Вучић: Сит сам придика због односа са Москвом и Пекингом

Председник Србије Александар Вучић наводи је да је "сит придика" европских лидера о блиским везама са Русијом и Кином, као и да Београд остаје посвећен чланству у ЕУ упркос одлагањима приступања која су, како је рекао, "без преседана".

Александар Вучић је у интервјуу за Јуроњуз поручио да је Србија суверена држава.

"Да вам искрено кажем, доста ми је придика и тога да ми сви говоре о сарадњи са Кином, Русијом, а онда видим да се сви други састају са Си Ђинпингом и Путином и то чешће него ја. Радите свој посао, ви сте суверене државе, Србија је суверене држава. Радимо све што је најбоље за наш народ и за нашу земљу", рекао је Вучић.

Упитан шта би изабрао када би морао да бира између ЕУ и Русије, председник Србије је рекао да западни медији имају проблем да схвате да су односи Београда са Москвом за добробит српског народа и Србије.

"Увек кажем Путину и то не кријем, као многи други политичари из ЕУ, јер када виде Путина они заборављају одакле су. Ја му кажем да смо на европском путу и да је то наш стратешки циљ. Међутим, то не значи да чак и ако постанемо чланица ЕУ да ћемо пресећи везе, прекинути односе са Русијом, Кином и другима", рекао је Вучић.

Председник је додао и да неће доносити погрешне одлуке како би удовољио ЕУ или Москви и додао да не зна да ли ће Србија бити део ЕУ за три, пет или седам година, али да ће очувати своје односе за добробит народа и да је то наша политика.

"Не весели" стање односа са ЕУ

Говорећи о чланству у ЕУ, Вучић је рекао да Србија остаје на путу придруживања, иако је разочарана пројектом.

"Србија нема пуно ентизијазма, међутим и даље смо посвећени путу ка ЕУ јер не видимо праву алтернативу. Ми смо на том путу већ 20 година. Мислим, осим Турске, ниједна земља није толико дуго чекала", рекао је председник Србије.

Одбацио је тврдњу да је спор процес у нормализацији односа са Приштином био искључиви разлог због којег је Србија иза "кривуље приступања", и додао да су за то криви и недостатак подстицаја ЕУ и западних савезника.

"То је углавном због односа Београда и Приштине. Међутим у исто време, чак и данас ја о томе не разговарам само са европским званичницима, већ и са америчким државним секретаром Мајк Помпеом. И питао сам га ако постигнемо споразум са Приштином, ако пронађемо компромисно решење, да ли ће то бити довољно да се придружимо ЕУ. И нико из ЕУ, или чак из САД, јер блиско сарађују, није могао да потврди да ћемо постати део ЕУ", рекао је Вучић.

Како је објаснио, то значи да Србија мора да чека на одлуку и закључак ЕУ, да ли желе да виде Србију као део Уније или не.

Вучић је рекао да га "не весели" стање односа са ЕУ, али да је ипак дубоко захвалан Бриселу на помоћи коју је Унија пружила за врема великих поплава 2014. године.

Додаје да је српска економија најјача на западном Балкану са 4,5 одсо БДП-а у 2019. години и 4,1 одсто ове године, што, каже, показује да се крећемо у правом смеру.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(среда, 22. јан 2020, 11:59) - Dejan [нерегистровани]

Odgovor

Kritikuju Srbiju jer im smeta uspeh naše zemlje. Srbija je sada mnogo moćnija i uspešna zemlja i sve bliža EU.

(среда, 22. јан 2020, 10:06) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Odgv. EU je izabrala

….…………………..Velika nada sto postoje Rusija i Kina imamo gde da pobegnemo…..Pero

(среда, 22. јан 2020, 08:39) - anonymous [нерегистровани]

EU. je izabrala

zemlje tzv. zapadnog Balkana da u njima instalira svoju prljavu tehnologiju i veliki auto-odpad...Zemlje tzv. zapadnog Balkana, kada je u pitanju njihova perspektiva da budu clanice EU. u najboljem slucaju, ovakvim tempom, mogu se nadati clanstvu negde 2040-te...Zivi bili pa videli...Hvala bogu da postoje Rusija i Kina...

(среда, 22. јан 2020, 08:01) - anonymous [нерегистровани]

napredak

Nekome ne odgovara što je Srbija sve uspešnija, ali mi ostajemo na tom putu bez obzira šta drugi mislili.

(среда, 22. јан 2020, 07:57) - Maja [нерегистровани]

EU

Srbija se trudila da ispostuje sve njihove zahteve kako bi nekada postala clanica EU, ali ako nesto ne ide pa Boze moj.Bitno je da nasa zemlja postane stabilna i jaka i bez EU i da nas narod lepo zivi u svojoj zemlji...

(среда, 22. јан 2020, 07:43) - mikica [нерегистровани]

Podrška

NR Kina i Rusija su nam velika podrška i veliki prijatelji.

(среда, 22. јан 2020, 07:26) - Lek Galenika [нерегистровани]

Srbija

Srbija je jedna suverena,politicko i vojno neutralna jednom recju samostalna zemlja.Srbija je jedna miroljubiva zemlja rada sa svima razgovarati i ekonomski saradjivati.Kao takva zemlja nema niko prava da pita sa kim Srbija saradjuje i od koga kupuje oruzije.Poznato je da sve od oruzija sto je Srbija kupila je defanzinog tj.odbrabrenog karaktera.

(среда, 22. јан 2020, 07:15) - Rada [нерегистровани]

politika

Politika Srbije je cenjena u svetu

(среда, 22. јан 2020, 06:27) - anonymous [нерегистровани]

Улазак у ЕУ одмах, али ако уђемо у НАТО...

...ваљда је то свима јасно и које би због тога биле последице по нас (нпр. увођење санкција Русији и.т.сл.? Такође би требало да нам је јасно да због тога никада нећемо ући у ЕУ!

(среда, 22. јан 2020, 06:22) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Nema ni govora

Nema ni govora,predmet je van diskusije od istoka smo imali uvek prijatelja Ali od Zapada dobilismo samo Samar
naSamar.....Pero