Кад деветогодишњаци одрже лекцију из хуманости

Два деветогодишња дечака, ученика ОШ "Јован Поповић" у Сремској Митровици, увидевши тешке услове у којима живи њихов друг, позвали су одрасле у акцију да му се поправи кућа како би са мајком безбрижније дочекао зиму.

Деветогодишњи Александар живи са мајком у неусловном објекту у Сремској Митровици, који су по изласку из Сигурне куће добили на коришћење од Центра за социјални рад. Предстојећу зиму чекају без купатила, у соби у којој једино имају оџак за шпорет, а намештај су добили од добрих људи.

"Имамо две собе, али не могу да спавам са мамом тамо зато што је хладно. Тешко ми је овде, хоћу да имам бољу кућу и већу и да имам слаткише", каже Александар.

Александар са мајком живи од социјалне помоћи и дечјег додатка, укупно 14.500 динара месечно. Због болести, мајка не ради и једва да имају за храну.

"Ипак, излазим на крај како морам, умем и знам, сналазим се за себе и дете. Од кичме болујем, требало је да ме оперишу, али не смеју, боје се да ћу остати у кревету", каже мајка Миланка.  

Судбина друга из клупе потресла је Лазара и Душана, који су решили да му помогну. Обратили су се мајкама са којима су отишли у месну заједницу, где су добили подршку да се организује хуманитарна акција.

"Ја бих стварно волео да мој друг живи исто као и ми сви, да има купатило, да има грејање, да има своју собу, да може лепо да ради домаћи", каже ученик Лазар Лав Комненић. 

Душан Панзаловић прича да се са Александром игра сваки дан, да га много воли и да жели да му помогне. 

Из Месне заједнице помоћ је брзо стигла. Ради се купатило и прикупља материјал за поправку куће и нико у крају није рекао не.

"Они тако мали у трећем разреду, а знају шта је етика, шта је морал, то је невероватно, онда како остати равнодушан. Него дођеш, засуци рукаве и помози", каже Драган Божић, председник МЗ.

"Важно је колико смо добри једни према другима, јер ако имамо друга, онда можемо све да урадимо", каже Лазар Лав Комненић.

У лекцију из хуманости овог разреда са учитељицом, убраја се и предстојећа журка у школи за помоћ Александру, као и апел свим људима добре воље.

Породица Панић станује у улици 1. новембра 146 у Сремској Митровици, а телефони на које можете позвати ради даљих информација о помоћи су 069/4764-370 и 061/611-3529.

Остали аутори: Гордана Мањенчић
број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 16. нов 2018, 09:49) - anonymous [нерегистровани]

Одрасли

И ми одрасли треба нешто да научимо од деце.

(петак, 16. нов 2018, 09:33) - Петар Јараковић [нерегистровани]

нннннн

Дивно је што Србија има такву децу и родитеље који су их добро васпитали.Похвала и за РТС за презентовање овако дивних примера.На томе треба истрајавати.Црна хроника се може и прећутати.Нека овакви примери оплемењују и подстичу све нас, а посебно младе.

(петак, 16. нов 2018, 07:50) - anonymous München [нерегистровани]

Da li postoji broj nekog žiro-računa za pomoć ovoj Familie /dečaku?

Molim vas Objavite Ziro-Racun?? da pomognemo ovij Familie.

(четвртак, 15. нов 2018, 23:33) - Kalesu [нерегистровани]

Lekcija za sve

Deca položila ispit iz najvažnijeg predmeta - humanosti i solidarnosti. Svima nama za nauk. Bravo, dečice, dobri ljudi se već razvijaju u vama! Neka vas sva sreća u životu prati. Vaš drug je sretan, kakve drugare ima.

(четвртак, 15. нов 2018, 22:27) - anonymous [нерегистровани]

Boze

Koliko muka ima po Srbiji

(четвртак, 15. нов 2018, 21:00) - Alex [нерегистровани]

Račun za pomoć

Da li postoji broj nekog žiro-računa za pomoć ovoj porodici/dečaku?

(четвртак, 15. нов 2018, 20:53) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Sve pohvale i najlepše želje ovoj divnoj plemenitoj deci.