Бачка Паланка, лекари на посао носе пасош

Служба хитне медицинске помоћи у Бачкој Паланци прошле године је имала преко четири хиљаде интервенција на терену. Ништа необично да њихови санитети не морају сваки други дан више пута да прелазе државну границу да би што хитније одговорили на позиве пацијената.

Лекар Милан Жарковић на челу је Службе хитне медицинске помоћи у Бачкој Паланци и тима од 40 запослених који сваки дан на посао обавезно носе и пасош.

Општина Бачка Паланка има 13 села, а насеља Нештин и Визић су на другој сремској страни Дунава и најближа комуникација је преко моста који спаја Бачку Паланку и Илок. Практично, државну границу са Хрватском пређу четири пута због једне интервенције, а то је сваки други дан.

"Ако случајно журимо или када виде да имамо неких проблема или је гужва, онда нас најчешће пуштају и без печата. тако да имамо јако добру сарадњу са њима и нема никаквих проблема", каже др Милан Жарковић из Службе Хитне Медицинске помоћи у Бачкој Паланци.

Једна од основних обавеза и дужности у Служби хитне медицинске помоћи и свих наших запослених је да на посао носе пасош, каже медицинска сестра Биљана Вујатовић и додаје да им је то отежавајућа околност.

"Више је проблем што је пасош лошег квалитета, па испуца од употребе него што га они печатирају. Не ударају нам стално, коректни су", каже Синиша Лугоња, возач санитета.

Мештани Визића и Нештина кажу мало им је било лакше када су до пре пет година преко границе могли с пограничном пропусницом.

"Некад је то била погранична пропусница, сада већ требају пасоши. Бебе које имају неколико месеци већ морају имати урађене пасоше. Јако је компликовано", Живко Драгојловић из Нештина.

"Морамо да идемо на скелу, на Баноштор - Бегеч или около преко Новог Сада да носимо нашу робу, а да прођемо на Паланци и Илоку - ми не можемо са робом да пролазимо. Значи, све што произведемо, пшеницу, кукуруз, ми носимо у Митровицу, Беочин, према Београду", каже Ђорђе Керечевић, пољопривредник из Нештина.

А тај, други пут од готово 100 километара, десет пута је дужи од оног испресецаног државним границама.

Остали аутори: Бранислав Прокић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. феб 2019, 15:03) - anonymous [нерегистровани]

gde to još ima?

Velika sramota Srbije da delovi zemlje nisu povezani nego u svojoj državi moraš ići u tuđu da bi došao u svoju. Opet pokazatelj kako su mudri hrvatski komunisti s Titom na čelu preveslali po ko zna koji put naivne Srba. A još gore srpskoj naivnosti se ne nazire kraja.

(субота, 19. јан 2019, 22:54) - Zoki Pravoslavac [нерегистровани]

Rešenje

Dve obale, Bačku i Srem, spojiti prema Novom Sadu malo dalje od starog mosta, novim. Tako rešiti ovu probkematiku, još približiti autoput Palanci, Bačku približiti Republici Srpskoj...

(субота, 19. јан 2019, 11:06) - anonymous Lala [нерегистровани]

Pod hitno !

Praviti most Nestin - B.Palanka a dotad uvesti prevoz skelom .