Може ли одлагање почетка преговора Скопља и Тиране са ЕУ имати последице по Београд

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић рекао је за РТС да је читав досадашњи напредак Западног Балкана у контексту европских интеграција доведен у питање, након што лидери Европске уније нису одобрили да отпочну преговори о приступању Северне Македоније и Албаније ЕУ.

Драган Ђукановић страхује да би могло да дође до дестабилизације региона.

"Нажалост, после овакве поруке која је стигла када је у питању отварање преговора Брисела са Северном Македонијом и Албанијом, чини ми се да је читав досадашњи напредак у контексту европских интеграција, када гледамо генерално Западни Балкан, доведен у питање", рекао је Ђукановић.

У питању је сценарио који, истиче, није добар и може да дестабилизује регион у целини, односно да на неки начин подстакне одређене латентне напетости које у региону постоје.

"Наравно да постоји извесно очекивање да Француска овим заправо покушава да се репозиционира унутар ЕУ, односно да оснажи своју позицију, али је опет, с друге стране, мало изненађујуће зашто није било некаквих ширих консултација, пре свега на релацији Брисел–Париз да не дође до ове ситуације", навео је Ђукановић.

Подсећа да је Северна Македонија учинила пуно када је у питању нормализација односа са Грчком и другим суседима.

"Очигледно је да како се одлаже решавање проблема, у том смислу не расте очекивање Брисела да, када тај проблем решите, може доћи до убрзања европских интеграција. Напротив, случај Северне Македоније то показује, да она сада већ годину и по чека да преговори буду отворени", рекао је Ђукановић.

Популарност ЕУ ће опасти

Драган Ђукановић сматра да, када је у питању дијалог Београда и Приштине, ЕУ није показала пуну способност нити капацитет да тај процес деблокира. Ипак, сматра да у неком наредном периоду ипак треба да очекујемо више од улоге САД него од Брисела.

"Популарност ЕУ ће опасти у Србији и другим државама Западног Балкана, сасвим је извесно да ће до тога доћи, једноставно све политичке опције, невладине организације које се залажу за европске интеграције губе аргументе када је у питању убрзање европских интеграција држава Западног Балкана када имамо овакву ситуацију", рекао је Ђукановић.

Напоменуо је и да је прошле године 80 регионалних НВО упутило препоруку или молбу Бриселу да отпочне преговоре са Албанијом и Северном Македонијом, али да до тога није дошло.

"Знате како, увек кад се појаве овакве ситуације размишља се о алтернативи, Србија је држава која има двотрећинску еконoмску размену са државама ЕУ, она је окружена државама ЕУ, па и државама НАТО-а. Ми смо у некој врсти таквог геостратешког окружења које нас ипак упућује на предоминантну сарадњу са ЕУ", објашњава Ђукановић.

Упозорава на најаву новог приступа од стране Париза.

"Уколико се зна шта процес придруживања у конкретним фазама подразумева, најава новог приступа који најављује Париз није добра ствар. Мислим да свака држава зна шта треба да уради, испуни политичке и друге услове. Постављање нових баријера лоша је порука за Западни Балкан. Ја се надам да ће консолидација бити убрзана, али ситуација око Брегзита нам не улива наду", закључио је Ђукановић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 22. окт 2019, 12:35) - TARZAN [нерегистровани]

gde zurite

Šta vas briga da li će biti posledica zbog toga i gde žurite gospodo da uđete? Tamo odakle bregzitaši žele da pobegnu glavom bez obzira. Pogledajte svetle primere članstva imate ih oko nas propast i korupcija Bugarska i Rumunija koja od članstva pravi već dvadeset petu vladu , jedino Mađarska je stabilna država ali ne zahvaljujući eu već svom rukovodstvu. 

(уторак, 22. окт 2019, 11:21) - DrMr [нерегистровани]

@Logicno

Niko ne izbacuje V.Britaniju, svojom voljom odlaze iz EU, a svako od vas, ako bi mu bilo ponudjeno, preselio bi se u neku zapadnu drzavu clanicu EU.

(уторак, 22. окт 2019, 10:51) - anonymous [нерегистровани]

logicno

Ma to oni prave nama mesto. Ne primaju Albaniju i S.Makedoniju, izbacuju V.Britaniju samo da bi nas primili.

(уторак, 22. окт 2019, 10:49) - Markovljev [нерегистровани]

Nova pravila

Naravno da je Srbiji mesto u EU, ali ne u takvoj kakva je danas. Pogledajte mapu, na to malo bele teritorije okruzene sa drzavama EU. To mora da smeta i Grckoj, Bugarskoj, Rumuniji, ali ko njih nesto pita u "zajednici ravnopravnih drzava" u kojoj su najravnopravnije Nemacka i Francuska. Makron sledeci nas veliki prijatelj, bi menjao pravila ulaska u EU iako vec dve godine pregovaraju sa Srbijom a pet sa Crnom Gorom. Moze li se menjati pravila za vreme utakmice? Primice oni na kraju i Albaniju pre od Srbije.Hvala, nece moci. Zbogom EU.

(уторак, 22. окт 2019, 10:06) - Eventus [нерегистровани]

Srbija neće i ne mora u EU

Pa dobro, ⅔ razmjene je s EU. Ali to je već sada, bez da smo u EU. Investitori dolaze i bez da smo u EU, jer gledaju prije svega svoj račun, a za to je bitna stabilna, pravna država i povoljna radna snaga i uslovi za rad. Sve to Srbija može ponuditi i bez da je u EU.
Dok EU Srbiju vuče za nos, treba mudro izvlačiti novac iz njezinih predpristupnih fondova. I u vlastitom interesu neke zakone prilagođavati. Ali zapravo Srbija neće i ne treba u EU.