Ђурић: Појас и пут модел за нову еру у међународним односима

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Марко Ђурић поручио је у Кини да иницијатива "Појас и пут" даје модел и инструменте за успостављање нове ере у међународним односима, која ће бити базирана на заједничком интересу, поштовању разлика, поштовању суверенитета држава и међународног права, што је чврст темељ за успостављање једног бољег и мирољубивијег света.

Ђурић је то поручио на форуму "Прича о Комунистичкој партији", предводећи делегацију владајућих странака држава централне и источне Европе која у Кини борави у вишедневној студијској посети у оквиру механизма 17 плус 1, саопштено је из СНС-а.

Комунистичка партија Кине је, како је истакао Ђурић, у својој стогодишњој историји, а пре свега у последње две или три деценије, постигла резултате каквим се не може похвалити ниједна странка у свету, пре у свега на пољу борбе против сиромаштва и остаривања привредног раста.

"Кинески сан је постао јава захваљујући снажном прегнућу велике кинеске нације чије темеље ниједна сила не може да уздрма. Све ове успехе Кина је постигла само зато што је била уједињена у оквиру Комунистичке партије која је постала извор снаге кинеског друштва и државе", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Србија и Српска напредна странка, на челу са председником Александром Вучићем, наставиће да доследно подржавају политику једне Кине и да бране право кинеског народа да "уређује сопствено двориште" на начин који њему одговара, и дубоко се противе трговинским баријерама које имају за циљ да зауставе живот и развој, како у Кини тако и свуда где је приметан убрзани економски напредак.

"На сваком кораку током нашег боравка овде у Кини могли смо да се уверимо у снажну спремност, одлучност и самоувереност кинеског народа и њеног руководства за очување мира и промоцију заједничког развоја. У тој одлучности морамо да будемо уједињени како бисмо заједничким снагама били спремни да дамо одговоре на велике изазове и промене у свету које у последњих сто година нису биле виђене", казао је Ђурић.

Како је констатовао, у условима када постоји недвосмислено јединство државе, нације и владајућих структура, када постоје јасне смернице развоја, челична воља да се оне реализију и када нема унутрашњег отпора иницијативама од општег интереса, успех је загарантован.

"Странка из које долазим је успела да код грађана Србије стекне кредибилитет какав Комунистичка партија Кине има овде у Кини, и смем да кажем да је у Србији такође успоставЉено јединство државе, нације и политичког руководства, барем у максималној мери коју наш политички систем допушта. То је Српској напредној странци омогућило да се упусти у велике пројекте од далекосежног значаја са жаром и ефикасношћу какви нису забележени много пута у нашој националној историји", казао је Ђурић.

Ђурић је домаћинима представио пет принципа политике СНС-а, које је председник Вучић реафирмисао на недавној прослави 11. годишњице странке: очување мира и стабилности, чување политичке самосталности и независности, економски напредак, брига о младима и демографији и поштовање за прошлост.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. нов 2019, 21:25) - Sonja [нерегистровани]

Istina

Prijateljstvo sa Kinom moramo uvek drzati na najvisem nivou.

(четвртак, 21. нов 2019, 13:20) - Bata [нерегистровани]

sloboda

Kad imamo Kinu i Rusiju uz sebe za svi putevi će nam biti otvoreni.

(четвртак, 21. нов 2019, 12:54) - Rade [нерегистровани]

prijateljstvo

Kina je veliki prijatelj Srbije