Дечији научни камп врви од идеја

Током распуста Центар за промоцију науке у сарадњи са Одељењем за културу Амбасаде Мађарске у Београду организује зимски Дечји научни камп. Циљ кампа је да подстакне децу да развијају ум отворен за експериментисање, грешке, ризиковање и иновацију. Ове године у центру пажње је "култура прављења" а теме су из различитих области науке.

Деца од 9 до 15 година добила су прилику да се укључе у решавање проблема са којима се суочава друштво. Кренула су од оних који и њих муче или о којима размишљају.

Након дефинисања једног питања, све идеје за његово решавање стављене су на папир, затим су корак по корак испробаване, све док се није стигло до креативног решења и израде прототипа.

"Ми смо хтели да емоције претворимо у енергију која се сакупи у овој кутији и она може да, ако понестане енергије да напаја оно што нам је потребно за животне потребе", рекао је дванаестогодишњи Лука Јакшић.

Током петодневног дружења на путу, од замисли до њене материјализације, деца су имала подршку стручњака.

"Ја сам добила једну феноменалну групу деце. Они су били пуни идеја, није им био проблем изговарати их наглас, били су потпуно колегијални", рекла је Невена Тоскић (21), демонстраторка у Дечјем научном кампу.

И док одрасли лакше изговарају "не може" и више се муче, ови мали инжењерски тимови показују да "све може".

"Много су слободнији у томе да пробају, хајде и овако, мислим да је реч хајде најчешће изговорена ових дана на кампу, зато што су сви покушавали много пута и никад нису одустајали", каже Јелена Јоксимовић, стручна сарадница у Центру за промоцију науке.

И после кампа деца могу, уколико то желе, наставити рад на својим пројектима, у простору Центра за промоцију науке - Мејкерс.

број коментара 0 Пошаљи коментар