Гојковић: Договор да избори не буду у марту

Представници власти и опозиције договорили су се данас, у дијалогу којем посредује ЕУ, да парламентарни избори не буду у марту, изјавила је председница парламента Маја Гојковић. Избори ће бити одложени до последњег датума који закон допушта, саопштено је из Странке модерне Србије чији представници учествују у дијалогу.

Гојковићева је после данашње рунде дијалога саопштила да је договорено да председник Србије одлучи о датуму у оквирима који су му дати Уставом о крајњем датуму одржавања избора.

Према закону, председник државе расписује изборе 90 дана од дана конституисања садашњег сазива парламента, што је било 3. јуна 2016, на основу чега би избори требало да се распишу почетком марта.

Од тада до дана гласања не може протећи мање од 45 ни више од 60 дана, тако да би избори могли да буду одржани најкасније 3. маја.

Власт предложила "оно што нико никад није"

Функционер СНС Владимир Ђукановић рекао је да су представници власти, у међустраначком дијалогу уз посредовање представника ЕП, предложили оно што никада нико није, а да су они који су за бојкот изгубили сваки аргумент.

"Закључци који су објављени су такви да, бар што се тиче власти, не да смо изашли у сусрет, него смо предложили оно што никад нико није", истакао је Ђукановић.

Он је навео да су сви задовољни са оним што је данас постигнуто и урађено, те додао да је и раније говорио да "сви дишу као један".

"Они који бојкотују и лудују изгубили су сваки аргумент. Наивност се никада у политици не исплати", истакао је Ђукановић.

Позитивни помаци

Странка модерне Србије саопштила је да су у трећој рунди међустраначког дијалога остварени важни помаци и да је данас урађена добра ствар за европску будућност Србије.

Како се наводи, избори ће бити одложени до последњег датума који закон допушта, састав РЕМ-а ће бити значајније промењен избором нових чланова, а изборе ће први пут контролисати и Надзорни одбор Скупштине.

Није, наравно, постигнуто све, јер није ни могло бити, али сви учесници дијалога и европски посредници сматрају да је постигнуто довољно, наводи се у саопштењу.

Извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић оценио је као помак договор који је постигнут у последњој рунди међустраначког дијалога под покровитељством Европског парламента, а сваку даљу одлуку странака о учешчу на изборима сматра пре свега политичком.

"Ми покушавамо да унапредимо изборне услове и урадили смо све што је могуће на том плану, а на политичким странкама је да одлуче да ли ће учествовати на изборима или не", рекао је Антонијевић.

Он додаје да је у Скупштини очигледно постигнут договор о начинима на који се могу поправити изборни услови, што је позитиван помак.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 14. дец 2019, 08:42) - rssi [нерегистровани]

Uslovi

Jako mi je čudna formulacija u tekstu "Није, наравно, постигнуто све, јер није ни могло бити ...".
Idealnog izbornog zakona nema.
Da li neko može da objasni šta traži opozicija?
Oko čega nisu mogli da se usaglase pozicija i opozicija?
Šta ne da pozicija?