Позоришна сцена као бег од тешкоће школских дана

Драмска секција Пете београдске гимназије има дугу традицију. Њу је утемељила још Десанка Максимовић, а до данас кроз ту секцију прошло је више од 200 наших драмских уметника.

Све бриге и тешкоће школских дана за ове ученике остају испред врата камерне сале. Бар два пута недељно на позорници им је, како кажу, место за бег. Заједно уче и о глуми, али и о животу.

"Овде долазимо, забављамо се, радимо, али све то на потпуно на другачији начин и сав тај терет који смо тог дана имали падне са леђа", наводи ученица другог разреда Наталија Стевановић.

"Овде сам научио да треба подједнако радити и забавити се. Деси се некада да се више забавимо, али ту је професор да то коригује", додаје ученик четвртог разреда Мануел Лабан.

Професор Растко Јевтовић већ 20 година води драмску секцију. Иако је из глумачке породице, определио се за књижевност, јер, како каже, кроз тај предмет се развија највише целоживотних компетенција.

"Припадност тој традицији, али исто тако и сарадња са квалитетном децом. Деца у Петој су свестрана, креативна, радознала, радна и радити с таквом децом је почаст. Тако да мени никад није било тешко", каже Јевтовић.

Професор Јевтовић је један од ретких. Зато за колеге има поруку.

"Професор српског језика и књижевности у гимназији мора да буде човек широке опште културе и неко ко ће децу покренути да се баве уметничком вештином много којом, не само драмском уметношћу, него и писањем и говором", поручио је Јевтовић.

У Петој гимназији ученици се баве и новинарством, креативним писањем, рецитовањем, и то је један од разлога због ког се велики број ђака определи баш за ову школу.

"Деца су активна на различитим пољима, такмиче се како у природним, тако и у друштвеним наукама. Мени је јако драго да чујем да неки садржаји као што је драмска секција представљају уточиште за неке од тих ђака", истиче директорка Пете београдске гимназије Борка Поповић.

Осим драмске секције, традиција Пете гимназије је и рок музика, па ученици сваке године организују Ленондан, а ове године ће по трећи пут бити одржана и Гитаријада.

број коментара 0 Пошаљи коментар