У 2018. два захтева за пензију због професионалне болести

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање је у 2018. години добио само два захтева за остваривање права на инвалидску пензију која су се односила на професионално обољење. Надлежни најављују скоро проширење листе професиналних болести. 

Према подацима ПИО фонда, у 2017. години био је један такав захтев за инвалидску пензију, један за помоћ и негу другог лица и један за телесно оштећење.

Они који се пензионишу због професионалне болести примају пун износ пензије која им припада, а да ли се ради о професионалном обољењу или не, кроз своје процедуре утврђују установе које дају мишљење у погледу утицаја посла на здравствено стање осигураника, кажу за Танјуг у ПИО фонду. 

То су – Институт за медицину рада Србије "Др Драгомир Карајовић", Војномедицинска академија, Завод за здравствену заштиту радника Новог Сада, Завод за здравствену заштиту радника Ниша и Завод за здравствену заштиту радника Крагујевца.

"Десетине хиљада професионалних обољења у Немачкој"

Док се у Србији сваке године региструје све мање професионалних болести, у Немачкој годишње, на пример, има десетине хиљада професионалних обољења и стотине хиљада повреда на раду. 

"То не значи да су Немци неопрезни и незаштићени на раду, већ да боље региструју професионалне болести", рекао је раније за Танјуг Александар Миловановић, директор Института за медицину рада и радиолошку заштиту "Др Драгомир Карајовић".

Са каквим су се проблемима запослени у Србији суочавали илустровао је примером радника који је оболео од плућне азбестозе и коме је Институт радио експертизу, али послодавац неће да му изда потврду да је на радном месту био изложен азбесту.

"Због недостатка тог административног податка не можемо да утврдимо професионално обољење. Када би се потврдило професионално обољење, онда би радник могао да тужи фирму, а они би платили одштету", навео је Миловановић.

"Проширити листу професионалних болести са 56 на 64"

У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за Танјуг наводе да су у оквиру Института за медицину рада Србије "Др Драгомир Карајовић", а у сарадњи са преставницима Републичког фонда за ПИО, прелиминарно формулисане професионалне болести које треба утврдити новим правилником о утврђивању професионалних болести. 

Предложена је допуна оним болестима које су садржане у листи професионалних болести Међународне организације рада, па би тако листа професионалних болести требало да се са постојећих 56 утврђених Правилником прошири на 64.

Реч је допуни у делу који обухвата болести проузроковане хемијским дејством, у делу који утврђује болести проузроковане физицким дејством, као и у делу који се односи на болести плућа. 

Такође, наводе у Министарству, предлаже се да се допуне поједини постојећи описи послова и радних места на којима се појављују већ утврђене професионалне болести, као и услови за признавање болести као професионалне.

Те нове, односно ревидиране професионалне болести утврдили су и чланови радне групе Министарства која је формирана са задатком да обави ревизију професионалних болести. 

Радну групу су пре свега чинили – представници медицинске струке Министарства здравља, Института за медицину рада Србије "Др Драгомир Карајовић", Републичког фонда за здравствено осигурање и Републичког фонда за ПИО, као и представници Управе за безбедност и здравље на раду, УГС "Независност", Савеза самосталних синдиката Србије и Уније послодаваца Србије. 

На питање када се може очекивати усвајање новог правилника о утврђивању професионалних болести, у Министарству кажу да је покренут поступак за његово доношење, те да је сада у фази прибављања мишљења и сугестије надлежних органа.

Након тога, и потписа министра надлежног за послове пензијског и инвалидског осигурања и министра надлежног за послове здравља, следи објављивање и ступање наведеног правилника на снагу.

број коментара 0 Пошаљи коментар