Како су мештани Ивање саградили комшиници кућу

Солидарност још једном на делу у Западној Србији – 56-годишња Гора Љујић из пријепољског села Бранчићи, захваљујући комшијама, више не живи у неусловној, старој, породичној кући.

У беспућу пријепољског села Ивање, километрима далеко од првих комшија, одмах покрај старе, готово срушене куће, Гора Љујић добила је нови дом. Сада, уз своје скромно стадо коза, без зебње и страха за личну безбедност, чека најдраже госте – оне који су јој подарили кров над главом.

"Било је тешко, спавала сам на једној дрвеној клупи. Сада је фино, имам нову кућу", прича Гора.

Од случајног сазнања да је ту, на петнаестак километара од њих, сама у трошној кући, и уз само повремену новчану помоћ из локалног буџета, од позива на солидарност и акцију, до усељења у нови дом, прошло је годину дана истрајног рада и ангажовања готово свих.

"Морали смо се организовати да направимо пут да би материјал допремили, десетак јачих фирми је учествовало из наше општине, Стара Рашка је учествовала, и успели смо", каже Бранислав Томашевић, председник МЗ Ивање.

Сенад Јоновић, власник фирме "Јоновић градња", подсећа да се налазе у мултиетничкој средини.

"Овде живе и Бошњаци и Срби заједно, што је био један главни мотив да се сви укључе и да, пошто сарађујем са многим привредницима, укључимо и њих", рекао је Сенад.

И све почетне сумње у успешност акције нестале су с првим донацијама. Неко је дао новац, неко грађу, столарију, дневницу или прву плату, и кућа је сада ту.

"Била сам чврста у својој намери да ту акцију приведем до краја, јер она је део наше заједнице", истакла је Светлана Дивац, члан МЗ Ивање.

Уз њихову веру и упорност, Гора је сада на сигурном. Сада размишља како да обезбеди сено за прехрану скромног стада.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 14. феб 2018, 23:43)
Dragan Nis [нерегистровани]

Idemo Ljudi

Tako je Ljudi, Hvala vam Ljudi.