Ко трује орлове у Србији

Недавно је код Апатина пронађен леш орла крсташа, строго заштићене врсте. Птица која се налази на грбу Србије највероватније је отрована, а поред ње пронађено је још двадесет мртвих животиња. Према статистици од 2000. године, отровано је преко 730 животиња, али се сматра да је број вишеструко већи. Углавном их трују несавесни грађани, због чега се против Србије води процес пред Европским судом.

Атар код села Свилојево у близини Апатина место је где је отровано највише орлова у Србији. Само у последње три године пронађено је 20 лешева орлова белорепана. Последња жртва је стого заштићени орао крсташ, који је током шест месеци прешао преко осам држава Европе, а након само два дана боравка у Србији нађен је мртав.

"Схватили смо то тако што смо податак добили директно од колега из Аустрије, који су ову птицу пратили преко сателитског одашиљача", објашњава Милица Мишковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Начелник покрајинске инспекције за животну средину Немања Ивановић прича да је отрована птица која је симбол Републике Србије и налази се на нашем грбу.

"Држава Србија се суочава са тужбом пред Европским судом, управо за несавесно тровање и убијање заштићених птица", додаје Ивановић.

Фурадан међу најопаснијим средствима 

Чак 34 врсте птица страдале су у Србији од тровања, али нису само оне на мети несавесних грађана.

"Или имамо директна тровања путем бачених мамаца, који су најчешће намењени за шакале, а други начин је, нажалост, коришћењем средстава у пољопривреди за третирање семена и непрописно третирање тог семена које се оставља на површини", указује Милица Мишковић.

Међу најопаснијим је фурадан, који се и даље користи, иако је у Србији забрањен 2014. године, јер је веома отрован и за људе.

"Њега на црном тржишту још увек има. Промет се врши преко интернета. У сарадњи са полицијом и Оделом за сајбер криминал, успео је једног суграђанина да приведе", наводи начелник покрајинске инспекције за животну средину.

Држава нема контролу над бројем отрованих птица 

Од 2000. године, од када се прати, у Србији је отровано укупно 160 птица. Међутим, број је многоструко већи с обзиром на то да се овакви случајеви не пријављују, као ни да држава нема контролу над бројношћу убијених и отрованих птица, нити системски одговор на овакво питање.

"Ми не желимо ситуацију у којој су потребне године систематског тровања и случајеви од преко двадесет мртвих животиња да би се спровела озбиљна истрага. Треба нам протокол који ће утврдити шта је чији посао, шта је чија надлежност. Да се сви докази прикупе и да се случајеви не одбаце због недостатка доказа", објшњава Милица Мишковић.

За кривично дело уништавања посебно заштићених врста казна је до три године затвора, али таквих пресуда до сада није било.

"Зато што се ту ради о углавном малим срединама, људи неће једни другим да се замерају. Штите једни друге различите групе. Ми поднесемо Н. Н. пријаву. Никога, нажалост, за сада нисмо ухватили на делу", каже Немања Ивановић.

Највише је страдао мишар са 165 отрованих јединки, а следи орао белорепан. У Србији их је живело око 240, а до сада их је отрована трећина.

број коментара 13 пошаљи коментар
(уторак, 23. јан 2018, 10:29)
anonymous [нерегистровани]

ipak je Carski orao

Da ne bude zabune. Orla na zastavi smo uzeli od Vizantije, a koristio se još u starom Rimu. U pitanju je orao Krstas, a oni su ga zvali Carski orao. Uopste nije ni bitno, ako smo u stanju da trujemo tako velelpne ptice.

(уторак, 23. јан 2018, 10:09)
anonymous [нерегистровани]

Што се кажњавања тиче...

...ако је у вези ових дивних птица - заслужили смо прописну казну, па и преко тога. Јер да је у питању човек који је некоме важан, за час би открили ко га је и где отровао. А овако...ех, птица. Шта ту има да се филозофира? Утврдиш шта је птица појела, испиташ све њиве и подруме у околини и све оне код којих се нађу те отровне супстанце - фино лепо одведеш на друштвено користан рад и успут наплатиш папрену казну. Па нек се они тамо расправљају ко је био а ко није био тровач. Или треба народ да иде да их хапси?

(уторак, 23. јан 2018, 10:05)
anonymous [нерегистровани]

bruka

I Srbija se još ponosi kako ima orla na grbu, a ovako se ophodimo prema istom...

(уторак, 23. јан 2018, 07:30)
anonymous [нерегистровани]

treba

Sramota. Treba nas kazniti sa 1.000 milijardi dolara na tom sudu. Orlovi i sove su najkorisnija bica u prirodi a mi ih trujemo. Mnogo su korisniji od bilo kog coveka.

(уторак, 23. јан 2018, 01:29)
MaLena [нерегистровани]

Jadne price...

Jadne ptice...Sve nesto mislim da je to do hemikalija kojima se tretira zemljiste i seme. Mogu samo da zamislim kakvu hranu mi unosimo. Ali to sad nije tema. Iskreno se nadam da ce se naci izrok, a i nacin da se zastite ove price...

(уторак, 23. јан 2018, 00:23)
anonymous [нерегистровани]

No comment

Srbija...

(уторак, 23. јан 2018, 00:07)
Милош М [нерегистровани]

Орао крсташ

Морам само да додам исправку на дати чланак у вези тровања орлова крсташа. У истом је поменуто да је та животиња на грбу Србије. На грбу Србије се налази врста БЕЛОГЛАВИ СУП, која, такође, насељава територију Србије. Није да ова информација чини вест мање значајном, али мислим да, ипак, треба напоменути.

(понедељак, 22. јан 2018, 22:20)
Branko [нерегистровани]

Orao belorepan

Zalosno,ali se to dešava nenamerno i ne znanjem.Ima i gorih zemalja u EU sto to svesno i sa namerom rade.
Na primer u nemačkoj je 1835 god odstreljen zadnji mrki medved "sa namerom i znanjem.2006 godine iz italije preko austrie u nemačku ulazi mrki medved(zvani Bruno) i zadrzava se u pokraini Bajern par dana bez nanošenja stete-Hitnom odlukom ministarstva Bruna odstreljuju i kao prepariran završava u Minhenskom muzeju Čovek i priroda.
Ili USA 50 miliona pobijenih bizona u roku od 2 godine radi istrebljenja indianaca sa kontinenta.
E ovo je već grdilo,jad,čemer i beda čovečanstva

(понедељак, 22. јан 2018, 22:07)
Sloba [нерегистровани]

A možda je problem do pesticida?

Možda je uzrok tih trovanja to što se kod nas malo slabo kontroliše hemija koja se prska po njivama, pa onda to ulazi polako u lanac ishrane...?

(понедељак, 22. јан 2018, 22:05)
anonymous [нерегистровани]

Orlove truje lanac ishrane.

Ljudi ne truju orlove ali truju pacove i miseve, a ovi jedu tako zatrovane miseve i glodare.