Спор хирурга и авио-компаније – морална победа и правни преседан

Вест да је хирург специјалиста Бојан Марко Ленс пред Вишим судом у Београду, после три године, добио спор против авио-компаније "Свис интернешенел ерлајнс", изазвала је велику пажњу јавности. Компанија је осуђена због дискриминације и неосноване забране лета Ленсу.

Бојан Марко Ленс је на једном од многобројних путовања на линији Београд–Цирих доживео низ увреда на личној, али и етничкој основи, покушај депортације и уцене само због примедби на понашање особља.

Ова пресуда је својеврстан преседан, сматрају стручњаци, јер је реч о првој коју су наши судови донели против стране компаније.

Марко Ленс до недавно је јавности био познат као лекар из Београда, светски познати хирург и стручњак за меланом. Од пре неколико дана и као победник у спору обичног човека против светске авио-компаније. Три године је трајала борба после увреда на националној и личној основи.

"Ова пресуда има већи значај од личне сатисфакције. Овде је реч о истрајности у тражењу правде против предрасуда, дискриминаторских ставова и нетрпељивости. Када грађанин једне велике и моћне земље победи у оваквој ствари то некако дође као очекивано. Међутим, када се то деси једном грађанину једне мале земље, то може да значи почетак великих промена", навео је Ленс.

Компанија мора да плати трошкове суђења, казну од 500.000 динара и огласи пресуду у дневним новинама. Процењује се да их увреде коштају око три милиона динара.

"Пресуда има и превентивни карактер. Пуно се полемише о томе да ли је одштета велика или мала. Али није поента да се угрози економска стабилност било кога у поступку, него да се просто зна да ће кршење људских права и дискриминација по било ком основу извесно бити кажњени", навела је генерални секретар Удружења судија прекршајних судова Мирјана Николић.

Школски пример добре праксе – тако и у Комитету правника оцењују пресуду и брзину поступка.

"Ово је, морам да признам, нажалост изузетак да је за непуне три године правоснажно решен један случај дискриминације, поготово када се ради о иностраној авио-компанији, али, са друге стране, постоје случајеви који трају по пет, шест и до десет година и тако се обесмишљава свака заштита од дискриминације", истакла је адвокат Наталија Шолић из Јукома.

Дуготрајни, финансијски исцрпљујући процеси имају супротне ефекте, упозоравају правници. Зато многи одустају и пре него што потраже правду.

"Тачно је да постоји несразмера жалби грађана у односу на судске спорове, али ја бих то довела у везу са две ствари: прво да грађани не знају како судски процес функционише и зато смо ми ту да их охрабрујемо, а друга ствар је што се људска права перципирају као неки стандард који је имагинаран", објаснила је Мирјана Николић.

Наталија Шолић указује да је могуће решење у томе да се утврди одговорност оних који поступају.

"Ово је најбољи пример да је могуће завршити у оним роковима које је законодавац прописао", рекла је Шолићева.

Ленс је после овог поступка сав новац који је добио у спору поклонио Заводу за психофизиолошке поремећаје и говорну патологију, у коме се годишње лечи 44.000 малишана.

број коментара 4 пошаљи коментар
(петак, 20. јул 2018, 14:11)
anonymous [нерегистровани]

Свака част

Није он једини који је имао проблема са Свис Ерлајнсом. Свака част овом господину што је истерао правду, а још више му скидам капу на томе што ће овај новац усмерити онима којима је најпотребнији.

(петак, 20. јул 2018, 13:46)
anonymous [нерегистровани]

Kazna

je da uplate oglas u sopstvenim novinama ............
kakva satisfakcija :)
americki original

(петак, 20. јул 2018, 09:11)
anonymous [нерегистровани]

Svaka čast.

Posebno je vazno da neko ima hrabrosti iz Srbije da podnese zalbu. A i zalbe gradjana Srbije u Srbiji treba vise postovati.Pozdrav iz Osla.

(петак, 20. јул 2018, 08:45)
anonymous [нерегистровани]

Car čovek

Svaka mu čast na ovome: Ленс је после овог поступка сав новац који је добио у спору поклонио Заводу за психофизиолошке поремећаје и говорну патологију, у коме се годишње лечи 44.000 малишана.