Како и зашто нестају заштићени сведоци

Шумски инспектор Назми Рустеми, чије је тело пронађено пре месец дана код језера Бадовац у близини Приштине, најновија је жртва међу заштићеним сведоцима за злочине OVK, пишу тамошњи медији а сведочи супруга жртве. Упућени подсећају на десетине убијених сведока у време суђења у Хашком трибуналу и сумњају да се осумњичени злочинци враћају старом обрасцу.

На списку оних који би могли да сведоче о злочинима тзв. ОВК све је мање живих. На њему је био и Назми Рустеми, тврди супруга убијеног инспектора из Приштине.

Наводи да је три месеца пре него што је пронађено његово тело дао исказ специјализованом тужилаштву за злочине тзв. ОВК. Случај проверава и Београд.

"Ми имамо неке индиције да је он могуће био у илегалном затвору односно логору као заробљеник Албанац у време сукоба на КиМ, дакле у затвору ОВК и да је ту био присутан и видео однос према другим затвореницима, убиства, мучења", каже Милован Дрецун председник Радне групе за расветљавање злочина на КиМ.

Да заштита не вреди ван зидова суднице, рекао је још на почетку процеса против Рамуша Харадинаја један од заштићених сведока у том случају. Тринаест их је убијено или нестало, а далеко више одбило да сведочи.

Један од главних команданата ОВК је тако ослобођен оптужби због недостатка доказа. А доказе је подједанко тешко прикупити и данас, објашњавају упућени.

"Он је шумарски техничар, обилазио је терен, замислите човека који сам хода по руралним подручјима. Он је био на одстрелу. Мислим да су овом случају кокретно подбациле службе које се баве заштитом сведока", сматра адвокат Горан Петронијевић.

Албанци лако до спискова сведока 

Дрецун указује да због тога сада многи потенцијални сведоци Албанци српским надлежним органима исказују бојазан за безбедност ако сведоче или чак, додаје, траже наш програм заштите.

Иако у Међународном кривичном суду за бившу Југославију међу запосленима готово да није било Албанаца, успевали су да дођу до спискова сведока, наводи адвокат Горан Петронијевић.

До информација сада долазе још лакше у Специјалном суду за злочине ОВК чије је седиште у Хагу, али је оснивач Приштина.

"Суштина је у томе да велики број њихових чиновника, преводилаца горе ради и врло је тешко сачувати тајну и идентите сведока. Уосталом, то је њихов модел рада, они пронађу ко су сведоци, застрашују их, убијају и на тај начин онемогућавају доказивање против њих", објашњава Петронијевић.

Докази за прве оптужнице прикупљени су након саслушања 250 људи, преносе приштински медији. Београд их чека годинама, али страхује да се неће процесуирати за злочине над Србима, већ за оне које је ОВК починила над албанским становништвом.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 19. јан 2020, 08:13) - anonymous [нерегистровани]

Zakon

Uraditi zakon kao u americi: u slucaju da zasticeni svedok pogine umre nestane njegov iskaz se uzima automatski kao dokaz bez ikakvog prigovora na sudu

(недеља, 19. јан 2020, 06:41) - anonymous [нерегистровани]

Jasno

Hag i Albanci rade zajedno jer tribunal nema nameru da osudi bilo kog optuzenog sa spiska. Nestajanje svedoka je zajednicka formula.

(недеља, 19. јан 2020, 00:41) - anonymous(neimenovani) [нерегистровани]

mrtav zasticeni svedok

kako moze biti zasticen kad moze da se seta po polju
Zasticeno se drzi u stogo cuvanim prostorijama ovo je izigravanje pravde

(субота, 18. јан 2020, 23:16) - anonymous [нерегистровани]

Ako Hag nastavi

Ovom "puževom" brzinom ni jedan svedok neće ostati živ ili neće smeti da svedoči protiv zloćina OVK. Možda bi Srbija trebalo da preseli te porodice u Srbiju.

(субота, 18. јан 2020, 22:52) - anonymous [нерегистровани]

Nestajanje svedoka...

...je neoboriv dokaz krivice osumnjicenih i optuzenih,jer je samo njima u interesu da ih vise nema!!!
(I naravo njihovim "mentorima").

(субота, 18. јан 2020, 22:51) - anonymous [нерегистровани]

Svedoci

Dajte tim zasticenim svedocima zastitu u Srbiji!
To su casni ljudi, koji za istinu i pravdu ugrozavaju sopstveni zivot.
Takvim treba dati podrsku!

(субота, 18. јан 2020, 21:34) - anonymous [нерегистровани]

Сведоци

Ко још није схватио, ови судови су и основани да се нађу сведоци који би могли да кажу шта се дешавало, када њих више не буде било, остаће западна истина о дешавањима на КиМ ... а и у осталим крајевима.

(субота, 18. јан 2020, 21:21) - anonymous [нерегистровани]

Pa,nestaju jer nisu zasticeni....

Da su zasticeni ne bi nestajali i ne bi bili ubijani.I niko se bas ne brine sto takvi svjedoci nestaju sto ce reci da ti i takvi svjedoci zivi ne odgovaraju nikome,ni tuziocima,ni optuzenima.Tako da ti posteni ljude naivno gube glave misleci da ce doprinjeti pravu i pravdi.Ne zaboravimo da su,u toku rata, i tuzeni i tuzioci bili u istoj ekipi i na istom zadatku i da i danas najjaci politicari zapadnih sila docekuju ratne zlocince iz Pristine (OVK) kao najdraze goste.