријата Централног комитета КПК Јангом Сијаодуом и оценио да Србију и Кину веже челично пријатељство, а да српски народ никад неће заборавити шта је за Србију учинио председник Кине и председник Комунистичке партије Си Ђинпинг.

Вучић је на почетку састанка још једном честитао Јангу и свим члановима КП Кине 70. годишњицу постојања модерне Републике Кине и на свим изузетним резултатима који су за то време постигнути. Сваком вашем успеху и ми у Србији се радујемо, поручио је Вучић.

"Захвални смо Си Ђинпингу што је довео једну од најважнијих инвестиција у нашу земљу и охрабрио кинеске инвеститоре да долазе у Србију, као и за то што је кроз пројекат 'Један појас, један пут' допринео срећи других народа, у овом случају српског. Ми, за разлику од других, нећемо заборавати шта је учинио и имаће нашу захвалност", поручио је Вучић.

Како је рекао, током последње посете КП Кине научио је да су сви функционери дужни да 200 дана годишње разговарају с грађанима.

"Па ми сада размишљамо како да наше људе натерамо да више дестина дана, ако не могу 200 дана, разговарају са обичним људима како би боље разумели њихове захтеве и потребе", рекао је Вучић у разговору са кинеском делегацијом.

Члан Политбироа Комунистичке партије Кине је захвало Вучићу што је одвојио своје време и примио њихову делегацију и пренео поздраве председника Кине Си Ђинпинга.

"Ви сте заједно да Сијем направили генерални план за развој стратешког партнерства Србије и Кине и у току је реализација онога што сте вас двојица договорили", рекао је Јанг.

Каже да је циљ посете делегације КПК, такође, реализација постигнутих договора председнка две земље.

Јанг је изразио очекивање да ће две странке интезивирати сарадњу и створити услове за продубљивање размене и сарадње у свим областима.

Захвалност Кини на подршци по питању КиМ

Премијерка Ана Брнабић захвалила се на континуираној подршци Кине територијалном интегритету Србије и подршци по питању Косова и Метохије.

Она је нагласила да је питање КиМ за Владу Србије емотивно и веома важно.

Брнабићева је рекла да је Србија посебно поносна што у оквиру иницијативе "Појас и пут" има највећи број уговорених пројеката и да грађани наше земље у свакодневном животу већ осећају бенефит ове иницијативе.

"Кроз иницијативу 'Појас и пут' у Србији је изграђен први у Европи кинески мост и наши грађани већ могу да виде аутопутеве и железничке пруге које градимо заједно кроз '17 + 1' механизам", рекла је Брнабић.

Србија, како је рекла, подржава политику једне Кине и то ће остати политика наше земље.

Јанг Сијаоду констатовао је је да су Кина и Србија географски удаљене, али да постоји традиционално пријатељство између два народа, додајући да је посебан напредак у билатералним односима, остварен у последњих неколико година.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. окт 2019, 15:14) - anonymous [нерегистровани]

Dva pravca u kojima treba da nastavimo

Jedine dve države koje stvarno nešto i nude, a ne samo uzimaju kao zapad. Rusija i Kina, sa njima se treba gajiti odnose. Sa strane amerikanaca i njihovih satelita ne čeka nas ništa dobro.