Шта Хрватска очекује од Србије током председавања ЕУ

Хрватска, као тренутно председавајућа ЕУ, од Србије очекује испуњавање свих мерила и критеријума у процесу приступања, те конструктивни ангажман у регионалној сарадњи и јачању односа са суседима. Такође, очекује и напредак у решавању отворених питања и наслеђа рата, навели су у Министарству вањских и европских послова.

Министарство вањских и европских послова Хрватске истиче да је, када је реч о европском путу Србије, јачање добросуседских односа један од кључних политичких критеријума из процеса стабилизације и придруживања, као и приступног процеса.

То се наводи у писаном одговору Министарства на питање Танјуга да ли ће Хрватска за време председавања ЕУ иницирати интензивнији дијалог са Србијом о отвореним питањима између две земље, које Хрватска види и као део критеријума за напредовање Србије на путу ка ЕУ, а у Београду се углавном виде као билатерална.

"У складу са преговарачким оквиром, од Србије се очекује конструктивни ангажман у инклузивној регионалној сарадњи и јачању односа са суседима, као и напредак у решавању отворених питања и наслеђа рата", каже хрватско Министарство.

Подсећа да је и Европска комисија, у својој стратегији из фебруара 2018, јасно истакла да су регионална сарадња и добросуседски односи кључни за напредак земаља на њиховом европском путу, да су потребни даљи напори за постизање помирења, превладавања наслеђа прошлости, као и решавање отворених питања.

Хрватска "као и увек" спремна да решава отворена питања

Министарство наводи да се Хрватска залаже за решавање отворених питања и да је "као и увек до сада спремна да ради на њиховом решавању".

Додају да постоје механизми, попут међудржавних комисија за поједина питања, које континуирано раде, али да, према њиховој оцени, у већини отворених питања још увек нема значајнијих помака.

"Сматрамо да је важно да се настави рад, јер би постизање суштинског напретка, нарочито у питањима која су посебно осетљива, било у интересу обе државе и наших грађана", наводи хрватско министарство.

"Снажно заговарамо проширење"

Наглашавају да у приступном процесу Србије, укупна динамика зависи од напретка у кључним поглављима владавине права и темељних права, поглавља 23 и 24, те да Србија пре свега, мора уложити напоре како би остварила напредак у пуном испуњавању мерила и критеријума заданих у тим поглављима.

"Хрватска снажно заговара проширење које се темељи на испуњавању критеријума, јер једино тако процес може бити веродостојан. Хрватска очекује од Србије испуњавање свих мерила и критеријума, укључујући мерила из поглавља 23 и 24. А критеријуми су већ добро познати и јасно наведени у документима Европске комисије као и Савета ЕУ", закључује се у одговору Министарства вањских и европских послова.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 06:26) - MARIUS [нерегистровани]

Buducnost nema alternativu

Vi koji stavljate ovdje komntare upitnih sadrzaja prisjetite se da:
-70 % privredne aktivnosti Srbije odnosi se na zemlje EU-a
-preko 60% stranih ulaganja dolazi iz zemalja EU-a (iz Rusije manje od 5 %)
A i na posljetku, Kosovski boj je bio prije vise od 600 godina tako da....proslost je za povjesnicare/ istoricare a BUDUCNOST NEMA alternativu-alternativa buducnosti je BIOLOSKI NESTANAK!
Lijep pozdrav svim ljudima zdravog razuma i dobrih namjera

(уторак, 21. јан 2020, 06:01) - Zivko [нерегистровани]

Narod u Srbiji

Narod Srbije ne zeli EU.

(уторак, 21. јан 2020, 04:17) - Горан [нерегистровани]

Ама, шта Хрватска нуди Србији, то је питање?

Аман људи, питање је шта нама Хрватска нуди у току свог преседавања. Ако не нуди ништа, онда нећемо ни да губимо време са Хрватским преседавањем.

(уторак, 21. јан 2020, 02:26) - anonymous [нерегистровани]

Očekivanja

Hrvatska ocekuje mnogo a dobiće isto šta ćemo dobiti mi od EU.Politicari moraju da pevaju istu pesmu godinama ali mi ne moramo,ako ništa drugo onda iz inata ...

(уторак, 21. јан 2020, 02:25) - Milos [нерегистровани]

Preko noci

Bugari, Rumuni i Hrvati postase clanovi, a nama Srbima poglavlja i uslovi. Zaboravite EU 6 meseci. Kad Njemacka preuzme mozda.

(уторак, 21. јан 2020, 00:22) - Тома-Трстеник [нерегистровани]

Шта Хрватска очекује од Србије?

Па очекује да Србија каже НЕЕЕЕ
Европској Зајадници, а шта би друго
очекивали?.

(уторак, 21. јан 2020, 00:21) - anonymous [нерегистровани]

Pobrkani lončići

Mi, kao zemlja kandidat, možemo da imamo očekivanja od Hrvatske. Nema Hrvatska šta da očekuje od nas. Očekivanja može da ima samo cela EU. Njhovim "predsedavanjem" ne menja se ništa na našoj strani, može da se promeni samo na strani EU. Dakle, očekivanja su prema njima.

(понедељак, 20. јан 2020, 21:13) - Гргић Иван [нерегистровани]

Никада

Лијепо је мени мој дјед говорио, никада више у никакву заједницу са њима, они неће дуго моћи без нас... и мало по мало већина ће их се вратити у православну вјеру прадједовску

(понедељак, 20. јан 2020, 20:56) - anonymous [нерегистровани]

smesno

Srbija nikada nece da udje u EU dok je Hrvatska tu... Ostavite nas na miru i svi vi neki Evropljani zivite zajedno, a nas ostavite na miru. Kad dodje do referenduma bice jedno veliko ne za ulazak Srbije u vasu EU, koja ce da se raspadne ne nekom skorasnjem vremenu.