Драган Бујошевић: Хајку на "Немањиће" подметнули на "Твитеру"

У интервјуу за "Вечерње новости", генерални директор Радио-телевизије Србије каже да су негативне оцене покренули појединци који су у "сукобу" са Јавним сервисом. Од 100 најгледанијих емисија у 2017, 93 су наше, ми смо кичма нормалне Србије, истиче Бујошевић.

- Јавни сервис Србије је апсолутно најгледанија телевизија. Прошле године смо били на првом месту 360 дана. Успели смо чак да победимо и себе, јер смо 2016. године били најгледанији 342 дана. Од 100 најгледанијих емисија у 2017. години – 93 су наше. Ми не добијамо гледаоце са оним емисијама које убеђују гледаоце да син треба да им буде криминалац а кћерка проститутка. Имамо другу врсту садржаја. Ми свакодневно имамо 10 сати информативног програма. Верујем да смо чувари нормалних вредности и да их промовишемо. Ми смо кичма нормалне и пристојне Србије.

Овако у једном од својих ретких интервјуа говори за "Новости" Драган Бујошевић, генерални директор Радио-телевизије Србије, не скривајући понос што је ТВ кућа на чијем је челу ову годину дочекала са "кешом" на рачуну, што се није догодило од 2004.

- Нама је стабилно пословање омогућено одлуком Владе Србије да се РТС финансира преко бројила за струју - каже Бујошевић. - Знамо колико добијамо, и толико новца можемо да потрошимо. Финансијском оздрављењу РТС-а допринео је Владин бескаматни кредит, којим смо вратили неповољне банкарске кредите. Захваљујући томе не дајемо милион евра за камате, већ тај новац можемо да уложимо у програм или технику.

Последње велико улагање РТС-а, у серију "Немањићи - Рађање краљевине", наишло је на многобројне критике, неки чак кажу да је узалуд потрошен новац?

- Немам ништа против тога да било ко каже шта мисли о првој епизоди серије, која је емитована 31. децембра, када је и почела гужва на друштвеним мрежама. Од петоро људи који се баве филмом и уметношћу и чији су се коментари међу првима појавили на "Твитеру", четворица имају приватно нерашчишћене односе са РТС-ом. Серију је те вечери видело 2.045.000 гледалаца и, што је необично важно, људи су све време били уз "Немањиће", нису напуштали серију. А до четвртка је укупно било само 1.400 "твитова", које је написало 800 људи. И нису сви били негативни. Али како таблоиди првих дана нове године нису имали о чему да пишу, пренели су само негативне "твитове" и од тога направили лажну осуду јавности. Суд гледалаца у овом тренутку не постоји, сазнаћемо га, као и за сваку другу серију, када се заврши емитовање. Сви ће имати довољно времена да кажу оно што мисле.

 Да ли сте погледали прву епизоду пре него што је била емитована? 

- Јесам, и мој утисак је био да можда постоји вишак неких сцена, али о томе смо разговарали после емитовања. Сматрам да је посао добро урађен, а у монтажи, која још није готова, можете да скратите одређене делове и направите већу драму. Али напади су кренули пре него што је прва епизода приказана. Скандалозно је колико неко хоће унапред нешто да мрзи. Чим се сазнало да је "Пробиотик" спонзор, појавили су се "твитови" да ће "Немањићи бити сра.." или да ћемо се "Сви усра.. од серије".

Једна од великих замерки је и то што је Стефан Немања изговорио реч "бре", која је у српски језик дошла са Турцима...

- Да ли сте у првој епизоди чули "бре"?! Нисте! Реч "бре" не постоји у серији, али пише у "твиту" и у насловима новинских текстова. Лако је убедити оне који не размишљају о томе! Мислим да су нам на известан начин злуради коментатори учинили услугу, јер су подигли атмосферу пред почетак приказивања "Немањића". Неки од наших великих глумаца задивљени су првом епизодом, али они нису "твитераши" и неће да уђу у полемику. За ову серију уопште не бринем. Имамо одличан материјал, урадили смо велики посао. Срамота је што до данас нико није обрадио тај период наше историје. Телевизија постоји 60 година и наша је законска обавеза да се бавимо националном историјом и културом.

Чија је идеја била да се ради серија о Немањићима, ваша?

- Не могу да кажем да је моја. Када сам дошао у РТС, бар троје људи из света филма ми је предложило да ради серију о Немањићима. Нико од њих није имао сценарио, али неки су имали благослов патријарха Павла. Тада сам одлучио да распишемо конкурс.

Драган Бјелогрлић каже да има неколико понуда за емитовање друге сезоне "Сенки над Балканом". Значи ли то да је и ова серија отишла са РТС-а?

- Бјелогрлић је рекао да је наша понуда најслабија, што за мене значи да је неће бити на РТС-у.

Како се догодило да изгубите право на емитовање друге сезоне, зар се нисте заштитили уговором?

- Никада се није догодило да нека серија "оде" са РТС-а, све до "Убица мога оца". Дуго смо били једина медијска кућа која је производила озбиљан серијски програм. Остале телевизије не могу да се мере с нашом продукцијом. Међутим, сада постоје моћне фирме, као што је, рецимо, СББ, који жели да понуди гледаоцима свој садржај. Видели су да је серија добра и гледана и одлучили да је узму. Хтели смо да радимо наставак "Убица" и да откупимо сценарио за две наредне сезоне. У првом следећем уговору унели смо заштитну клаузулу, а покушали смо то исто са "Сенкама над Балканом", али нисмо успели. Уговор може да се мења само ако се обе стране сагласе. "Кобра", међутим, није пристала на то.

Да ли ће "Немањићи" доживети исту судбину?

- Ову серију нико не може да нам отме. То је наш пројекат. Ипак, поносни смо што нам, узимајући од нас серије, за много више новца, признају да смо подигли стандард серијског програма, и што се отимају за оно што ми радимо. Наравно, жао ми је што су "Убице мог оца" и "Сенке..." отишле са РТС-а. Њихови аутори добиће више новца, али и много мање гледалаца. "Убице..." су на РТС-у у просеку имале 1.900.000 гледалаца, а сада свега 200.000. О тој серији скоро да више нико не говори.

Најавили сте тужбу против глумца Тихомира Арсића, који тврди да сте све хит серије намерно препустили телевизији ТОП, за коју се говори да је у власништву Драгана Ђиласа?

- Он ће имати прилику да то што тврди докаже на суду! Трудио сам се, колико год сам могао, да задржим "Сенке..." на РТС-у. Јасно је да ми не можемо да дамо за "Сенке..." више новца од власника СББ-а Драгана Шолака. И не би требало, јер ипак водимо рачуна о томе колико трошимо. А Арсић ће на суду морати да објасни како то ја сарађујем са Ђиласом. Сигуран сам да ни он не зна како.

Хоће ли се наставити снимање "Немањића"?

- Верујем да хоће. Гордан Михић је написао сценарио и за другу сезону. Он је озбиљан и темељан човек. Рукопис је дао на читање нашим уредницима и они су већ изнели своје примедбе. На основу тих предлога, Михић прави другу руку сценарија. Ако припреме завршимо на време, снимање можемо да отпочнемо и ове године.

Који део зараде од серија добија РТС?

- Онолико колико је уложио. А пошто је у све серије уложио 100 одсто, добија толико. Напомињем да је 72,5 одсто нашег серијског програма у 2017. финансирано из комерцијалних прихода. Дакле, из оглашавања.

Колико је коштала серија о Немањићима?

- Још није завршена финална монтажа, али вероватно ће коштати око 2,9 милиона евра са свим порезима и доприносима, од чега ће РТС платити 1,1 милион, а остало је покривено новцем финансијера, спонзора и пријатеља серије. Монтажа још није готова и верујемо да ће бити више од 12 планираних наставака.

Који су тежи притисци на медије - економски или политички?

- Увек су гори економски притисци, али ми их суштински немамо, јер захваљујући Влади Србије имамо стабилно финансирање. Дакле, економских притисака немамо. Политички притисак је нешто што је апсолутно природна ствар, зато што сви мисле да ће постати владаоци света ако буду имали довољно минута на РТС-у. То је апсолутна заблуда. Ми треба да будемо телевизија која није "ни по бабу, ни по стричевима".

Критикују вас и власт и опозиција?

- Добро је што су сви љути на нас, лоше би било да су једни задовољни а други незадовољни. Имају право да критикују, али хајде да видимо да ли су те критике засноване на чињеницама или не. Од када сам дошао на чело РТС-а, нисам имао ниједну политичку изјаву. И, док сам на овом месту, нећу је имати!

Филм о бомбардовању Телевизије

Хоће ли бити снимљен, као што сте најављивали, документарни филм о бомбардовању РТС-а?

- То је била моја жеља. Расписали смо конкурс, али, нажалост, нисмо добили сценарио који задовољава ниво такве приче. Размишљамо о томе да позовемо неколико људи да они напишу синопсис за филм и да одаберемо најбољи. Наша морална обавеза је да се то уради, као и да се направи нови споменик у знак сећања на погинуле. За споменик већ постоји пројекат.

број коментара 35 пошаљи коментар
(понедељак, 15. јан 2018, 10:24)
anonymous [нерегистровани]

Nemanjici

Bilo je super,sigurno ste najgledanija i najbolja tv.Nastavite tako ne slusajte zle jezike.

(недеља, 14. јан 2018, 23:35)
anonymous [нерегистровани]

Odlični RTS

RTS na svim svojim kanalima ima izuzetan program.I kod nas u kući se gleda samo RTS.Posebno RTS Kolo, Drama i Život.Toliko divnih i poučnih emisija ima. Javni servis je preporođen i nije mi žao pretplate uopšte."Nemanjići" su najavili i pre prikazivanja veliku mogućnost ugrožavanja skrnavih zatupljujućih programa pa je krenula ofanziva i borba za gledanost i pre emitovanja.Sve u svemu jadni su pokušaji bacanja ljage na ovaj projekat za koji duboko verujem da će biti veliko iznenađenje i lekcija za ceo narod.

(недеља, 14. јан 2018, 23:24)
anonymous [нерегистровани]

RTS najgledaniji i u Makedoniji

Da nije rts ne bi ima stali da gledamo u Makedoniji kao ni citav balkan i dijaspora.Novogodisnji program 60 godina, je bio supe,r sve emisije su vam super, daleko najbolja televizija od svih ostalih u srbiji.Pozdrav za rts, samo tako nastavite,

(недеља, 14. јан 2018, 21:54)
anonymous [нерегистровани]

najbolja.

RTS je sigurno najbolja tv u Srbiji. Po mom misljenju fali vam malo vise dokumentarnih filmova i serijala(stranih i domacih). Za ostalo nemam primedbe.

(недеља, 14. јан 2018, 20:44)
,," [нерегистровани]

Подршка

Толико има тога да се прикаже о Нашој прошлости, а посебно о Светородној породици Немањића, да би било добро да ово буде тек прва од многих серија о Њима.
Сваки следећи подухват ће се учити и побољшавати од претходног.
Иначе, колико год ми не објавили моје поруке овде, РТС-е је далеко испред осталих гласила јавног обавештавања и у сваком случају, без икаквих пристрасности, заслужује гледаност тј. оданост гледалишта.

(недеља, 14. јан 2018, 20:28)
Радан [нерегистровани]

Una hirundo non fakit ver

Молим Вас да наставите емитовање серије.О њој ћемо судити кад је одгледамо целу.Просто је немогуће да тако добра екипа глумаца направи нешто лоше.Наравно, све може бити боље.

(недеља, 14. јан 2018, 19:32)
Гордана Владисављевић [нерегистровани]

У вези чланка

Уважени господине Бујошевићу,
сматрам да је приказивање серија попут ''Немањића'' од националног значаја. Зато вас молим да учините све што је у вашој моћи како би се наставило емитовање ове серије. Шта више било би драгоцено да можемо у будућности гледати и серију о осталим владарима Немањићке лозе. Серије и филмови са тематиком из националне историје су драгоцене и неопходне због свог образовног карактера. Колико само занимљивих судбина и догађаја из наше прошлости чекају да буду екранизоване. Овакве пројекте и настојања РТС-а треба комплетна стручна, културна и шира јавност да подупире и подржава а не да кочи и оспорава, то је за сваку осуду,утолико пре што је интересовање гледалаца велико за овакве емисије, уверена сам у то. Програми РТС-а заслужују похвалу а оно што је најважније и што је евидентно, да постоје тенденције да ти програми буду још квалитетнији и садржајнији.

(недеља, 14. јан 2018, 19:30)
Небојша [нерегистровани]

android

Не намештајте коментаре. Престаће сви да вам верују.

(недеља, 14. јан 2018, 19:11)
Toma [нерегистровани]

Sveti Đorđe

Ma najviše je njima (kritičarima) zasmetala izuzetna scena gde se Nemanja nepokolebivo moli Svetom Đorđu svom izbavitelju.

(недеља, 14. јан 2018, 18:52)
anonymous [нерегистровани]

Dobar Direktor a jos bolja televizija!

Gospodine Bujosevicu svaka cast kako ste usavrsili RTS. Samo imam jednu primedbu pa i mi u dijaspori smo jedva cekali da pogledamo Nemanjice a niste nam je pustili mi koji smo mogli da je gledamo preko neta tv plus.Ipak sam se snaso i pogledao odlicna 1 epizoda.