Миливојевић: Западни Балкан поново у жижи глобалне политике

Дипломата Зоран Миливојевић каже за РТС да Србија мора да води рационалну политику у погледу Косова и Метохије и пронађе начине да реализује своје интересе, не гурајући прст у око великим силама.

Зоран Миливојевић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је скуп у Женеви у организацији Светског економског форума важан јер показује да је Западни Балкан поново у жижи глобалне политике, поготово после недавања датума за почетак преговора Северној Македонији и Албанији.

"Одлука Хашима Тачија да оде у Берлин да се сретне са Помпеом потврђује став приштинске власти да буде директно оријентисана на Америку. С друге стране, Вашингтон показује интерес да буде директно укључен преко својих изасланика", истакао је Миливојевић.

Сматра да је разлог томе и неуспех Европске уније да у последњих пет година помогне да се косовски чвор размрси.

"Рекао бих да су имали историјску шансу. Не само госпођа Могерини, него цела та екипа. Водили су преговоре неуспешно, што је показало две ствари - да Европска унија нема више глобалну тежину и да нема механизам којим би реализовала своје циљеве и којим би утицала на приштинске власти да се дијалог настави", казао је Миливојевић.

Истиче да таква ситуација није добра, јер се увек лоше завршило по мале земље када велике силе арбитрирају.

"Неопходно је водити рационалну политику, никако не гурати прст у око великима и тражити начине да реализујемо своје интересе на један оптималан начин, мудром спољном и рационалном политиком", наглашава Миливојевић.

Истиче да је француски председник Емануел Макрон дао оштре оцене о стању Европе и НАТО-а.

"То је наставак испољавања његових оцена о положају Европе и глобалних односа. Био је брутално директан", сматра Миливојевић.

Каже да изјаве Аљбина Куртија упућују на закључак да код њега нема спремности за дијалог.

"Он говори о некакавом реципроцитету. Све што говори, полази од платформе која је за нас неприхватљива - признање и ништа више. Када говори о реципроцитету, он демонстрира државност Косова. То нас не приближава дијалогу", каже Миливојевић.

Каже да је неприхватљиво одмах разговарати о признању Косова и модалитетима како до њега доћи.

"За српску страну је прихватљиво да се вратимо назад и видимо шта је иза нас остало и да приштинска страна испуни све обавезе које су остале, па да онда видимо шта би могао да буде компромис", истиче Зоран Миливојевић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 08. нов 2019, 15:04) - anonymous [нерегистровани]

Za nas je najbolje...

... da otvorimo sve sto mozemo prema Kini i Rusiji, da podelimo sto vise kapitalnih dobara u koncesije prema njima i da povucemo sto vise njihovog kapitala. Posle toga ce EU biti ta koja ce nas da juri za clanstvo.

(петак, 08. нов 2019, 12:30) - глас разума [нерегистровани]

Ништа то не ваља...

Та жижа никад никоме ништа добро донела није... Боље да нас обиђу и останемо неприметни!

(петак, 08. нов 2019, 09:48) - anonymous [нерегистровани]

Kompromis

Hoce li iko konacno reci sta podrazumeva taj cesto spominjani kompromis???
Ako kompromis podrazumeva predaju makar i jednog pedlja nase teritorije to nikako nije kompromis nego izdaja. Stvari treba nazvati pravim imenom. Nadam se da to niko i nikada nece uraditi.