Гренел: Без напретка нема америчких инвестиција

Компаније, посебно америчке, које су жељне да послују на Косову и у Србији, очекују предвидљивост и стабилност, истиче специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел за "Танјуг" и поручује да, у супротном, оне неће даље инвестирати на том простору.

"То је веома једноставно закључити", рекао је Гренел за Танјуг после састанка са пословном заједницом, у петак у Београду, а уочи сутрашњих разговора у Берлину о успостављању железничког саобраћаја између Београда и Приштине.

На питање које су компаније имале представнике на састанку у петак у Београду, Гренел каже да је то била мешавина америчких и српских предузећа, која су, истиче, "осетила последице недостатка напретка у овим питањима".

"Предузећа – поготово америчке компаније, које су жељне да успоставе пословање на Косову и Србији – желе предвидљивост и стабилност. У супротном, неће даље инвестирати у региону. То је веома једноставно закључити", истакао је Гренел у писаном одговору за Танјуг.

На питање са каквим утисцима је окончао посету и састанке у Београду, и да ли је задовољан, Гренел каже:

"Ценим искреност председника Вучића, као и председника Тачија и свих партијских лидера на Косову. Осећам да су схватили хитност ситуације. Разумели су ‘мали прозор’ који им је отворио председник Трамп. Веома сам задовољан оним што сам чуо од лидера у Београду и у Приштини до сада".

Додао је да воли да посећује Београд, јер у њему, како је истакао, "може да се осети енергија младих људи, који вас окружују".

Амерички дипломата, изасланик Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине, иначе инсистира на томе да је његова мисија искључиво "економске природе".

Две стране, објаснио је, треба да се фокусирају на економију, нова радна места и просперитет, као пут ка нормализацији односа.

На њему је да приближи њихове позиције, а "на странама – да одлуче".

Уколико обе стране не буду селе и постигле договор, САД ће се повући, рекао је у Београду.

Кад је реч о америчким компанијама у Србији, међу највећим тренутно су "Филип Морис", "Кока-Кола", "Мајкрософт", "Бол пекиџинг", "Купер Тајерс" и, можда највећи, "НЦР корпорација".

НЦР је прошле године на Новом Београду започео изградњу кампуса, највећег те компаније у Европи, вредног око 90 милиона долара, чији завршетак је планиран за идућу годину.

број коментара 21 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јан 2020, 21:38) - anonymous [нерегистровани]

Bili bismo vam zahvalni da

nikada nista ne ulozite u Srbiju, jer ste nam duzni milijarde za odstetu u infrastrukturi i trovanju Srba uranom - citaj 1999.

(понедељак, 27. јан 2020, 11:28) - anonymous [нерегистровани]

Без напретка нема америчких инвестиција

Izgleda da nikom nije stalo do americkih investicija, ni Srbima, ni Albancima. Ipak smo mi deo Evrope.

(недеља, 26. јан 2020, 21:50) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo ne treba odvajati od Srbije

To je ista drzava. Samo treba ukinuti paralelne vlasti tamo. I onda nece biti problema za poslovanje.

(недеља, 26. јан 2020, 21:22) - anonymous [нерегистровани]

Napredak

Bice napretka cim povucete priznanje takozvane drzave.

(недеља, 26. јан 2020, 21:08) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

Insistira na tome

da je njegova misija isključivo "ekonomske prirode" a trazi od Srbije politicke odluke ?

(недеља, 26. јан 2020, 21:02) - anonymous [нерегистровани]

Ratna steta

Njihove investicije u Srbiju su male I uglavnom se baziraju na izuzetnim uslovima i subvencijama koje im zauzvrat dajemo za to. Ne moraju oni da uloze nista, samo neka plate ratnu stetu za divljacko bombardovanje I brojne ljude koje su osakatile njihove kasetne bombe I otrovao osiromaseni uranijum koji su bacilli na nas. Ne znam zasto nasa drzava ne vodi bilo kakav spor protiv njih?

(недеља, 26. јан 2020, 20:57) - Саша [нерегистровани]

Америка и њене "инвестиције"

Јел то "улагања" попут министрa спољних послова Америке Олбрајтове која неколико година након агресије о отимања земље постаје сувласник "Телекома Косово". 

(недеља, 26. јан 2020, 18:27) - anonymous [нерегистровани]

Dve strane, investicije........???????

Jednostrano, kratkovido a i Srbija ni KiM nisu deo teritirije USA pa Tramp nema ni jedan valjan razlog da se u to mesa. Vrlo arogantno, vezano za investicije, pa oni ne investiraju recimo u Rumuniji ili Bugarskoj kao NATO saveznika a kamoli kod nas. U ostalom nabrojane firme i nisu koje pomazu boljem zivotu nasih ljudi. Klasicne privatne firme koje posluju mnogo ranije i imaju osnovni interes profit i na to reaguju.itd

(недеља, 26. јан 2020, 17:52) - Деки [нерегистровани]

Ваше инвестиције..

Нека,хвала...

(недеља, 26. јан 2020, 17:38) - anonymous [нерегистровани]

Redosled

Evo nama blagih ucena pa ce posle one jace,a na kraju pretnje.