Када брак тражи спас

Сваки четврти брачни пар у Србији се разведе, показују подаци Републичког завода за статистику. Ипак, терапеути поручују да није брак у кризи, већ односи између партнера. Гордана и Небојша Савић нуде и савете.

"Немојте се борити један против другог, борите се против проблема. Може да вам помогне да гласно кажете 'Ти ниси мој непријатељ', премда то некад тако изгледа. Али када кажете гласно – прашина се мало слегне", каже терапеут Гордана Савић.

И она је, каже, током свог брачног живота размишљала о разводу. Проблем су била честа службена путовања њеног супруга.

"Нисам замишљала да је такав живот. Имала сам већа очекивања. Једном приликом, када се вратио са службеног пута, рекла сам му да одлазим. Он је на то рекао: видим, имала си тежак дан. Све сам у том тренутку заборавила. Видела сам да ме разуме и то нас је спасило", испричала је Гордана која је у браку 26 година.

Брачни терапеут Небојша Савић, упркос статистикама, сматра да брак није у кризи и да је он најбоља форма односа жене и мушкарца и најбоље окружење за одгајање деце. У кризи, истиче, могу да буду особе у браку.

"Времена се мењају, данас се више тражи од веза него код генерације наших бака и дека. Ствари су се искомпликовале. Превелика су очекивања и модеран темпо живота има други ритам. Када је све на гомили, понекад је потребно умеће да се направи фиока и остане у браку", објашњава Савић.

Од првог до последњег дана живота човек је у различитим односима, указује Гордана.

"Ако их негујемо, решавамо конфликте, међусобно се поштујемо и знамо да се изразимо, знаћемо да улажемо у односе. Односи су у кризи због недостатка времена. Јуримо за децом, обавезама, а за добар брак је потребно поверење, улагање у однос. Ако не улажемо у себе и однос, не познајемо себе – нећемо ни партнера", указала је Гордана.

Када је време за терапеута 

И Небојша Савић тврди да је проблем у недостатку времена.

"Недостатак блискости почиње када се изгубимо, када немамо времена да чујемо и не разумемо потребе и немамо времена да их испунимо. Када потребе нису испуњене, улази се у афере јер потребе покушавају да задовоље у везама ван брака", наводи Небојша.

Истиче да не треба за сваки проблем ићи код терапеута, али да јесте неопходно да се јави на време и затражи помоћ.

"Прво треба да разговарају међусобно, ако то не функционише, онда треба питати оне којима верују и који су у дужем браку, а ако не нађу савет, треба да се јаве саветовалишту", каже Небојша и додаје да је понекад проблем у комуникацији када им терепеути помажу да "истресу каменчиће из ципела".

Закључује: Верност није слабост, верност је предност.

број коментара 0 Пошаљи коментар