Преминуо академик Ђорђе Ђукић

Академик Ђорђе Ђукић преминуо је у суботу, 9. фебруара, у 76. години, саопштила је Српска академија наука и уметности (САНУ).

Дописни члан Одељења техничких наука САНУ постао је 1994. године, а редовни 2003. године.

Дипломирао је на Машинском факултету у Београду, а магистрирао и докторирао (1971) на Природно-математичком факултету у Београду.

На Машинском факултету у Новом Саду радио је од 1967. године као асистент, доцент и ванредни професор. Године 1983. изабран је за редовног професора на групи предмета Механика, на Факултету техничких наука у Новом Саду.

У оквиру богатог истраживачког рада објавио је око 100 научних радова у домаћим и страним часописима међународног значаја.

Ђорђе Ђукић је одржао бројна предавања по позиву на водећим универзитетима у Великој Британији, Италији и Сједињеним Америчким Државама.

Био је активни сарадник Одељења за механику Математичког института САНУ и главни и одговорни уредник часописа "Теоријска и примењена механика" у издању Југословенског друштва за механику.

Године 1983. Ђорђе Ђукић је добио Октобарску награду Новог Сада за достигнућа у науци, наводи се у саопштењу.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. феб 2019, 15:00) - Milan I. [нерегистровани]

Poslednje hvala profesore

Dragi profesore, hvala ti za esenciju pravih vrednosti koje si podelio sa generacijama nas, tvojih studenata. Pocivaj u miru i u nasim secanjima.

(понедељак, 11. феб 2019, 21:43) - Dragi [нерегистровани]

Bio mi je profesor

Moj najbolji profesor, Đordje Đukić, predavao mi je na redovnim studijama Teoriju Oscilacija i Analitičku mehaniku inženjerskih sistema a na magistarskim studijama Analitičku mehaniku, Teoriju stabilnosti i Nelinearne oscilacije. Desetak godina sam bio njegov asistent i bio mi je trostruki mentor (za diplomski, magistarski i doktorat). Kao njegov student i asistent video sam šta znači biti vrhunski profesionalac u svom poslu. Uvek sam zbog svega ovoga bio ponosan. Bilo je veliko zadovoljstvo biti mu asistent i deliti sa njim ono što studenti treba da čuju od svog profesora i svog asistenta. Otišao je veliki profesor, veliki naučnik i veliki čovek koji je u mnogima od nas ostavio prazninu. Dragi profesore, počivajte u miru

(понедељак, 11. феб 2019, 16:14) - zika [нерегистровани]

Slava mu

Svojevremeno moj profesor na FTN –u , u N . Sadu. Veliki znalac i veliki covek, takvi su nas naucili da se borimo kroz zivot. Hvala vam profesore za sve . Pocivajte u miru.

(понедељак, 11. феб 2019, 15:32) - Мирослав [нерегистровани]

Преминуо академик др Ђорђе Ђукић

Професоре
Велико Вам хвала

(понедељак, 11. феб 2019, 13:46) - anonymous [нерегистровани]

Bio je veliki naučnik i čovek

Slava mu. Saučešće porodici.