Кубуровић: У српским затворима више нема тортуре

Министарка правде Нела Кубуровић наводи да у српским затворима више нема тортуре, истичући да се Министарство залаже за унапређење професионалног знања запослених у казнено-поправним затворима, као и за стручно оспособљавање осуђеника.

Нела Кубуровић наводи да је у последњем извештају заштитника грађана и Националног механизма за превенцију тортуре оцењено да је настављен тренд унапређења заштите права лица лишених слободе.

"На основу обиласка 12 завода у којима се налазе притворена и осуђена лица, закључено је да у Србији не постоји тортура као организована појава подстицана од стране државних органа", прецизирала је Кубуровићева на конференцији за новинаре поводом завршетка твининг пројекта "Унапређење капацитета затворског система у Србији".

Напоменула је да Србија више није ни на "црној листи" Савета Европе у погледу смештаја у затворима, јер је за пет година број осуђеника са 156 у 2011. години смањила на 108,9 осуђеника на 100 слободних места у 2016. години.

Указала је да се извештаји о капацитетима раде на сваке две године, те да ће током ове године бити познато има ли напретка у односу на 2016. годину.

Указујући на бројне пројекте Министарства правде и Управе за извршење кривичних санкција на реконструкцији затвора и изградњи нових, истиче да је у децембру објављен тендер за одабир извођача радова на изградњи новог затвора у Крагујевцу, за смештај 400 лица.

"Реализацијом овог пројекта, приближићемо се коначном циљу потпуног растерећења затворских капацитета", навела је министарка правде.

"Обука осуђеника важна за њихову ресоцијализацију"  

Министар правде Аустрије Јозеф Мозер истакао је важност обуке затворских радника јер раде веома осетљив посао, а једнаку важност има и обучавање осуђеника за рад.

"Драго ми је што су Србија, Аустрија и Немачка удружиле снаге на овом пројетку", рекао је Мозер и додао да је управо обука осуђеника важна за њихову ресоцијализацију и смањење броја повратника у извршењу кривичних дела.

Немачки амбасадор у Србији Томас Шиб оценио је да овај твининг пројекат доприноси имплементацији Акционог плана за преговарачко поглавље 23, јер садржи препоруке и практичан рад, и може да буде модел за будуће сличне пројекте.

Шиб је поручио да Србија у реформском процесу може да рачуна на подршку држава чланица ЕУ, као на билатералну подршку Немачке.

Током овог твининг пројекта, за који је Евроспка унија издвојила 950.000 евра, а Србија 50.000 евра, експерти из Аустрије и Немачке у протеклих 20 месеци су организовали бројне радионице и обуку за запослене у затворима - у служби за обезбеђење, за третман, за обуку и упошљавање.

Као резултат рада настало је 11 приручника за рад запослених у заводима за извршење кривичних санкција који ће помоћи да се унапреди њихово знање током рада са различитим групама осуђених лица, са посебним нагласком на осетљиве категорије (жене, малолетнике, ЛГБТ особе, стране држављане, старија лица, особе са инвалидитетом).

Током пројекта су организовани и програми обуке за инструкторе, па је њих 218 прошло програм.

Они ће наставити са обуком запослених у својим установама, као и у Центру за обуку и стручно оспособљавање у Нишу за запослене из целог система.

Током твининг пројекта, посебна пажња била је посвећена образовању и професионалним вештинама осуђеница у Заводу у Пожаревцу.

Сертификовану обуку за фризере, маникире и педикире прошло је 50 осуђеница.

Овим обукама су увећане шансе осуђеница да се по истеку казне не врате поново криминалу, а управо ова популација спада у посебно угрожене групе лица лишених слободе.

број коментара 0 Пошаљи коментар