Енгел "исправља" генерала Фога

Председавајући Одбора за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса Елиот Енгел упутио је отворено писмо команданту америчких морнаричких снага за Европу Џејмсу Фогоу, у којем наводи да ставови које је овај званичник НАТО-а изнео у недавном интервјуу не одражавају у потпуности политику САД према Србији.

Писмо се односи на интервју који је генерал Фого дао порталу "European Western Balkans", 16. децембра прошле године током његове посете главном граду Србије и сусрета које је имао са званичницима Војске Србије.

"У вашем интервјуу дали сте неколико коментара о сарадњи НАТО-а са Србијом који не дају праву слику о политици САД и чини се да су у супротности са извештајем Конгреса који је издало Министарство одбране САД", наводи Енгел.

Он нарочито истиче то што је генерал Фого изнео оцену да се односи НАТО-а и Србије побољшавају.

"Моју забринутост подстакло је ваше изостављање забринутости САД због експанзије српско-руских безбедносних веза од 2012. У извештају Конгреса који је датиран од 31. маја 2019, Министарство одбране САД у детаљима је описало повећану сарадњу Србије и Русије", наводи се још у Енгеловом писму.

Иако су односи Србије и Русије знатно мањег обима од сарадње НАТО-а и Србије, Енгел оцењује:

"После избора у Србији, СНС је предузела кораке којима су војне везе са Русијом резултирале потписивањем споразума о формалној одбрамбеној сарадњи у новембру 2013. Прва заједничка војна вежба Русије и Србије, десила се касније те исте године у Србији а укључивала је више од 400 руских и српских припадника ваздушних снага 2014. године. Војска Србије приредила је војну параду за руског председника Владимира Путина померивши прославу годишњег Дана војних снага Србије како би се прилагодила Путиновој посети", наводи Енгел.

Он прецизира да се темпо обуке и војних вежби додатно интензивирао и да је Србија примила донацију од шест коришћених руских авиона "миг-29" у октобру 2017, као и да су још четири авиона дошла у фебруару 2019.

Набраја даље да је Србија наручила четири "Ми-35" офанзивна хеликоптера и планира да наручи Панцир С1 (НАТО СА-22) земља-ваздух ракетни систем.

У контексту односа Србије и Русије, у писму се подвлачи да америчке дипломате одавно изражавају своје незадовољство због спремности Београда да "прекорачи границе између Истока и Запада".

О усклађивању спољне политике 

"Србија није ускладила своју спољну политику са Европском унијом, упркос захтевима у процесу приступања и наставља да одбија различите заједничке приоритете САД и ЕУ. Уз то, Србија одлучно одбија да настави чланство у НАТО-у према наведеном извештају Министарства одбране САД. Бивши заменик помоћника америчког државног секретара за Европу сажето је артикулисао узнемиреност САД због Србије рекавши: Земље морају одабрати којим ће путем кренути, без обзира колико то било тешко, морају донети стратешке изборе, ти избори морају бити део службене политике. Не можете истовремено седети на две столице".

После свега, Енгел закључује: "Делим ваше наде да Србија једног дана може постати чланица НАТО-а, али тај дан није близу".

"А пут Србије ка Европској унији такође остаје затворен, осим ако Србија не призна Косово и дође до помирења ове две земље. Из тог разлога апелујем да у будућим коментарима везаним за Србију опрезније балансирате своје изјаве како би забринутост САД због курса Београда и његових алармантних односа са Москвом била адекватно изражена", написао је Енгел.

Енгел, који је у јулу 2019. године последњи пут боравио у Београду и Приштини, позива генерала Фогоа да га обавести уколико жели да у будућности разговарају о питању Србије.

У интервјуу за портал EWB, генерал Фого, који је био крајем године у Београду, похвално се изразио о односима Србије и НАТО-а.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. јан 2020, 08:41) - Ljubisa Australija [нерегистровани]

Engel

Srbijo obrati paznju zasto bi se neko iz Amerike obratio javno nato generalu? I to kritikujuci ga. 

(недеља, 19. јан 2020, 20:05) - Dragan [нерегистровани]

Na žalost....

Mislim da se ne možemo nadati da će se odnosi Srbije i SAD-a u skorije vreme poboljšati jer su SAD stavile tačnu na neke stvari onog trenutka kada su priznale i podržale Kosovo. Srbiji je na taj način stavljeno do znanja da nikada neće imati punu podršku SAD-a.

(недеља, 19. јан 2020, 18:57) - anonymous [нерегистровани]

Deep state

Deep ass. Čist primerak. Treba se paziti ovih ljudi. 

(недеља, 19. јан 2020, 18:18) - Огњен [нерегистровани]

Ништа се ...

друго није ни могло очекивати од познатог албанског лобисте. Па он је плаћен за то да свуда и где год може говори против Србије. Зато и не треба обраћати пажњу на његове коментаре.

(недеља, 19. јан 2020, 16:52) - anonymous [нерегистровани]

Okreni, obrni

Gospoda su od one strane zbog kojih ne zaboravljamo 1999. godinu.

Gospodo, ostavite nas na miru.

(недеља, 19. јан 2020, 16:50) - Neutralac - ni Rusofil, ni NATO-fil, ni EU-fill [нерегистровани]

Gospodine Engels.

Za vašu "ljubav" odrekli smo se Marksa - a od vaše ljubavi ni traga ni glasa.
Uhvatili ste se za tzv. kosovo ko ... plota i time samo dokazujete da niste vredni ni one ljubavi i pažnje koju vam već pružamo.
A za "ljubav" između Srbije sa jedne strane, NATO pakta sa druge strane i EU sa treće strane, važi poznato pravilo - što smo dalje jedno od drugo, to se više volimo.
Za EU važi ono što je rekla naša neprevaziđena poetesa Desanka Maksimović "... Ljubav je lepa samo dok se čeka i dok od sebe samo nagoveštaj da!..."
Vozi majstore - idemo dalje!

(недеља, 19. јан 2020, 15:39) - anonymous [нерегистровани]

Па, како је било, сад нам је добро и то да баш и нисте сагласни међу собом!

А и мењате се, брате, на тим позицијама сваки час - ко може да похвата ко је чији заменик за који регион.

(недеља, 19. јан 2020, 15:33) - anonymous [нерегистровани]

Huj

G.din Engels je deo ove delegacije na čelu sa g.djom Pelosi, koja je pokrenula impičment predsednika Trampa.

(недеља, 19. јан 2020, 15:20) - Rade [нерегистровани]

SAD

"Ako nisi uz mene onda si protiv mene".

(недеља, 19. јан 2020, 15:14) - anonymous [нерегистровани]

NATO i EU

Vi naoružavajte Hrvatsku kao članicu NATO (nije sporno) a Srbija da bude demilitarizovana a onda pređu hrvatske guske u Srbiju i oni pošalju vojsku da ih spasava (lokalna intervencija) a vi Srbi ćutite i aplaudirajte.Srbija kada prizna Kosovo* i pomiri se (za ljubav treba dvoje) biće primljena u EU?!Znači u EU ide samo onaj kome NATO dozvoli.U pravu je Makron.