Смањење цензуса и званично у процедури

Посланичка група Српске напредне странке упутила је у скупштинску процедуру измене Закона о избору народних посланика и измене и допуне Закона о локалним изборима, којима се између осталог, предвиђа смањење изборног цензуса са пет на три одсто, сазнаје "Танјуг".

Посланичка група СНС-а навела је у предлогу упућеном председници Скупштине Маји Гојковић, размотре по редовном поступку.

Како се очекује предлози измена закона ће доћи на дневни ред седнице Народне скупштине у фебруару.

У предлогу измена Закона о избору народних посланика се предлаже да у расподели мандата учествују само изборне листе које су добиле најмање три одсто гласова уместо досадашњих пет одсто, од укупног броја бирача који су гласали.

Политичке странке националних мањина и коалиције политичких странака националних мањина учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од три одсто гласова од укупног броја бирача који су гласали.

У образложењу се, између осталог, наводи да предложене измене Закона о избору народних посланика имају првенствено за циљ смањење изборног прага (цензуса) чији прелазак омогућава учешће у расподели посланичких мандата, што ће обезбедити да се изборна воља грађана адекватније преслика на сазив Народне скупштине и што ће омогућити да и изборна воља грађана која није преовлађујућа буде политички артикулисана и на одговарајући начин заступљена у скупштини.

Тиме се, пише у образложењу, повећава степен демократичности самог изборног ироцеса, али и рада Народне скупштине.

У предлогу измена и допуна Закона о локалним изборима наводи се да се избори за одборнике морају расписати најкасније 45 дана пре краја мандата одборника којима истиче мандат, уместо досадашњих 30 дана.

Такође, предложено је да и на локалном нивоу у расподели учествују листе које су добиле најмање три одсто гласова, а политичке странке и коалиције националних мањина учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од три одсто.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 22. јан 2020, 08:15) - anonymous [нерегистровани]

U strahu su velike oci

Pokusaj da se "demokratija" pokaze ulaskom minornih i nebitnih u parlament.

(уторак, 21. јан 2020, 22:06) - anonymous [нерегистровани]

Cenzus nepotreban

Uopšte ne treba da bude cenzusa i trebalo bi da budu prazna mesta u skupštini za onoliko posto koliki procenat glasača nije glasalo. Ako na primer 60% birača ne glasa 60% mesta treba da bude prazno u skupštini a novac namenjen za ta poslanička mesta uložiti u najugroženije.

(уторак, 21. јан 2020, 20:11) - anonymous [нерегистровани]

Najavljeni zakon je jako dobar potez.

Bolje pozoriste u kuci (skupstini) nego haos na ulicama. Puna podrska za predlagace.

(уторак, 21. јан 2020, 18:02) - anonymous [нерегистровани]

Greska fatalna

Draga gospodo politicari i sa cesunsom od 5% imamo u Skupstini pozoriste a tek sada Ima da lici na Boks arenu.Ovo sta se desava kod nas nema nigde u svetu.

(уторак, 21. јан 2020, 17:36) - Markovljev [нерегистровани]

Dobro nam došao haose

Kada bude usvojena ova izmena, imamo čemu da se radujemo. Haose u Skupštini Srbije, dobrodošao. Ni do sada Skupština Srbije nije ništa činila za boljitak Srbije i pomoć na okupiranim teritorijama, ali posle sledećih izbora to će biti ismejavanje parlamentarnog sistema. Ovo je vapaj, nesnižujte cenzus.